Dialogul devine tot mai tensionat intre Coreea de Nord si Statele Unite. Ieri, autoritatile de la Phenian au respins solicitarea Washingtonului de a-si suspenda programul nuclear, afirmand ca administratia americana grabeste -o confruntare extrem de periculoasa- refuzand sa dialogheze cu nord-coreenii. In timp ce opinia publica mondiala a criticat atitudinea regimului de la Phenian, acesta si-a facut cunoscuta intentia de a expulza delegatia expertilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
Washingtonul -se grabeste spre o confruntare extrem de periculoasa-, din moment ce refuza sa dialogheze cu Phenianul, sustine comunicatul dat publicitatii de agentia oficiala KCNA, care acuza SUA ca s-ar afla la originea actualei crize nucleare. -Afirmatiile americane potrivit carora Coreea de Nord ar trebui sa-si abandoneze programul nuclear nu sunt decat un vis-, scria sursa citata, criticand vorbele secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, care, afirma KCNA, s-a lansat in -declaratii belicoase-, sustinand ca armata americana poate lupta pe doua fronturi – in Irak si intr-o alta tara.
Gata de razboi
Coreea de Nord, au avertizat oficialii de la Phenian prin intermediul aceleasi agentii de presa, devenita un fel de purtator de cuvant al autoritatilor statului, este pregatita sa actioneze in cazul unui -razboi nuclear- cu SUA. In context, tot KCNA a precizat ca Phenianul nici nu se gandeste sa dea curs invitatiei americane de a renunta la preocuparile sale in materie de inarmare atomica, ci va continua reactivarea programului sau nuclear in pofida ingrijorarii care framanta comunitatea internationala. Printre altele, Australia a anuntat ca va intarzia deschiderea unei ambasade la Phenian, din cauza reluarii activitatilor nucleare nord-coreene.
Afara cu inspectorii AIEA
Deocamdata, nord-coreenii au hotarat expulzarea inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). In acest sens, pe adresa directorului general al institutiei, Mohamed El Baradei, a fost expediata o scrisoare in care se afirma ca guvernul de la Phenian considera incheiata misiunea AIEA pe teritoriul tarii lui, mai ales dupa reluarea programului nuclear nord-coreean. De la Viena, un oficial al AIEA a precizat insa ca organizatia pe care o reprezinta nu a primit nimic, nici o hartie oficiala. -Am discutat cu inspectorii nostri aflati pe teren si nici ei nu stiu nimic despre acest subiect-, a precizat Melissa Fleming.
Un punct de vedere
Sa fie un simplu balon de incercare aruncat de Phenian? Este foarte posibil. De altfel, tot un test poate fi calificata intreaga aceasta agitatie intretinuta in mod artificial de Phenian in jurul amenintarilor sale cu reluarea programului sau de inarmare nucleara. Intrebarea care se pune este cine se ascunde, de fapt, in spatele acestui joc menit sa dea de furca Washingtonului, intr-un moment in care SUA se pregatesc de o interventie armata impotriva Irakului? Sa fie Moscova, sa fie vreun stat asiatic? Greu de spus cu exactitate. Oricum, perspectiva unui razboi in Irak nu este agreata de Moscova si Beijing. Si pentru ca tot veni vorba, merita mentionat ca, in opinia expertilor rusi, nord-coreenii -nu dispun de potentialul necesar pentru a produce arme nucleare-. Interesant este ca declaratia nu a venit din partea vreunui functionar al unei organizatii oarecare, ci din partea ministrului pentru energie atomica, Aleksandr Rumiantev. -Pentru a face acest lucru este nevoie de o industrie dezvoltata-, si-a argumentat oficialul punctul de vedere.
Situatie -foarte grava-
In schimb, comunitatea internationala pare sa impartaseasca o cu totul alta viziune. De exemplu, AIEA sustine ca Phenianul a depozitat 1.000 de bare de combustibil la reactorul nuclear de la Yongbyon, situat la nord de Phenian, unde ar putea fi produs plutoniu pentru uz militar. AIEA apreciaza ca aceasta situatie este -foarte grava-. Pe acest fundal, Londra si-a luat -angajamentul de a combate prin orice mijloace armele de distrugere in masa-, purtatorul de cuvant al MAE britanic subliniind ca Phenianul -trebuie sa-si respecte obligatiile asumate pe plan mondial si sa elimine armele nucleare-. La Seul, presedintele sud-coreean, Kim Dae-Jung, a condamnat decizia Phenianului de repunere in functiune a reactorului nuclear de la Yongbyon si a cerut SUA sa nu excluda Seulul de la eventualele negocieri cu partea nord-coreeana, asa cum s-a intamplat in anul 1994. La randul sau, premierul nipon, Junichiro Koizumi, a avertizat Coreea de Nord, sfatuind-o sa nu subestimeze posibilitatea unei reactii a comunitatii internationale la recentele decizii in privinta programelor nucleare, pe care le-a calificat -provocatoare-. Moscova a chemat la dialog, iar guvernul german a afirmat, prin vocea ministrului de externe, Joschka Fischer, ca identificarea -unei solutii pasnice- reprezinta o datorie a tuturor celor care doresc mentinerea stabilitatii mondiale.