De aproape trei luni, -micul grup rasculativ, nesustinut de nimeni si care pare tacanit-, respectiv Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, alaturi de colegii lor, domnii Segasiu, Csendes si Nicolescu, incearca sa schimbe conducerea CNSAS. Ceilalti cinci membri, presedintele Gheorghe Onisoru, vicele Mihai Gheorghe, Constantin Buchet, secretar, plus cei doi membri, Florian Chiritescu si Aurel Pricu, ii acuza, la randul lor, de -diversiuni bine orchestrate- cu scopul -politizarii si deturnarii activitatii CNSAS-.
Nici prezenta la sedinte, nici acces la documente
-Codul muncii a fost violat prin decizia conducerii de a bloca, de vineri, accesul la documentede uz intern ale institutiei tuturor membrilor Colegiului care fie nu fac parte din structura de coordonare, fie nu sunt clienti ai lor-, a prezentat H.R Patapievici situatia cu care se confrunta cei sase acum. -Pana acum am fost Ion Creanga, de acum sunt Stefan cel Mare-, sustine Mircea Dinescu ca ar fi spus presedintele Gheorghe Onisoru. Motivul pentru care ei cer schimbarea conducerii -a fost formulat de presedintele Comisiei de Control a SRI, domnul Stan, care a spus: ?çConducerea dumneavoastra a fost prea timida?ê Confirmam acest punct de vedere si (…) prin urmare nu vrem sa-i decapitam, nu vrem sa-i dam afara din Consiliu, vrem sa schimbam printr-o rotatie civilizata conducerea-, a afirmat Andrei Plesu. -Noi i-am ales, a fost un fel de loz in plic acolo, n-am chemat-o pe mama Omida sa ne spuna ce se va intampla-, a povestit Dinescu.
Conducerea CNSAS ii acuza pe cei sase -ca au initiat si mentinut o stare artificiala de tensiune, venind cu solutii himerice (ca aplicarea sigiliului dublu pe arhiva unui serviciu secret, care detine documente de siguranta nationala)-. In replica, acestia dau exemplul Poloniei, unde aceasta metoda functioneaza, si acuza, la randul lor, ca -acesti domni au trecut pe baricada cealalta a SRI, a Comisiei pentru SRI, a fostei Securitati si nu mai vor, de fapt, sa functioneze acest Colegiu. Mai bine il desfiinteaza, decat sa nu mai fie la conducere-. -Au instaurat un colegiu restrans, alcatuit din trei insi care conduc, adica un executiv restrans, cu un comportament dictatorial-.
Cei sase au readus in discutie prezenta la sedinte, cele doua tabere acuzandu-se reciproc de absenteism. -Din pacate, Stefan cel Mare nu are curaj sa stea fata in fata cu plaiesii de sub conducerea sa-, a spus Dinescu. -Daca l-as avea in dreapta pe actorul Caramitru, as spune ca dictatorul Onisoru a fugit, ca vedeti ca nu e aici, am invins!-, a adaugat el.
Razboi cu influente politice
Tabara -conducatoare- a transmis celor sase ca -au considerat util sa sesizam Parlamentul Romaniei (in conformitate cu art. 67 din Legea CNSAS)-. Senatorul Ion Predescu a avertizat ca -Comisia Juridica va intocmi raport de revocare-. -O schimbare s-ar pregati, se pare, caci am aflat ca saptamana viitoare urmeaza sa intre in procedura de urgenta proiectul de modificare a Legii CNSAS, care este, din cate ne-am dat seama, o tentativa de politizare a Colegiului-. -CNSAS este in imposibilitatea de a functiona, Parlamentul revoca Colegiul in formula sa actuala si in acest mod, fara a mai trebui sa voteze legea, Parlamentul va numi un nou Consiliu, in structura politica actuala si, deci, vor avea un control, pentru ca elementele servile din actuala structura a Colegiului vor fi confirmate, iar elementele rasculative, cum ne-a numit domnul Predescu, vor fi eliminate, iar CNSAS va fi asa cum doresc ei-, a prezentat Patapievici un posibil scenariu. Rebelii, cum s-au autodefinit, au mai dezvalui ca -Monitorul Oficial- a remis, acum trei saptamani, o nota prin care anunta CNSAS ca nu va pune la dispozitie pagini pentru publicarea numelor fostilor ofiteri care au facut politie politica. -Blindajul este perfect-, a comentat Plesu acest aspect. -Este o metoda subtila de a nu aduce minerii aici sa ne omoare; sunt si mineriade mai subtile-, a completat Dinescu.