Home Social Bugetarii, mai putin… saraci

Bugetarii, mai putin… saraci

DISTRIBUIŢI

Salariile angajatilor dn sistemul bugetar vor creste cu 6%, incepand cu 1 ianuarie 2003. Guvernul preconizeaza ca aceasta majorare va fi urmata de o alta, de 9% de la 1 octombrie, acelasi an. Indiferent de dorinta guvernantilor, de aceasta data, procentajele de crestere salariala sunt prevazute in Memorandumul suplimentar incheiat cu Fondul Monetar International, la data de 17 octombrie 2002.

Precizam ca, in conformitate cu conventia semnata cu sindicatele, de la 1 ianuariwe 2003 salariul minim pe economie va fi 2,5 milioane lei.

In cazul majorarilor s-a luat in calcul indicele mediu de crestere a preturilor in anul 2003, raportat la cresterea din decembrie acest an, care este estimata la 8,1%.

Pentru a se realiza o corelatie intre salariile de baza ale personalului incadrat pe functii publice cu salariile de baza ale personalului contractual din institutiile publice centrale, majorarea salariilor personalului contractual se va realiza tot in doua etape, dar cu procentaje mai mici, respectiv 3% din ianuarie, si 4,5% – din octombrie 2003.

Salarizarea personalului din invatamant va beneficia de ordonanta speciala. Dar, indiferent de modul diferentiat al -tratamentului legislativ- de care beneficiaza cadrele didactice, cresterea salariala nu va va fi diferita de restul bugetarilor.

Oricum, pentru anul viitor, cresterea reala a salariilor va fi, in cazul respectarii ratei de inflatie, de doar 3%. Dar nu pentru toti…

Concediul de maternitate, motivul unui nou examen pe post

Potrivit proiectului de ordonanta in care se stipuleaza -marea- crestere salariala, exista posibilitatea ca unele persoane angajate in sistemul bugetar sa nu beneficieze de cresterea respectiva.

Astfel, persoanele aflate in concediu platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi, respectiv trei ani, persoanele angajate care nu au prestat activitate in ultimele 12 luni (fiind in concediu medical sau fara plata), precum si persoanele angajate in institutiile publice – si ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate – care revin in functia publica din care au fost suspendate, vor fi evaluate printr-un nou examen de testare a cunostintelor profesionale, organizat de angajator. Daca promoveaza acest examen, vor beneficia de procedura care se aplica celor angajate prin concurs. Daca nu promoveaza, li se va atribui salariul avut anterior majorarii sau – dupa caz – salariul minim al functiei avute anterior…

Practic, lipsa posibilitatilor de perfectionare continua din perioada concediului, poate produce o diminuare reala a salariului de peste 15%. Si nu exista nici o prevedere care sa convinga institutiile de stat sa-si trimita angajatii -ramasi in urma- la cursuri de re-perfectionare sau re-specializare…

Salariile medicilor, la concurenta cu ale ambulantierilor

Debutantul absolvent de Medicina il poate invida pe ambulantierul care participa la diverse interventii medicale, la domiciliul bolnavilor. Astfel, in noua grila de salarizare, debutantul – psiholog, logoped sau sociolog – va avea un salariu de pornire de 2,6 milioane lei, de la 1 ianuarie 2003.

Exact aceeasi suma o va primi si ambulantierul care poseda diploma de absolvire a cursului organizat potrivit Ordinului de ministru al Sanatatii si Familiei, si care are doi ani vechime in functia de sofetar autosanitara I.

In jurul aceiasi salariu de pornire se invart si baiesii, brancardierii, namolarii, spalatoresele si ingrijitoarele, respectiv 2,5milioane de lei.

Nici cercetatorii n-au de ce sa se bucure, pentru ca la angajarea in sistemul bugetar nu vor primi mai mult de 2,65 milioane de lei, chiar daca au studii superioare. In aceeasi nota -optimista- de salarizare, un cercetator stiintific principal cu gradul I nu va putea depasi plafonul de 11,97 milioane lei. Si asta dupa zeci de ani de munca…

De ce pleaca specialistii in informatica ?

In timp ce ministerul Educatiei si Cercetarii se plange ca specialistii in informatica ne costa – din punct de vedere al pregatirii – cam 5.000 $ bucata, salariul maxim de baza al unui inginer de sistem nu va depasi, dupa 1 ianuarie 2003, 5,6 milioane de lei. Ca si la medici, salariul de pornire pentru cei cu studii studii superioare este cu putin peste salariul minim de economie. Astfel, debutantii – analisti, programatori, ingineri de sistem – sunt apreciati la doar 2,6 milioane de lei, ca salariu de inceput.

La acelasi -pret- sunt evaluati si portarii, paznicii, ingrijitorii, bufetierii si manipulantii de bunuri din sistemul bugetar.

Evident, salariile maxime ale acestora din urma sunt net inferioare celor din alte domenii. Dar ce incurajare financiara exista pentru tinerii absolventi de facultate, care si-ar dori o cariera in Romania ?

Si salariile demnitarilor sunt in oarecare ascensiune

Presedintele Romaniei va avea un salariu de 42.764.000 de lei, cu incepere de la 1 ianuarie. Este cel mai mare salariu de bugetar, daca excludem unii directori de regii…

Primul ministru va trebui sa se multumeasca -doar- cu 39.459.000 lei, cu precizarea ca un salariu identic vor avea presedintele Curtii supreme de Justitie, presedintele Curtii constitutionale, precum si presedintele Curtii de Conturi.

Avocatul poporului se va ridica la 34.211.000 lei, devansand secretarii de stat din Guvern, ale caror salarii vor oscila intre 31,29 milioane si 29,93 milioane lei.

Ce-i drept, de la 1 octombrie 2003, urmatoarea etapa a indexarii le va aduce bugetarilor un plus de 9%, la salariul deja indexat la 1 ianuarie.

Teoretic, aceasta noua indexare la indexare ar trebui sa produca o putere de cumparare superioara cu 3% celei din momentul de fata. Teoretic, pentru ca, in toti acesti ani, inflatia nu a prea tinut cont de prognozele economice pe care au mizat atat guvernele anterioare, cat si actualul…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.