Home Economic-Financiar Ioan Niculae scapa din mana fraiele SNTR

Ioan Niculae scapa din mana fraiele SNTR

DISTRIBUIŢI

Surse din cadrul grupului de firme InterAgro ne-au confirmat ca divizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc este singura solutie pentru ca grupul de firme controlat de omul de afaceri Ioan Niculae sa poata pastra fraiele SNTR. Aceasta dat fiind faptul ca Tutunul Romanesc are de intampinat, daca facem apel la chiromantie, o -cumpana-, care este plasata in timp foarte aproape, doar doua saptamani. Moment in care, spun sursele, SNTR poate pierde licenta de comercializare a tigaretelor. Aceasta deoarece Legea 521/2002 stipuleaza ca toate societatile comerciale, in particular cele din industria tutunului, care au obtinut autorizatia de comercializare inainte de intrarea in vigoare a legii trebuie sa o depuna, in vederea anularii, pana la data de 15 noiembrie 2002, urmand a primi o noua autorizatie. Eliberarea acesteia este conditionata insa de prezentarea -certificatului de atestare fiscala, eliberat de organul fiscal teritorial, din care sa rezulte ca agentul economic nu inregistreaza obligatii restante fata de bugetul de stat-. Or, spun sursele, datoriile restante ale SNTR, reprezentand in principal accize si TVA, sunt de circa 800 miliarde de lei, neplata acestor sume in urmatoarele doua saptamani ducand implicit la pierderea dreptului de a mai vinde tigaretele produse. Al doilea -moment fierbinte- este 20 decembrie, cand, daca se constata ca SNTR nu este cu datoriile -la zi-, societatea va -beneficia- de datorii suplimentare de inca circa 3.000 miliarde de lei, urmare a anularii reesalonarilor si scutirilor de care SNTR a beneficiat prin ordonanta de urgenta. Date fiind cele de mai sus, devine explicabila intentia conducerii SNTR de a inchide sase dintre cele opt fabrici de fermentare, masura ce ar duce la trimiterea in somaj a mai mult de 500 de angajati.

Potrivit surselor din SNTR, urmeaza a fi pastrate in stare de functionare doar -fermentarile- de la Craiova si Ocna Mures, celelalte urmand a fi inchise, asupra fabricilor de tigarete, neluandu-se nici o decizie, cel putin deocamdata, spun aceleasi surse. Pe de alta parte, presiunea financiara asupra societatii este substantiala, la cele 800 de miliarde datorii restante la buget (prin Ministerul Agriculturii a circulat o hartie in care datoriile SNTR la buget erau, la data de 25 septembrie, de aproape 740 miliarde de lei) adaugandu-se alte cateva sute de miliarde furnizori (interni si externi) neachitati. Dintre acestea, se evidentia, din punct de vedere social, datoria catre cultivatorii de tutun, datorie care depasea 80 de miliarde la data informarii MAAP.

Din 40 milioane de dolari, SNTR nu a vazut nici un cent

Un lucru cert este faptul ca, pana in prezent, InterAgro nu a investit inca nimic din cele 40 milioane de dolari asa cum s-a obligat prin contractul in urma caruia a devenit actionar majoritar la SNTR. Cel putin asa reiese din nota de fundamentare inaintata catre AGA din 8 octombrie 2002, pentru aprobarea de principiu a divizarii societatii: -Ca urmare, pe baza documentelor ce vor rezulta din analiza cuprinsa in proiectul de divizare si conform acestuia, se va putea realiza si un cadru de realizare a investitiilor cu suma de 40 milioane de dolari, investitie asumata, prin contractul de stingere a datoriei, de catre InterAgro SA-, afirma semnatarele Angela Toncescu (presedinte al CA la SNTR si la ASIROM) si Tudora Lupa (director general SNTR). De unde legitima intrebare de ce nu s-a putut realiza un astfel de -cadru- pentru intreaga societate, ci doar ca urmare a eventualei divizari, mai ales ca SNTR a inaintat la Consiliul Concurentei un plan de restructurare pe baza caruia i s-a aprobat ajutorul de stat de peste 3.000 miliarde de lei. Oricum, un posibil raspuns va veni de la firma specializata in domeniu -care sa intocmeasca proiectul de divizare, acesta fiind PriceWaterhouseCoopers, se arata in nota de fundamentare.

Se apropie scadenta

O posibila explicatie a faptului ca nu au fost realizate investitiile de mai sus, spun surse din cadrul MAAP, este tocmai presiunea financiara asupra grupului de firme controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, acesta avand de infruntat, spre sfarsitul acestui an, scadente la plata unei sume totale de circa 19 milioane de dolari, catre Robank si Finansbank.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.