In urma absolvirii cursurilor de calificare/recalificare organizate si finantate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, au fost incadrate in munca 13.611 de persoane, de la inceputul anului si pana la data de 30 septembrie 2002.
Pana in prezent, au absolvit cursurile, finantate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 16.027 de persoane, din care 13.563 sunt someri indemnizati, iar 2.464 sunt someri neindemnizati.
Judetele in care au fost incadrati cei mai multi absolventi ai cursurilor au fost: Iasi (687 absolventi), Prahova (539), Botosani (533), Cluj (500), Maramures (400), Vaslui (394), Suceava (370), Bucuresti (364), Dolj si Constanta (363).
Conform datelor transmise de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, cursurile de formare profesionala organizate pentru meseriile cele mai solicitate in cele noua luni ale acestui an sunt urmatoarele: operator calculator electronic si retele: 290 cursuri; agent paza, control acces, ordine si interventie: 221; zidar rosar tencuitor: 140; bucatar: 127; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice: 125; ospatar: 125; confectioner asamblor articole din textile: 110; inspector resurse umane: 99; utilizator microcalculatoare IBM – PC (informatica initiere): 88; contabilitate asistata de calculator: 80; coafor: 79; dulgher: 65.
-Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda o importanta deosebita formarii profesionale. Restructurarile care au avut loc in economie au condus la modificari semnificative pe piata muncii, respectiv la reducerea cererii pentru anumite meserii si la cresterea solicitarilor pentru alte meserii. Capacitatea de adaptare la cerintele de pe piata muncii reprezinta o noua provocare atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri. Tocmai de aceea, prin promovarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca am urmarit o deschidere a cursurilor de calificare finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj catre toti somerii inregistrati in evidentele noastre. Prin intarirea centrelor de formare profesionala a adultilor aflate in subordinea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, dorim ca formarea profesionala pe tot parcursul vietii sa devina o preocupare a tuturor-, a declarat dl. Ioan Candrea, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si presedintele ANOFM.
In prezent, in cadrul ANOFM functioneaza 15 centre judetene de formare profesionala, trei fundatii romano-germane, care, in colaborare cu ANOFM, se ocupa de formare profesionala la Sibiu, Arad si Timisoara, cinci centre regionale de formare profesionala la Ramnicu-Valcea, Cluj, Turnu Magurele, Calarasi, Craiova, finantate dintr-un imprumut de la Banca Mondiala, si Centrul zonal de formare profesionala pentru tineri someri Izvoru Muresului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane