Home Politic Iliescu ar trata coruptia cu o -terapie de soc-

Iliescu ar trata coruptia cu o -terapie de soc-

DISTRIBUIŢI

Presedintele Ion Iliescu a dat mana cu C.V. Tudor, dar nu si cu Adrian Nastase, pe care l-a tratat -cu spatele- in fata camerelor de luat vederi, a criticat coruptia existenta si a aratat ca stie foarte bine prevederile constitutionale – asa ar putea fi rezumata prezenta sefului statului la Palatul Parlamentului. Ieri, in fata Camerelor reunite, el a citit un mesaj despre principalele probleme politice ale natiunii, la implinirea unei jumatati de mandat.

Impreuna si totusi separati

Presedintele Ion Iliescu l-a omis pe premierul Adrian Nastase cand, dupa mesajul rostit in fata Camerelor reunite ale parlamentului, le-a strans mainile directorilor serviciilor secrete si reprezentantilor opozitiei, inclusiv inamicului sau declarat, Corneliu Vadim Tudor. De altfel, presedintele a stat de vorba cateva minute cu Petre Roman, primul sau copil de suflet si primul prim-ministru de dupa decembrie 1989. Primii doi oameni din stat au intrat apoi impreuna in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, alaturi de acesta si de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Intrevederea a durat cateva minute, iar la iesire cei patru s-au indreptat in viteza catre grupurile de colindatori de pe holul din fata salii de sedinte. In primele minute, cei doi au fost despartiti de Vacaroiu, presedintele Iliescu stand cu spatele spre Nastase. Cat timp au cantat copiii, cei doi s-au tot mutat, cand, la un moment dat, au ajuns unul langa altul. A urmat o discutie degajata, dupa zambetele intiparite pe fetele lor, in care cand unul, cand altul dadeau din mana si aratau spre copii. La sfarsitul reprezentatiei, cei doi demnitari au luat drumuri diferite, Nastase intrand din nou in biroul lui Dorneanu, iar Ion Iliescu mergand cu Vacaroiu in sala Biroului Permanent al Camerei.

Coruptii, -blamati, sanctionati si exclusi-

-Trebuie sa mergem la radacinile fenomenului, sa spargem acest <capitalism de cumetrie> care s-a format in Romania-, a spus Ion Iliescu, referindu-se la coruptie. El i-a criticat pe oamenii care -nu au culoare politica, nu au morala si nici nu le pasa de societate. Banii ii fac sa se creada imuni la orice incercare de asanare a mediului economic si chiar in fata legii-.

Sursele coruptiei sunt multiple, prima mentionata de presedinte fiind birocratia, -coruptia mica-, cea care -afecteaza, direct si nemijlocit, cetateanul, intreprinzatorul privat-. Au urmat competitia ilicita, obstacolele administrative, -ridicate artificial de o birocratie multiplicata progresiv, o data cu numarul de acte, avize, situatii, rapoarte, documente ce trebuie prezentate diferitelor agentii si institutii-. O alta sursa este fiscalitatea, -cu cortegiul sau de taxe si impozite-. Dar lupta impotriva acestui flagel se dovedeste a fi grea, caci -PNA-ul nu trebuie si nu poate sa actioneze decat asupra varfului aisbergului, tocmai ca sa dea un semnal de incurajare si de tonifiere a intregului front-. Desi -va putea fi detronata, din pacate nu eradicata-, in domeniul coruptiei -sunt adeptul hotarat al unei terapii de soc!-, a punctat Iliescu. Astfel ca -cei care comit acte de coruptie sa fie nu numai blamati si sanctionati, dar si eliminati, fara nici o ezitare, din viata publica a tarii!-.

Nemultumit de -excesul de ordonante-

-Conform articolului 88 din Constitutia Romaniei, prezint astazi in fata dumneavoastra un mesaj despre principalele probleme politice ale natiunii- – a fost prima fraza a discursului iliescian. Ca raspuns la -jongleriile- pe care Nastase & Comp. le incearca cu legea fundamentala, Iliescu a aratat ca stie bine subiectul: -Programul cu care s-a angajat in campania electorala, politicile economice si sociale, participarea la sedinte de guvern si de parlament etc., toate s-au desfasurat in limita atributiilor mele constitutionale (…), potrivit drepturilor conferite de Constitutie (…), ori de cate ori a fost necesara autoritatea constitutionala a sefului statului-. De la inaltimea functiei pe care o are, Iliescu a criticat -excesul de ordonante de urgenta, norme metodologice de aplicare, instructiuni si ordine ale ministrilor- si a spus ca -am in vedere o rationalizare, o reducere a aparatului administrativ, ca si o imbunatatire a structurii sale functionale-. La capitolul decenta in spatiul public, seful statului a opinat ca -exemplul personal al liderilor politici si al oamenilor de stat este esential pentru a determina o conduita normala si morala in viata publica. In acelasi timp, este mai agravanta lipsa de corectitudine si de decenta din partea acestora-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.