In Iasi, cazul basarabenilor scosi de sub urmarire penala de autoritatile din Republica Moldova tinde sa ia o turnura neasteptata. Astfel, procurorul Emilian Eva, cel care a emis mandatele de arestare preventiva pe numele celor patru moldoveni, risca sa achite din buzunarul propriu despagubirile cerute de basarabeni statului roman.
Amintim ca Tribunalul Iasi a acordat recent daune substantiale unui cetatean moldovean, Mihail Cazacov, pentru lipsire de libertate, dupa ce a stat cateva luni in puscarie. Acesta a fost arestat de procurorii militari ieseni din cauza unei actiuni de tip mafiot, dupa cum s-a mentionat in rechizitoriu.
Chisinaul dicteaza justitiei romane
Cazacov si alti trei concetateni ai sai l-au contactat pe Vitali Munteanu, un -refugiat- basarabean, si, sub pretextul unei intalniri de afaceri, au incercat sa-l determine pe acesta sa le plateasca o taxa de protectie de 10.000 de dolari. Intalnirea ce viza stoarcerea fostului lor -client- (Munteanu sustine ca a -cotizat- ani de zile cu 25% din profiturile sale organizatiei din care facea parte Cazacov si ca ulterior, de frica acestora, s-a mutat in Romania) a avut loc in Hotelul Moldova. Reprezentantii Politiei si Parchetului au aflat de sechestrarea lui Munteanu si i-au arestat pe Cazacov si pe tovarasii sai. Ulterior, acestia au fost trimisi in judecata, dar in urma unei interventii de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie dosarul a fost trimis la Chisinau, unde cei patru au fost scosi de sub urmarire penala. Pe baza acestei decizii, Cazacov a dat in judecata, la Iasi, statul roman, cerand daune de peste cinci milioane de dolari. Din suma ceruta, el nu a primit -decat- 10.000 de dolari, adica exact suma pe care, conform rechizitoriului, intentionau s-o obtina prin forta de la fostul lor compatriot, Vitali Munteanu.
Un alt racket profita de precedent
Pe langa Cazacov, un alt moldovean din acelasi -lot-, Arsenie Romanschi, s-a adresat si el Justitiei cu o actiune prin care cere daune statului roman. Cazul ramane insa extrem de controversat.
Daca autoritatile romane vor recunoaste decizia Procuraturii din Republica Moldova si implicit nevinovatia celor patru basarabeni, statul roman, prin intermediul Ministerului Finantelor, va promova o actiune judecatoreasca in regres. Asta inseamna ca Finantele vor cere daunele acordate basarabenilor de statul roman celui care, din neglijenta, a provocat aceasta situatie. Si cum arestarea a fost dispusa de procurorul Emilian Eva, acesta risca, dupa cum am precizat, sa plateasca din buzunarul propriu aceste daune.
Pisica e in Curtea de Apel
-Deocamdata situatia este cat se poate de incalcita, iar cazul poate duce chiar la conflicte diplomatice cu Republica Moldova. Conform legii, pentru recunoasterea deciziei procurorilor basarabeni trebuia promovata o actiune numita <exequator>. Asta s-ar traduce prin recunoasterea unor acte judiciare straine. Or, pana acum nu am auzit sa se fi facut o astfel de actiune, deci decizia Chisinaului este actualmente nula-, ne-a declarat un magistrat care cunoaste acest caz. Este greu de spus cum vor evolua lucrurile in aceste dosare. Cert este ca ambele procese vor fi analizate la Curtea de Apel, la inceputul lunii ianuarie.