Home Social Cancerul spagii a adus Sanatatea in moarte clinica

Cancerul spagii a adus Sanatatea in moarte clinica

DISTRIBUIŢI

Ziarul -Curentul- face public Raportul privind situatia medicilor in Romania, la finele anului 2002 – raport realizat de Alianta Medicilor si depus la toate institutiile statului. Cifrele inserate sunt expresia unei politici sanitare incompetente, in care spaga este doamna absoluta a sistemului de sanatate.

Medicul, platit mizerabil

Medicii au ramas clasa sociala cu cele mai mici venituri salariale, care nu le permit nici macar supravietuirea. Din suma echivalenta a 110 dolari (venitul mediu lunar al unui doctor), medicul trebuie sa-si asigure cazare, hrana, transport, intretinere, haine, informatie de specialitate, participari la congrese si conferinte, cursuri si competente.

Neputand sa supravietuiasca din venitul salarial lunar, medicul este nevoit sa-si rotunjeasca venitul prin -atentii- extrasalariale provenite de la pacient. Acest aspect contravine Codului deontologic, dar reprezinta singura modalitate prin care medicul poate supravietui. Mai mult, gandirea medicala si actul medical prestat sunt umbrite de lupta pentru supravietuire.

Fondul anual alocat de stat pentru ocrotirea sanatatii este de numai 3,8% din PIB, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 8,6% din PIB, iar media in Europa de Est este de 6% din PIB.

Sufocati de coruptie

Calculele centralizate de Asociatia Rezidentilor evidentiaza un surplus de 2.245 de medici rezidenti care nu au promovat un Concurs de Admitere in Rezidentiat (CAR), contrar HGR nr. 740/1997 care legifera dobandirea calitatii de rezident numai in urma promovarii unui CAR. Acesti peste 2.200 de medici ocupa posturi in clinici universitare in detrimentul celor care au promovat corect concursul si care, mai capabili profesional fiind, in urmatorii cinci ani nu vor mai putea ocupa posturi de medic in centrele universitare – acestea fiind suprasaturate de pseudospecialistii promovati fara concurs. Astfel, capacitatile medicinii romanesti sunt nevoite sa paraseasca sistemul, emigrand sau reprofilandu-se.

In ceea ce priveste ilegalitatile facute la examenele de specializare, pana in prezent doar unul din cele 40 de concursuri fraudate a fost anulat, dar nu s-a dat nici o sanctiune, totul trecandu-se sub tacere.

Doctori someri si pacienti fara asistenta medicala

Majoritatea posturilor de medici din teritoriu (exceptand unitatile sanitare din centrele universitare si orasele mari) nu ofera practicienilor conditiile necesare in care sa-si desfasoare activitatea medicala pentru care s-au pregatit. Nu exista conditii minime de investigatie a pacientilor. Nu se pot efectua tehnici de tratament moderne. Datorita conditiilor precare, pacientul poate acuza oricand medicul de malpraxis.

In prezent, in Romania sunt sute de medici someri, in conditiile in care procentul de medici la 100.000 de locuitori este cel mai scazut din Europa.

In aceste conditii grave, Ministerul Sanatatii si Familiei emite, fara nici o explicatie, ordine irationale de inchidere a spitalelor municipale din orasele mari, netinand seama de soarta pacientilor internati, de rezolvarea urgentelor medicale ce vor surveni ulterior sau de soarta salariatilor care sunt peste noapte concediati fara preaviz.

Obtinerea competentelor, imposibila

Din cauza venitului lunar extrem de scazut (in medie 110dolari/ luna), medicului roman ii este imposibil sa obtina competente (care costa intre 300 si 550 de dolari), sa participe la conferinte si congrese internationale (costa intre 200 si 500 dse dolari), sa-si procure literatura de specialitate (un tratat de specialitate complet ajunge pana la 1.000 de dolari).

Preturile extrem de ridicate necesare obtinerii de competente sunt stabilite cu avizul Ministerului Sanatatii si Familiei si reprezinta o sfidare la adresa medicilor cinstiti, care nu-si permit sa bage mana in buzunarele pacientilor pentru a-si plati pregatirea.

Prin Anexa III din OMSF nr. 698 / 2001 s-a legalizat spaga de concurs in detrimentul competentei. Pentru a obtine punctele stipulate in respectiva anexa, nu este nevoie decat de bani: cumperi abonamente la reviste de specialitate pe care nici nu te sinchisesti sa le rasfoiesti; te inscrii la conferinte si congrese unde nu participi; te inscrii la cursuri postuniversitare pe care nu le frecventezi; te angajezi o perioada in Ministerul Sanatatii si Familiei.

Se obtin astfel, contra unor sume destul de mari (300 – 500 de dolari inseamna participarea la un congres international si nimeni din sistem nu-si poate permite sa plateasca din salariu), punctele care mascheaza incompetenta si asigura postul.

Cum rezolva administratia sanitara problemele? Determina centralizarea cu orice chip a sistemului sanitar prin trecerea sub controlul statului a tuturor institutiilor autonome. Subordoneaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a-i putea controla veniturile.

Reintroduce concursul tip ceausist de -Intrare in localitate-, tradus prin legarea de glie a medicului. In lipsa acestui concurs, medicul cu drept de libera practica nu are dreptul sa practice medicina. De asemene, promoveaza legi prin care incompetentii cu bani devin specialisti fara concurs (HGR nr. 899/2002, art. 14).

-In fata acestor actiuni irationale, Alianta Medicilor solicita factorilor de decizie luarea de masuri urgente fata de acest minister care se opune profund reformei si drumului Romaniei spre institutiile europene. Pentru depasirea crizei actuale, Alianta Medicilor propune spre discutare si adoptare Parlamentului Romaniei un proiect de lege care sa implementeze un nou sistem de remunerare a medicilor racordat standardelor europene si aplicabil conditiilor socio-economice din Romania-, ne-a declarat doctorul Alin Apostol, presedintele Aliantei Medicilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.