Ministerul Sănătății va reanaliza lista spitalelor propuse spre comasare și reprofilare, pe baza sugestiilor primite de la autoritățile locale, a anunțat ministrul Sănătății, Cseke Attila, la sfårșitul săptămånii. O primă decizie în acest sens se referă la Spitalul Orășenesc din Cernavodă, care nu va mai fi reprofilat în cămin de bătråni sau în centru de permanență. „O asemenea reorganizare este necesară, dar în mod cert vom face o reanalizare“, a declarat ministrul pentru Mediafax. La råndul său, Cristian Irimie, secretar de stat MS, a amintit că, în cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea spitalelor nici atunci cånd aceasta este justificată, nu vor mai primi finanțare pe actuala structură.
„Propunerile ministerului vin în urma unei analize pe care am desfășurat-o în ultimele luni. Rămån ferm convins că o asemenea reorganizare este necesară, dar în mod cert vom face o reanalizare. Am primit propuneri, sugestii de la autorități locale, județene, și vom face o reanalizare a lor. Din punctul nostru de vedere, această reorganizare trebuie să meargă mai departe și situațiile le vom analiza de la caz la caz. Există un caz de spital care, datorită specificității lui confirmate de alte autorități ale statului, mai mult ca sigur nu se va regăsi pe această listă de propuneri de reprofilare, este vorba de spitalul orășenesc din Cernavodă“, a declarat ministrul Sănătății, Attila Cseke.
Cristian Irimie a amintit că spitalele din subordinea autorităților locale vor putea fi reorganizate doar prin decizie a consiliilor locale respective. Ministerul, declară Irimie, va reanaliza în următoarea perioadă fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare. În cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea celor care se pretează, își asumă riscul ca de la 1 aprilie să nu li se asigure finanțarea.
Irimie a precizat că a semnat cu Asociația Orașelor din Romånia o minută potrivit căreia spitalele nu vor fi desființate de Ministerul Sănătății și nici printr-o altă măsură luată prin sistemul de sănătate. De asemenea, Ministerul Sănătății va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate în subordinea autorităților locale pe care acestea se angajează să îl respecte în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părți.
Setul de indicatori va fi elaborat în următoarele două săptămåni, a precizat Irimie.
Dumitru Teodor Banciu, președinte Asociația Orașelor din Romånia, a declarat pentru HotNews.ro că Ministerul sau instituții din subordinea acestuia nu vor mai desființa spitale. „Este atribuția noastră să ne ocupăm de aceste spitale, odată ce ele au intrat în administrarea noastră. Au aruncat pisica în curtea noastră, a autorităților locale, și foarte bine au făcut, pentru că este atribuția noastră să ne ocupăm de spitale. „În acest sens, în minuta semnată între reprezentanții AOR și ai MS, se arată că Ministerul va da în sarcina autorităților locale această nouă analiză a spitalelor ce trebuie comasate sau reprofilate, pe baza unor indici de performanță în domeniul sanitar.
„În calitate de președinte AOR, voi face o intervenție la președinția CNAS“ asupra finanțării serviciilor medicale din spitalele pe care autoritățile locale le administrează. „Vom analiza contractul și vom merge la negocieri. Nu se poate să nu se finanțeze serviciile medicale, legea o cere. (…) Am oferit soluții, de colaborare, de cofinanțare. Autoritățile locale nu se feresc de co-finanțarea unităților medicale.“
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane