Home Social Victimele frigului

Victimele frigului

DISTRIBUIŢI

Hipotermia se caracterizeaza prin temperaturi scazute ale organismului sau degeraturi. In ultimele zile, spitalele din intrega tara abunda in cazuri grave de degeraturi. Din pacate, foarte multi dintre ei devin invalizi pe viata.

Durerea: primul semn

In cazul unei protectii insuficiente impotriva frigului, mainile, picioarele, nasul, urechile si obrajii sunt alimentate mai putin cu sange si, deci, devin foarte sensibile. Degeraturile se disting prin dureri, pierderea sensibilitatii in partea corpului atinsa. De asemenea, se disting printr-o culoare rosiatica ce se schimba intr-una palida si uneori apar basici.

Inghetarea generala poate sa apara daca cineva este prins de o avalansa sau dupa ce a cazut in apa foarte rece pe timp de iarna. Se poate recunoaste dupa urmatoarele simptome: raceala pielii, pielea gainii si tremurat, oboseala, dureri ale muschilor si membrelor si, in cazurile grave, pierderea cunostintei.

– Cum puteti evita durerile cauzate de frig?

– Schimbarea imbracamintei umede.

– Imbracarea cu haine calduroase si moi. Mai multe straturi subtiri izoleaza mai bine decat unul singur si gros.

– Faceti miscari rapide.

– Acoperiti-va reciproc.

– Masati in directia inimii partile de corp care par a fi in pericol si miscati-va mult.

– Atentie! Somnul, fumatul si alcoolul pot fi fatale.

– Cum procedati in cazul unei inghetari generale?

Protejati-l pe cel inghetat de frig, de umiditate, de vant; incalziti-l de la mijloc spre membre, administrati-i bauturi calde; incalziti apoi progresiv partile periferice ale corpului, imbracati-l cu haine suplimentare, incalziti-l pana la o temperatura normala (o crestere prea rapida de temperatura ii poate pune viata in pericol).

– Cum procedati in cazul unei degeraturi locale?

Miscati membrul degerat, incalziti-l printr-o baie calda (nu mai mult de 45 grade Celsius) in jur de 30 de minute, nu spargeti basicile; in cazurile grave (partea de corp degerata este insensibila, palida si dura) trebuie de la inceput tratata ca si degerarea generala.

Masajul reactiveaza circulatia locala

De la bun inceput trebuie sa precizam ca tratamentul degeraturilor nu este usor de realizat, necesita timp, medicatie si competenta profesionala din partea celui care le ingrijeste. De aceea, consideram ca tratamentul profilactic este mai important si se poate realiza printr-o imbracaminte corespunzatoare (manusi si ciorapi de lana), prin evitarea umezelii si in special a transpiratiei, impotriva careia se recomanda pudrajul local cu talc. Inainte de expunerea la frig se recomanda uscarea completa a extremitatilor cele mai expuse la degeraturi (inclusiv nasul si urechile) si masajul, pentru reactivarea circulatiei locale. Se vor evita jartierele si bandajele, care obstructioneaza circulatia normala; se recomanda gimnastica si miscare continua in timpul expunerii la frig.

In ceea ce priveste tratamentul curativ, o practica empirica destul de des folosita astazi este frictionarea partilor degerate cu zapada; o asemenea practica este contraindicata, deoarece poate duce la accentuarea leziunilor cutanate si mai ales la necrozarea lor. Pentru a trata o degeratura superficiala, cea mai buna metoda este de a incalzi degetele la subtioara sau intre pulpe sau prin acoperirea partilor degerate cu mainile calde ale altei persoane. Pentru degeraturi mai severe se recomanda incalzirea patilor degerate cu apa calda (40-60 grade C). Incalzirea cu apa mai calda este contraindicata. Se pot aplica si comprese caldute. Este contraindicata tinerea partilor degerate in fata focului sau a unui incalzitor electric.

Galbenelele, deosebit de eficiente

Fitoterapia recomanda pentru degeraturi plante care stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor. Se fac bai locale caldute, se aplica prisnite si cataplasme, evitandu-se bandajarea stransa a partilor afectate, pentru a nu fi impiedicata circulatia sanguina locala. Pentru bai locale sau comprese, fitoterapia recomanda urmatoarele plante: flori de galbenele – infuzie, preparata din 20 g flori la 1 l apa, pentru spalaturi locale sau cataplasme. Tinctura, preparata din 20 g flori la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile. Se amesteca 10 ml tinctura cu 100 ml apa fiarta si racita; se aplica local sub forma de comprese, pe zonele cu degeraturi superficiale. Schinel: infuzie. Coaja de stejar: decoct. Rezultate bune se obtin si cu un unguent camforat preparat dupa urmatoarea formula: camfor 10 g, parafina solida 8 g,vaselina 82 g pentru uz extern. Se topeste parafina si vaselina la caldura moderata, se adauga camforul pulverizat si se amesteca continuu pana cand se dizolva tot camforul. Dupa racire, se poate folosi in aplicari locale, sub forma de masaje blande.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.