Home Social Solutii pentru cresterea numarului de donatori

Solutii pentru cresterea numarului de donatori

DISTRIBUIŢI

Comunitatea medicala internationala cauta solutii pentru cresterea numarului de donatori, una dintre cele mai intens discutate metode fiind acceptarea, ca donatori, a persoanelor neinrudite cu bolnavul care necesita un transplant de organe, a declarat profesorul Irinel Popescu, presedintele Romtransplant. Numarul donatorilor este in scadere in intreaga lume, in timp ce bolnavii care ar avea nevoie de transplant sunt tot mai multi. In Romania, proportia donatorilor este de unu la un milion de locuitori, in timp ce in Spania este de aprape 40 la un milion de locuitori.

-Sigur, aceasta idee apare frecvent, in discutiile dintre autoritatile din lumea intreaga, ca trafic cu organe, iar aceasta deoarece donatorul percepe anumite sume de bani pentru a dona un rinichi, de exemplu, si, in consecinta, vinde organul respectiv. Acest lucru schimba radical atitudinea fata de transplantul de organe, care trebuie privit ca un gest umanitar-, a adaugat presedintele Romtransplant.

In general, tarile sarace – in special India – sunt principalii furnizori de organe pentru trafic. Romania apare, in rapoartele Consiliului Europei, ca tara de tranzit, in care fenomenul nu are insa nici pe departe amploarea din alte tari.

Profesorul Ionel Sinescu, seful Clinicii de urologie si transplant renal Fundeni, a declarat, la randul lui, ca aproape 10% din transplanturile efectuate in clinica pe care o conduce au vizat persoane neinrudite (sot-sotie, rude mai indepartate). De fiecare data, atat donatorul, cat si primitorul au declarat in scris ca actiunea este umanitara, dar nimeni nu stie ce s-a intamplat dupa aceea, cert este ca nu au existat reclamatii in acest sens, a adaugat Sinescu.

In aceste conditii, la nivel mondial, aproape 30% din bolnavii aflati pe listele de asteptare in vederea unui transplant mor inainte sa apara un posibil donator, iar in Romania aproape jumatate nu supravietuiesc pana la transplant.

Autoritatile romane privesc transplantul ca pe un lux medical, de aceea fondurile pentru acest tip de interventii este mic, iar multi directori de spitale prefera sa piarda un donator decat sa foloseasca tehnicile pentru mentinerea acestuia conectat la aparate, pana la prelevarea organelor pentru transplant, a declarat Mihai Lucan, seful Clinicii de chirurgie si transplant renal din Cluj.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.