Conform zicalei -ulciorul nu merge de multe ori la apa-, dupa ce a scapat de amenintarea cresterii abrupte a pretului gazelor naturale incepand cu 1 ianuarie 2003, populatia nu va rata o actualizare a tarifelor la energia electrica. Astfel, incepand, cel mai probabil, de anul viitor (daca nu chiar din data de 28 decembrie), tarifele la energia electrica vor fi majorate, in medie, cu 2,1% ca urmare a recalcularii acestora la un curs de 34.000 lei/dolar fata de 33.300 lei/dolar la cat sunt stabilite in prezent. Noul curs ce a stat la baza reactualizarii tarifelor la energia electrica este cel progonozat de Bursa Futures din Sibiu. Masura de recalculare a tarifelor la energia electrica este o consecinta a acordului incheiat cu FMI, conform caruia preturile la energia electrica si termica exprimate in dolari vor fi mentinute la nivelul stabilit in luna iulie a acestui an.
Ieftinire angajata, dar neaplicata
Reactualizarea tarifelor la energia electrica in functie de evolutia leu/dolar se face trimestrial, ultima modificare la cursul de 33.300 lei/dolar fiind operata in luna noiembrie (respectiv reducerea, in medie, cu 1,6% a preturilor la energia electrica), desi initial aceasta trebuia aplicata inca de la inceputul lunii octombrie. Amintim ca la acel moment guvernul a decis scaderea tarifelor, in medie, cu 0,6 % atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali, in timp ce pentru populatia inscrisa la tariful social micsorarea tarifului urma sa fie facuta cu o pondere de 15%. Reducerea de 15% a tarifului social urma sa fie suportata de Electrica, efortul propriu pentru sustinerea timp de un trimestru al acestei masuri fiind de 56 miliarde de lei. Se pare ca FMI nu a agreat ideea de a subventiona populatia cu venituri reduse din fondurile societatii Electrica, astfel ca decizia de reducere a preturilor la energia electrica a fost publicata cu intarziere de o luna (la inceputul lui noiembrie) si fara a mai fi operata acea scadere de 15% la tariful de tip social, ci numai cea generala, atat pentru casnici, cat si pentru industriali, in medie cu 1,6%.
Noua grila de tarife a fost publicata in -Monitorul Oficial- din 23 decembrie, acestea urmand a intra in vigoare in termen de cinci zile de la data publicarii. Conform noilor niveluri, consumatorii casnici inscrisi la tariful de tip social vor plati pentru fiecare kilowatt consumat 1.362 de lei fata de 1.331 lei pana in prezent pentru un consum de 60 kWh lunar. In cazul depasirii acestui plafon de consum de 2 kWh/zi, populatia inscrisa la tariful social va plati 5.856 lei/kWh fata de 5.724 lei/kWh pana in prezent. De asemenea, pentru cei inscrisi la tariful monom fara abonament noul pret este de 2.888 lei/kWh (2.823 lei/kWh pana in prezent). Consumatorii casnici care au optat pentru tariful standard de tip monom, pretul unui kilowatt va fi de 2.141 lei, mai mult cu 48 lei fata de cel in vigoare, iar taxa de abonament va fi majorata de la 1.038 lei/zi la 1.060 lei/zi. Pentru tariful optional de tip monom diferentiat, noul pret este 2.604 lei/kWh pentru energia consumata in orele de zi si 1.692 lei/kWh in orele de noapte, iar valoarea abonamentului zilnic este de 1.060 lei/zi. Preturile la tariful diferentiat pe trei zone orare sunt de 4.283 lei/kWh in orele de varf, 2.141 lei/kWh in orele normale si 1.690 lei/kWh in orele cu consum scazut, taxa de abonament fiind de 1.060 lei/zi.
Fiecare filiala de distributie cu propriul tarif
Tot acum, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a parcurs unul dintre cei mai importanti pasi pentru pregatirea sectorului de distributie a energiei electrice de privatizare, respectiv stabilirea unor tarife de distributie diferentiate pe fiecare dintre cele opt filiale in parte. Dupa cum se stie, incepand cu 2003, cele opt filiale ale societatii comerciale de distributie a energiei vor trece la o functionare separata, fiecare avand contracte proprii de achizitie de energie electrica de la producatori. In aceste conditii, ANRE a stabilit pentru fiecare filiala in parte tarifele de distributie in functie de costurile proprii ale fiecarei distributii. Pana la acest moment se stabilea un tarif mediu de distributie (diferentiat in functie de nivelul tensiunii de alimentare) la nivelul societatii Electrica SA. Printre filialele cu cele mai mici tarife de distributie se numara Muntenia Sud, care pentru distributia la inalta tensiune va precepe 32.160 lei/ MWh, la medie tensiune – 92.163 lei/MWh, iar la joasa tensiune – 476.676 lei/MWh, Electrica Banat cu tarife pe cele trei niveluri de tensiune de 39.828 lei/MWh, 87.487 lei/MWh, 522.533 lei/MWh si Electrica Transilvania Sud cu tarife de 41.805 lei/MWh, 92.476 lei/MWh si 471.875 lei/MWh. Tarifele de distributie pentru fiecare filiala sunt cele care se aplica pe piata concurentiala si care au influente exclusiv asupra consumatorilor eligibili, care incheie contracte directe cu producatorii sau furnizorii de energie electrica. Consumatorii captivi, deci si populatia, vor plati aceleasi tarife la nivel national, indiferent de costurile filialelor de distributie a energiei electrice.