Fostul presedinte al sarbilor din Bosnia, Biliana Plavsici, a comparut, ieri, in fata Tribunalului Penal International (TPI) de la Haga, unde a recunoscut acuzatia privind comiterea de crime impotriva umanitatii.
Plavsici, in varsta de 72 de ani, este primul oficial sarb cu rang inalt care isi recunoaste vinovatia in razboaiele din Balcani din anii *90.
In virtutea reglementarilor TPI, declaratia de vinovatie a lui Plavsici implica un proces rapid, faptele prezentate avand rol de verificare.
Audierile, care au inceput ieri dimineata si se vor incheia maine, au ca scop prezentarea argumentarilor care i-ar putea ajuta pe judecatori sa stabileasca o sentinta adecvata.
Aproximativ 10 martori sunt asteptati in cadrul audierilor. Printre acestia se numara si fostul secretar american de stat Madeleine Albright. Adjunctul procurorului Mark Harmon a anuntat la inceputul audierilor ca Albright, ambasadorul Statelor Unite la ONU, in perioada 1993-1997, iar apoi secretar de stat, incepand cu 1997, va aparea ca martor in cadrul celui de-al treilea si ultim grup de elemente care vor fi prezentate, astazi, de acuzare.
De asemenea, Carl Bildt, reprezentant al Uniunii Europene, apoi reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, in perioada 1995-1997, va figura printre martori.
Din Paris, Elie Wiesel, detinator al Premiului Nobel pentru Pace, urma sa depuna marturie ieri, prin videoconferinta, in fata Tribunalului.
Biliana Plavsici risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata.
Inainte de debutul audierilor, Plavsici a declarat pentru presa sarba ca nu a incheiat nici un targ cu TPI pentru reducerea sentintei, singura conditie pusa fiind de a nu depune marturie in alte procese.
Plavsici este acuzata alaturi de ceilalti doi membri ai conducerii sarbe bosniace din 1991-1992, Radovan Karadjici, cautat de trupele NATO, si Momcilo Krajisnik, aflat in custodia TPI. Poreclita -Doamna de Fier-, Plavsici a devenit faimoasa prin pozitia sa intransigenta in apararea procesului de curatare etnica indreptat impotriva cetatenilor de alta etnie decat cea sarba, pe care l-a caracterizat drept un fenomen natural mai degraba decat crima de razboi.
In ultima perioada a razboiului din Bosnia, Plavsici a inceput sa coopereze cu reprezentantii occidentali, in incercarea acestora de a pune capat conflictelor, iar in ianuarie 2001 s-a predat Tribunalului de la Haga.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane