Home Economic-Financiar SNTR vinde tigarile sub costurile de productie

SNTR vinde tigarile sub costurile de productie

DISTRIBUIŢI

Se pare ca nimeni pana acum nu si-a pus inca intrebarea sau nu au vrut sa o puna cum de a putut ajunge Societatea Nationala Tutunul Romanesc (societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculae) la un volum atat de mare de datorii cum este cel acumulat de societatea de mai sus in primele 10 luni ale anului curent – 742 miliarde de lei. In conditiile in care preturile -au tinut pasul- cu deprecierea monedei, iar costurile salariale au fost substantial reduse prin disponibilizarea a peste 900 de salariati. O posibila explicatie ar fi cea data de liderii sindicali la intalnirea de saptamana trecuta cu Matei Bratianu, vicepresedintele BNS (Blocul National Sindical), cum ca fabricile din cadrul SNTR continua sa vanda tigaretele sub costurile de productie.

Confiscarea veniturilor din vanzari

Nu de putine ori, functionari ai SNTR au -scapat- informatia ca societatea controlata in prezent de Ioan Niculae vinde tigarile la preturi ce sfideaza… costurile de productie. Primul semnal de acest fel a fost tras chiar de sindicatul Tigareta, printr-o adresa (nr. 2149), -recomandata- Tudorei Lupa, director general al SNTR, scrisoare ramasa fara raspuns, desi a trecut mai bine de jumatate de an: -Va solicitam inca o data un raspuns la aceasta problema de care depinde viitorul acestei societati, raspuns care sa cuprinda si clarificari legate de urmatoarele probleme concrete:

– Efectul pe care il are in acest moment vanzarea catre SNTR SA a tigaretelor la un pret care nu acopera costurile de productie, cu alte cuvinte in pierdere, procedura careia noi nu ii putem gasi o logica intr-o economie de piata. (…)

– Explicatia procentului perceput drept comision la comercializarea tigaretelor catre distribuitori, procent care nu face decat sa reduca marja ramasa pe lantul de distributie si deci sa faca produsele noastre mai neinteresante pentru orice sistem de distributie-.

Problema a revenit de cateva ori in atentie, dat fiind ca, in cazul confirmarii acestor aspecte, Societatea Nationala Tutunul Romanesc se expune sanctiunilor extrem de drastice ale legislatiei in vigoare. Exemplu elocvent in acest sens este Ordonanta de Urgenta 158/2001: -Constituie contraventie (…) practicarea de catre agentii economici producatori a unor preturi de vanzare mai mici decat costurile ocazionate de producerea produselor vandute (art. 56, alineatul 1, litera <k>) (…) Contraventia prevazuta la litera <k> se pedepseste cu amenda de la 1.500.000.000 lei la 2.000.000.000 lei, confiscarea cantitatilor de produse astfel comercializate si confiscarea veniturilor obtinute din vanzarea produselor (art. 56, alineatul 2)-.

Se vede evident, de mai sus, ca in situatia SNTR problema nu o reprezinta amenda, cat confiscarea produselor sau a veniturilor realizate din productie. Cat despre problema identificarii -organului- in sarcina caruia cad astfel de verificari, ne lamureste tot legea de mai sus: -Constatarea si sanctionarea faptelor ce constituie contraventii potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta se fac de catre personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al unitatilor sale teritoriale, imputernicit in acest scop-.

Tigarile ies pe poarta mai -ieftine- cu 10%

Controale au mai existat la SNTR, atat la Bucuresti, cat si la sucursalele din provincie, dar pare-se ca nu au reusit sa identifice o astfel de neregula (care ar putea, de altfel sa intre si in atentia Consiliului Concurentei).

-Curentul- a intrat insa in posesia unor documente -de uz intern-, unele chiar olografe, care arata ca SNTR a vandut realmente tigaretele sub costurile de productie. Acestea (documentele) sunt detaliate, atat pe fiecare sortiment in parte, cat si pe categorii de cheltuieli (materie prima, materiale auxiliare, salarii, CAS, transporturi, generale etc.), la toate articolele (Carpati, Snagov, Bucegi etc…), costurile fiind mai mari decat preturile de livrare, altfel spus vanzare in pierdere, chiar de peste 10%. -Hartiile- de mai sus le putem pune la dispozitia organelor de control, altele decat cele de la Finante. Acestia le puteau identifica si singuri, mai ales ca unii functionari mai sunt si remunerati, atat la SNTR, cat si in zone -apropiate- de interese. Este adevarat, in limita legii, dar si la limita conflictului de interese. Ramane doar de amintit ca, in timp ce SNTR vinde in pierdere, firma Interaction (actionar majoritar – Ioan Niculae), distribuitor de tigarete al SNTR, practica adaosuri comerciale–capusa- de 5,5% la revanzarea acestora. Ba mai este si datoare la Tutunul Romanesc (aproape 100 miliarde de lei in luna octombrie).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.