Navala de reglementari si mai ales de modificare a modificarilor de legi a determinat, cel putin in cazul de fata, ca publicitatea la medicamente sa se faca haotic. Promovarea medicamentelor cu presriptie medicala este interzisa in lumea civilizata, tocmai pentru a proteja pacientul, a carui viata poate fi in pericol daca se trateaza singur.
Pana in urma cu doi ani, in Romania orice persoana fizica sau juridica, inclusiv companiile farmaceutice, ar fi putut sa promoveze orice afirmatie in legatura cu produsele farmaceutice, fara ca sa aiba responsabilitatea controlului in acest domeniu.
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a inaintat spre discutie Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului textul reglementarilor privind publicitatea la medicamente care aveau la baza codul IFPMA (Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Medicamente). Textul discutat in Consiliul stiintific a generat opinii diferite (de exemplu, adoptarea textului din Decizia Consiliului UE 92/28/EEC si nu a codului IFPMA).
In 2 martie 2000, Consiliul stiintific a aprobat prin Decizia nr. 6/02.03.2000 textul Consiliului UE 92/28/EEC (cu unele modificari). Baza legala prin care ANM era indreptatita sa elaboreze aceste reglementari a fost Ordonanta de Urgenta nr. 152/14 octombrie 1999, care prevede la articolul 56 ca -Agentia Nationala a Medicamentului elaboreaza norme proprii privind publicitatea produselor medicamentoase si aproba materialul publicitar si modul de difuzare a acestuia-.
Dupa doi ani, vine insa Legea nr. 336/31.05.2002 care abroga prin art. 29 articolul 56 din Ordonanta mai sus mentionata. In consecinta, din iunie 2002 orice persoana fizica sau juridica poate sa promoveze orice informatii doreste privind produsele medicamentoase, chiar daca acestea sunt incorecte si induc prescriptii nejustificate.
In atentia Agentiei Nationale a Medicamentului
Cu atributii stipulate clar in lege sau nu, Agentia Nationala a Medicamentului ar trebui sa intervina in cazul publicitatii ilegale. In data de 23 octombrie, doua posturi de televiziune au prezentat informatii (compozitie, mod de administrare, denumire) cu privire la medicamentul Seretide (salmeterol/propionat de fluticazona), care se elibereaza numai cu prescriptie medicala.
Produsul este implicat si intr-un program de distributie, care vizeaza concurenta neloiala. Programul, care a debutat luna aceasta, are ca tinta pacientii cu astm bronsic, prin care acestia primesc gratuit medicamentul. Aflat pe lista medicamentelor compensate, 65% din pretul produsului este acoperit din fondul asigurarilor de sanatate, iar 35% de insasi firma producatoare, GlaxoSmithKline. In plus, programul se deruleaza numai prin farmaciile Europharm, apartinand aceluiasi grup farmaceutic.