Comisarul european pentru ocupare si afaceri sociale, Anna Diamantopoulou, a precizat ieri, dupa intalnirea avuta cu staff-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ca -Uniunea Europeana apreciaza eforturile speciale ale Guvernului privind implementarea sistemului legislativ european- in domeniul relatiilor de munca, insa considera insuficienta capacitatea administrativa a institutiilor statului privind aplicarea legilor, dar mai ales gestionarea fondurilor externe.
-In ultimii ani, Romania a facut eforturi speciale pentru implementarea legislatiei europene in relatiile de munca. Insa legislatia nu este suficienta, trebuie imbunatatite capacitatile administrative privind aplicarea normelor europene. In acest sens mai trebuie lucrat, mai ales din punct de vedere al capacitatii administrative. Cele trei teluri in procesul de aderare – legislatia, strategia de ocupare si finantarea – trebuie privite serios de toti candidatii. Semnarea acestui document implica si o crestere a finantarilor de care se va bucura Romania. Insa, pe viitor, Romania trebuie sa aiba capacitatea de a utiliza fondurile alocate in domeniul ocuparii si a afacerilor sociale. Experienta de pana acum arata ca, daca un stat nu este pregatit din punct de vedere al capacitatii administrative sa absoarba acesti bani, riscul mare este ca aceste sume sa se piarda-, a subliniat comisarul european.
In acelasi context, reprezentantul UE a semnat, cu ministrul Marian Sarbu, Documentul comun de evaluare a prioritatilor politicilor de ocupare a fortei de munca – JAP, act care cuprinde o analiza a situatiei pietei muncii din Romania, dar si recomandari privind un set de prioritati in domeniul ocuparii si politicilor pietei muncii.
-Unul dintre scopurile finale ale strategiei UE este ca, in 2010, toate tarile membre, dar si candidatele trebuie sa atinga ocupare deplina, adica 70% din forta apta de munca. Din acest punct de vedere, am identificat cateva neajunsuri in Romania, asupra carora ministerul a decis sa se concentreze-, a precizat comisarul european, referindu-se in principal la ridicarea nivelului de pregatire al muncitorilor si a celor care cauta un loc de munca.
– Pe baza strategiei europene, dar si a recomandarilor UE, MMSS a elaborat un plan national de ocupare a fortei de munca, garantie in plus ca liniile directoare in acest domeniu vor fi din ce in mai bine implementate in Romania-, a precizat ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu.