Home Social Cercetarea romaneasca se mai vede doar la microscop

Cercetarea romaneasca se mai vede doar la microscop

DISTRIBUIŢI

Numarul cercetatorilor a scazut drastic in anii de dupa 1989 si doar 5% din cei 170.000 de specialisti mai lucreaza acum in institutiile de profil.

-Din 170.000 de cercetatori existenti inainte de 1989, in Romania mai lucreaza in prezent in institutele de cercetare doar 18.000 de oameni, din care numai 7.000 sunt cercetatori, a afirmat presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare-Dezvoltare, Radu Minea, la seminarul -Cooperarea Euroatlantica in stiinta si tehnologie. Cercetarea romaneasca – incotro?-, organizat de cotidianul -Adevarul-.

Media de varsta in institute este de 50 de ani. Bugetul anual destinat cercetarii a scazut continuu in ultimii ani. Efortul financiar de sustinere a sectorului cercetare este in Romania de numai patru euro pe an pe cap de locuitor, de 80 de ori mai mic decat in tarile vest-europene. In consecinta, salariul cercetatorilor romani a ajuns sa se situeze sub media pe economie. Baza de la care se porneste este in general de 2.200.000 de lei, dar, din lipsa de fonduri, se incaseaza doar 60%-70% din suma.

Dezinteresul si coruptia -ingroapa- cercetarea

Cauzele principale ale declinului inregistrat in sectorul cercetare-dezvoltare sunt dezinteresul manifestat de toate guvernele de pana acum si coruptia. -Am demonstrat primului-ministru ca un director din cadrul APAPS – Popa Stan – ia mita pentru a numi directorii institutelor de cercetare si, in loc sa fie sanctionat, a fost promovat secretar de stat tot in APAPS. Se deturneaza banii cercetarii si acreditarea unui laborator de la Facultatea de Chimie a fost facuta pe nu mai putin de patru miliarde de lei, in timp ce noi ne-am omorat sa impartim 10 miliarde intre nu stiu cate institute-, este de parere Minea.

De asemenea, liderul sindical a adaugat ca se arunca foarte multi bani de la buget pe importul de tehnologii. In opinia sa, aceste importuri, care raman aruncate in curtea cumparatorilor, nu folosesc decat celor care au facut deplasari in strainatate pentru a incheia contractele de vanzare-cumparare.

Subfinantarea va continua si in 2003

Pentru anul viitor, cele 2.300 de miliarde alocate cercetarii nu reprezinta o suma care sa permita o dezvoltare palpabila. Chiar daca in Ordonanta 57/2002 se stipuleaza inca din articolul 1 ca -Cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, denumite in continuare cercetare-dezvoltare, sunt principalele activitati creatoare si generatoare de progres economic si social-, prevederea respectiva nu se simte deloc in banii alocati pentru acest departament al MEC. Fata de bugetul anului 2002, cresterea reala se invarte in jurul a doar 10%, in conditiile unei inflatii declarate de 17%.

-Legea parcurilor tehnologice este, in opinia mea, un jaf declarat al institutelor de cercetare. De altfel, si in Raportul de tara, la Capitolul 17 – privind respectarea conditiilor, se spune clar ca aceasta lege priveste universitatile, si nu institutele de cercetare. Tot in raportul respectiv se precizeaza ca procentajul din Produsul Intern Brut alocat cercetarii este inca foarte scazut-, ne-a declarat liderul sindicalistilor din cercetare-proeictare, Radu Minea.

In plus, participarea Romaniei la programele internationale in domeniu nu este atat de rentabila si din cauza faptului ca sumele cu care participam la aceste proiecte se intorc intr-o proportie mult prea mica, incat sa existe o rentabilitate pe termen scurt.

La recentul Salon de la Bruxelles, din cauza bugetului mult redus, Romania a participat doar cu 81 de inventii, din care numai 60 au fost finantate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, restul de 21 apartinand inventatorilor care au participat in nume propriu.

Si ministeriabilii recunosc ca banii sunt putini

Ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, prezent la seminar, a recunoscut ca o parte din nemultumirile cercetatorilor sunt justificate. Privatizarea haotica facuta de catre fostul FPS a insemnat desfiintarea unor institute de cercetare prin vanzarea -la norma- a terenurilor si cladirilor, care au devenit in final doar spatii de depozitare si birouri.

Facand o diferentiere clara intre cercetarea fundamentala si cea aplicativa, ministrul industriilor a declarat ca va sprijini dezvoltarea celei aplicative. Astfel, Ministerul Industriei va incuraja dezvoltarea unei relatii mai stranse intre institute si intreprinderi puternice, care folosesc in productie rezultatele cercetarilor.

In ceea ce priveste cercetarea fundamentala, aceasta va ramane o problema a bugetului de stat.

Ministrul delegat pentru cercetare in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Serban Valeca, a declarat ca exista in pregatire 23 de hotarari de guvern destinate sectorului cercetare-proiectare. Ministrul a recunoscut ca fondurile sunt deosebit de mici comparativ cu cele alocate cercetarii de tarile vest-europene, dar a subliniat ca aceasta situatie este datorata puterii economiei actuale a Romaniei.

Ca o concluzie a celor peste trei ore de dezbateri din cadrul seminarului -Cooperarea Euroatlantica in stiinta si tehnologie. Cercetarea romaneasca – incotro?- s-a desprins ideea ca sansa supravietuirii institutelor de cercetare este adaptarea la cerintele Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.