Adoptiile nu vor mai fi intermediate prin fundatii, aceasta ultima forma de protectie a copilului derulandu-se exclusiv prin institutii publice si sub supravegherea statului, se arata intr-unul dintre cele patru proiecte de lege privind minorii, pentru a caror aprobare mai multi responsabili din protectia copilului sustin varianta asumarii raspunderii guvernamentale. Practic, fundatiile vor putea participa doar la masuri al caror efect este limitarea numarului de copii adoptabili.
Adoptia este o ultima masura de protectie speciala a minorului lipsit definitiv de familie sau care nu poate ramane in acest mediu. Orice adoptie poate fi derulata doar in interesul superior al copilului – care are nevoie de un mediu stabil si sanatos pentru a se dezvolta – si numai dupa ce acesta a implinit doua luni.
ONG-urile, putin mirate de aceasta masura
Reprezentantii celor cateva ONG-uri contactate de noi s-au declarat oarecum surprinsi de noua situatie. -Monopolizarea sistemului de adoptii reprezinta cam acelasi lucru cu ceea ce s-a incercat in domeniul fortei de munca in strainatate… Dar guvernul uita de girul pe care ni l-a dat atunci cand am primit acreditare pentru a intermedia adoptii internationale.
Nu cele cateva fundatii care si-au batut joc ne reprezinta, ci modul pozitiv in care suntem priviti de institutiile de stat care se ocupa de protectia copilului, din tarile cu care am lucrat. Dar aceste aprecieri nu au aparut in presa, preferandu-se mediatizarea escrocilor si traficantilor de copii… Dar sa stiti, aceasta <pata de noroi> pe obrazul fundatiilor exista doar in Romania-, spune presedintele unei fundatii din nordul tarii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
-Noi nu ne-am ocupat cu adoptiile dar, din ce stiu, toate ONG-urile care intermediau adoptii trebuia sa detina o acreditare in acest sens… Practic, ele aveau girul guvernului pentru activitatea respectiva. Dar la fel de adevarat este ca unele au desfasurat un adevarat <comert> cu copii. Din pacate, nu doar acestea sunt vizate, ci si cele care au fost de bunacredinta si care au luat toate masurile de precautie pentru un viitor cat mai bun in ce-i priveste pe copiii adoptati in strainatate. Personal, consider ca ar fi fost mult mai bine sa ramana unele ONG-uri in sistem, dar mult mai riguros selectionate-, precizeaza directorul asociatiei -Sprijiniti Copiii- din Alba Iulia, Maria Ilea.
Fratii, despartiti doar in situatii extreme
Proiectul prevede ca fratii nu pot fi separati prin adoptie, cautandu-se ca ei sa fie infiati de aceeasi familie. Exista insa si exceptii de la aceasta regula: daca, de exemplu, cinci frati au ramas fara parinti si nici o familie nu este dispusa sa-i adopte pe toti, vor fi admise si doua perechi de adoptatori, chiar daca aceasta presupune despartirea fratilor.
Adoptiile pot fi derulate doar de institutiile de profil ale statului (directiile locale pentru protectia copilului), sub supravegherea Oficiului Roman pentru Adoptii. Legea prevede infiintarea unei baze nationale de date privind copiii adoptabili si familiile adoptatoare, dar si obligativitatea monitorizarii de catre autoritati a situatiei copiilor adoptati in tara si in strainatate.
Conditii drastice pentru potentialii parinti adoptivi
Criteriile materiale de adoptie la nivel national prevedeau ca venitul minim – pe persoana – al solicitantilor sa fie dublul salariului minim pe economie, iar suprafata locuibila a viitorului domiciliu al copilului sa fie cu mult peste media la nivel national. Totodata, in zona trebuie sa existe facilitati de educatie si sanatate – gradinita, scoala, spital.
Proiectul de act normativ acorda prioritate absoluta adoptiei nationale, pentru fiecare copil adoptabil fiind cautati parinti in Romania, intai in randul rudelor de pana la gradul patru si al prietenilor de familie, apoi al asistentilor maternali si al unor persoane fara legatura cu minorul. Pentru fiecare copil adoptabil vor fi identificate cinci familii romanesti potential adoptatoare, inainte ca autoritatile sa ia o decizie finala privind incredintarea definitiva a minorului. Daca nu este gasita o familie, procedura se repeta, dar acest proces nu poate depasi 60 de zile. Proiectul mentine conditiile impuse familiilor care doresc sa adopte, respectiv criteriile de selectie referitoare la situatia familiala si de sanatate a potentialilor parinti, dar si la alte aspecte ale vietii lor (personalitatea, aptitudini de educare, religia, motivele adoptiei si altele).
De altfel, familiile care doresc sa infieze trebuie sa obtina de la autoritatile de profil un atestat privind capacitatea lor de a creste si educa un copil. Totodata, potentialii parinti trebuie sa petreaca cel putin trei luni cu minorul adoptabil, modul in care ei comunica in aceasta perioada fiind foarte important in aprobarea infierii.
Adoptatorii din strainatate vor fi taxati direct de guvern
Adoptia internationala este ultima varianta de protectie a unui copil defavorizat, in cazul caruia orice alta solutie a esuat (reintegrarea in familie, plasamentul) si pe care nici o familie romaneasca nu a vrut sa-l infieze. Pentru adoptia internationala va exista o taxa unica si fixa, stabilita pe baza costurilor maxime aferente acestui proces si aprobata prin hotarare de guvern. Taxa va fi platita de adoptator direct catre Oficiul Roman pentru Adoptii, prin transfer bancar.
Conform proiectului, cererile de adoptie internationala aflate in evidenta Comitetului Roman pentru Adoptii la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi transferate in evidenta Oficiului. Cererile de incuviintare a adoptiei aflate pe rolul instantelor judecatoresti la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi solutionate potrivit dispozitiilor legale din momentul depunerii cererii.