Home Economic-Financiar Dilema BNR: „bani” mai scumpi sau leu mai slab?

Dilema BNR: „bani” mai scumpi sau leu mai slab?

DISTRIBUIŢI

Aceasta pare a fi întrebarea pe care și-o pun analiștii băncii centrale într-un moment în care se pare că au rămas singuri definitiv în lupta pentru menținerea echilibrelor economice.
Răspunsul poate veni dintr-o analiză economică pertinentă. Majorarea ratei dobânzii cu un punct procentual contribuie negativ cu 0,06% la creșterea economică, în timp ce o depreciere a monedei naționale cu 20% ar cauza o pierdere directă în PIB de 0,05%, potrivit BNR intitulat "Analiză asupra vulnerabilităților sectorului real. Scenarii de stress-testing și cuantificarea riscului de nerambursare".
O cădere mai abruptă a leului, respectiv cu 30%, va avea efecte mult mai ample, generând o pierdere estimată în PIB de 1,95%, iar influențele asupra companiilor ar fi foarte divergente, se arată în raportul BNR. În ambele scenarii privind deprecierea, concluziile studiului arată că impactul direct asupra stabilității financiare este moderat.
Banca centrală a calculat că o cădere de 20% a monedei naționale, respectiv 30%, ar genera o reducere a rezultatului operațional la nivelul companiilor cu activitate de comerț exterior cu 170 milioane lei (0,05% din PIB), respectiv 3,4 miliarde lei (0,99% din PIB). Concomitent, firmele care au și credite bancare ar conduce la o pierdere directă de 0,22%, respectiv 0,87% din PIB.
Primele 100 de companii cele mai afectate de o depreciere a leului cu 20%, în majoritate importatori, ar cumula pierderi de 6,7 miliarde lei, în timp ce primele 100 firme beneficiare ale creșterii de curs (preponderent exportatoare) vor însuma beneficii de 7,1 miliarde lei.
În același timp, o creștere de trei puncte procentuale a dobânzii va avea ca efect pierderi în PIB de 0,18%, iar influențele asupra companiilor ar fi mult mai omogene decât în cazul șocului pe curs. Astfel, o majorare a ratei dobânzii cu un punct determină o scădere a rezultatului brut al companiilor cu credite bancare cu 208,2 milioane lei, în timp ce o creștere cu trei puncte va cauza o reducere cu 624,8 milioane lei a rezultatului brut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.