Casa Alba a extins atributiile agentilor americani, prin elaborarea unei liste ce cuprinde circa 12 presupusi teroristi pe care CIA este autorizata sa-i ucida, a relatat, in editia sa de ieri, -New York Times-, citand inalti responsabili ai serviciilor de informatii. Singurele conditii impuse agentilor sunt: capturarea teroristilor sa fie imposibila, iar pagubele civile reduse la minim.
Lista, pana nu demult secreta, cuprinde nume faimoase precum cel al liderului Al-Qaida, Ussama bin Laden, precum si pe al adjunctului sau Ayman al-Zawahri, dar si al altor responsabili ai gruparilor aflate in legatura sau afiliate cu Al-Qaida.
Este vorba de -cei mai rai dintre cei mai rai- teroristi ai lumii, a declarat unul dintre responsabilii serviciilor de informatii.
Presedintele american, George W. Bush, a conferit CIA prerogativele de a-i urmari si ucide pe acesti presupusi teroristi, in absenta unei autorizari specifice pentru fiecare operatiune in parte.
Elaborarea acestei liste face parte dintre eforturile CIA de a urmari sau lichida membrii Al-Qaida in afara campului lor de actiune obisnuit, de exemplu in Yemen, a relatat cotidianul american, referindu-se la asasinarea, la 4 noiembrie, a sase yemeniti, presupusi membri Al-Qaida, de o racheta americana lansata de un avion fara pilot.
FBI si CIA se lauda cu succese antitero
Circa 100 de operatiuni de combatere a terorismului au fost incununate de succes, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, in principal in afara Statelor Unite, a declarat, sambata seara, purtatorul de cuvant al FBI, Bill Carter.
De la lansarea campaniei antiteroriste, circa 100 de operatiuni au reusit, conform purtatorului de cuvant al FBI.
Aceste declaratii au fost facute dupa ce directorul CIA, George Tenet, a dezvaluit faptul ca o treime dintre liderii retelei teroriste Al-Qaida identificati inainte de septembrie 2001 au fost fie ucisi, fie capturati.
Declaratiile privind succesele campaniei antiteroriste au fost facute la scurt timp dupa publicarea unui raport al unei comisii parlamentare, care subliniaza ca serviciile de informatii dispuneau, din 1994, de date referitoare la posibile deturnari de avioane de catre teroristi, in scopul comiterii de atentate impotriva Statelor Unite.
Purtatorul de cuvant al FBI a subliniat ca eforturile in combaterea terorismului beneficiaza de sprijinul politiei americane si a serviciilor de informatii si partenerilor internationali ai acestora.
Printre operatiunile reusite se numara arestarea, in mai, la Chicago, a unui grup banuit de apartenenta la Al-Qaida si descoperirea, in septembrie, in statul New York, a unei celule care urmase stagii de pregatire in taberele lui Bin Laden din Agfanistan. In acest ultim caz, sase americani de origine yemenita au fost arestati si inculpati pentru sustinerea unei retele teroriste.
Bill Carter a declarat ca, in momentul de fata, FBI nu are informatii referitoare la o amenintare credibila impotriva unei tinte specifice din Statele Unite.
Miercuri, la Centrul Nixon din Washington, George Tenet a precizat ca circa de 3.000 de membri Al-Qaida sau simpatizanti ai retelei au fost arestati in circa 100 de state, unii fiind eliberati ulterior.
-Jumatate din succesele noastre au fost inregistrate in decursul ultimelor luni. Aceasta lupta mondiala impotriva Al-Qaida a pus in dificultate, fara indoiala, operatiunile gruparii teroriste-, a afirmat Tenet.
Printre succesele inregistrate, Tenet a mentionat capturarea liderului operational Al-Qaida din zona Golfului, a coordonatorului atentatului din 11 septembrie 2001, a numerosi combatanti si complici, precum si obtinerea unor informatii importante.
Circa 166 de state au confiscat fonduri de peste 121 milioane de dolari despre care se crede ca ar apartine retelelor teroriste, a declarat Tenet, care a laudat actiunile partenerilor Statelor Unite in lupta antiterorista.