Home În Lume Romania -ataca- integrarea in UE dupa modelul polonez

Romania -ataca- integrarea in UE dupa modelul polonez

DISTRIBUIŢI

Premierul Adrian Nastase sustine ca pentru a obtine unele avantaje in 2004, Romania va trebui sa se prezinte la masa negocierilor cu UE avand in componenta guvernului si unul sau doua partide antiintegrare, dupa model polonez. Modul in care Polonia si-a negociat, la Copenhaga, ajutorul financiar suplimentar va fi, de asemenea, un reper pentru Romania. Presedintele Ion Iliescu a precizat ca oficialii polonezi s-au aratat interesati sa impartaseasca Romaniei din experienta lor.

Entuziasmul manifestat de viitoarele tari membre UE nu se regaseste insa pe deplin, la nivelul presei, pe teritoriul Uniunii. Dincolo de politetea unor formulari de genul -Bine ati venit!- sau -Europa in intreaga sa grandoare-, principalele ziare europene si-au manifestat ingrijorarea cu privire la viitorul complexului organism care va fi Europa celor 25, criticand, totodata, atitudinea intransigenta a Poloniei si Turciei in cursul summitului de la Copenhaga.

Presa celor 15 state membre ale Uniunii Europene a salutat in unanimitate, sambata, noua Europa cu 25 de membri, dar este ingrijorata de provocarile care vor urma, in timp ce in viitoarele state membre presa isi afisa entuziasmul.

-Bine ati venit-, titra pe prima pagina cotidianul francez -Liberation- (de stanga), in franceza si in limbile celor 10 viitoare membre ale Uniunii.

-Zece dintr-o lovitura-, scrie cotidianul conservator german -Frankfurter Allgemeine Zeitung-. -Europa acum in intreaga sa grandoare-, adauga ziarul de stanga -Tageszeitung-.

In opinia publicatiei daneze -Politiken- (de centru-stanga), -un vechi vis de pace, libertate si viata decenta pentru toti locuitorii batranului continent a facut ieri (vineri) un mare pas inainte-.

Presa europeana s-a aratat, de asemenea, ingrijorata fata de viitorul Uniunii cu 25 de membri, iar cateva cotidiane au criticat atitudinea Poloniei si Turciei in cursul summitului de la Copenhaga.

Cotidianul -Tageszeitung- se intreaba ce beneficii va aduce extinderea Germaniei. -Sincer, nu mare lucru-, raspunde ziarul, care continua: -Frontierele catre Polonia si Republica Ceha sunt deschise de peste 10 ani, nu mai avem nevoie de viza de mult timp-.

Potrivit cotidianului spaniol -El Mundo- (liberal), -pe plan economic se deschide o etapa de incertitudini-, iar in opinia -El Pais-, -noua Europa presupune provocari importante pentru Spania-.

Publicatia franceza -Liberation- este si ea ingrijorata. -Europa va trebui sa faca fata unei provocari redutabile – cea a integrarii economice, sociale si politice a celor 10 noi aderenti. Marsul fortat al extinderii a multiplicat riscurile paraliziei institutionale-.

La fel de ingrijorat, cotidianul francez catolic -La Croix- se intreaba: -Pana unde merge Europa? Raspunsul este politic si depinde de ambitiile europenilor in ceea ce-i priveste, in legatura cu lumea si valorile pe care le apara-.

Publicatia italiana -Corriere della Sera- apreciaza, de asemenea, ca -sarbatoarea este marcata de un sentiment intens de angoasa. Nimeni dintre Cei 15 nu poate spune cum va functiona Europa celor 25 si apoi 27 (cu Romania si Bulgaria)-.

-Acest moment istoric din nefericire nu este lipsit de note false din cauza inacceptabilei strategii a presiunilor din partea Poloniei-, scrie -Jyllands-Posten-, cel mai mare ziar din Danemarca.

De asemenea, mai multe publicatii au insistat asupra deciziei Celor 15 de a examina, la sfarsitul anului 2004, candidatura Turciei, inainte de a deschide eventuale negocieri de aderare cu Ankara.

Cei 15 au avut -curajul de a rezista buldozerului turc-, amanand pana in decembrie 2004 orice decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ankara, scrie cotidianul belgian -Le Soir-, intr-un editorial intitulat -Curajul Celor 15-.

Presa elena a salutat, la randul sau, aderarea Ciprului, criticand in acelasi timp diplomatia turca. -Santajul nu a functionat-, se putea citi in ziarul de centru-stanga -Ta Nea- (proguvernamental).

In presa viitoarelor tari membre, tonul era mult mai entuziast.

-Buna ziua, Europa-, scrie cotidianul liberal polonez -Rzeczpospolita-. -Uniunea este a noastra-, apreciaza si cel mai mare ziar polonez, -Gazeta Wyborcza-, care adauga, intr-un editorial, ca visul Poloniei s-a indeplinit.

-Nu mai sunt doar declaratii. Este un act. Europa ne vrea-, afirma ziaristii de la -Rzeczpospolita- intr-o declaratie comuna.

-Acord incheiat! Cehia se indreapta catre UE- este scris pe prima pagina a publicatiei cehe -Dnes-, care critica -lupta furioasa pentru euro-. -Daca nu ne gandim decat sa convertim apartenenta Republicii Cehe la UE in euro, nu vom fi niciodata multumiti-, apreciaza -Dnes-.

Si presa turca isi arata bucuria. -Europa continua- pentru Turcia, anunta -Hurriyet- si -Radikal-. -Calea Europei este deschisa-, spune, la randul sau, -Yeni Safak-, in timp ce publicatia -Turkiye- apreciaza ca -nu mai exista cale de intoarcere-.

Comentand sentimentele de amaraciune exprimate, vineri, de liderii turci, -Yeni Safak- considera ca nu este este util sa fie vazuta doar jumatatea goala a paharului. -Oare asteptarile Turciei nu erau exagerate?-, se intreaba cotidianul inainte de a sublinia ca, -in realitate a fost obtinut un calendar-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.