Peste o treime din consumatorii de plante etnobotanice din județul Cluj, înregistrați în anul 2010, au fost minori, fenomenul fiind considerat „alarmant“ de către Prefectura Cluj.
Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul acestei săptămâni va fi elaborat în județ un plan de măsuri pentru combaterea comercializării și consumului de etnobotanice.
„Fenomenul comercializării și consumului de plante etnobotanice în județul Cluj este unul alarmant. În cursul anului trecut au fost înregistrate 139 de persoane care s-au adresat medicilor pentru intoxicații cu plante etnobotanice, din care 35%, adică 49, erau minori, sub 18 ani. Am decis să facem un plan, care va fi finalizat până la sfârșitul acestei săptămâni, cu măsuri pentru combaterea comercializării și consumului de astfel de substanțe“, a spus Stamatian.
Potrivit acestuia, unitățile medicale din județul Cluj vor primi o listă cu denumirea comercială și conținutul anumitor pliculețe pentru ca medicii să poată recunoaște ce anume au consumat cei care se prezintă având simptome de intoxicații cu etnobotanice. De asemenea, autoritățile vor lua măsuri de monitorizare a modului de comercializare a substanțelor etnobotanice pe Internet sau prin intermediul unor vânzători ambulanți care vizează unitățile școlare.
„Trebuie să ajungem la sursa de aprovizionare a celui care vinde pe Internet, ca să putem stopa sursa. La Cluj se vindeau astfel de plante provenind din Iași, Galați, Bacău și Vâlcea. Ar trebui, de asemenea, o autorizație de import al acestor substanțe halucinogene, pentru a vedea exact ce conțin“, a afirmat Stamatian. Florin Stamatian a precizat că situația în județ nu este, pe de altă parte, foarte gravă, deoarece nu este niciun magazin deschis care să comercializeze astfel de plante, toate fiind închise în urma unor acțiuni ale autorităților. În județul Cluj au fost înregistrate, anul trecut, și 200 de dosare penale în cazul unor persoane care au comercializat plante etnobotanice.
Florin Stamatian a avut, ieri, o întâlnire cu șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog (BCCOA) Cluj, Horea Oltean.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane