Premierul Emil Boc a anunțat, ieri, că există posibilitatea ca Guvernul să își angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuții în Coaliție și în Guvern.
Intrebat
de MEDIAFAX dacă își va angaja răspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Există această posibilitate, urmează discuții în Coaliție și Guvern".
Premierul Emil Boc a declarat joi că ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislației muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depășit, " un factor de blocaj și de frână în obținerea unui loc de muncă",
Premierul se întâlnește vineri cu sindicatele pentru noi discuții privind Codul Muncii.
Ultima formă a proiectului Codului Muncii relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel național sunt abrogate.
Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcțiile de execuție cât și pentru cele de conducere, iar pentru același post un angajator poate avea în probă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susținând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condițiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienții de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
In opinia sindicaliștilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiți sub valoarea lor.
Cele cinci confederații sindicale au anunțat că vor decide luni formele de protest, nemulțumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajații.
BPN al PDL i-a mandatat pe premier și pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii.