Home Economic-Financiar European Drinks fenteaza legea

European Drinks fenteaza legea

DISTRIBUIŢI

Cu toate ca legea interzice accesul la operatiunile de privatizare a societatilor care beneficiaza de reesalonari ale datoriilor la bugetul de stat, European Drinks a gasit modalitatea sa o fenteze, continuand politica de -achizitii-. Ultima operatiune de acest gen a avut loc la sfarsitul anului trecut, prin incheierea cu FPS a contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar detinut la SCLF Militari. European Drinks urmeaza a prelua controlul in mod practic asupra SCLF Militari prin intermediul a doua societati comerciale–paravan-: SC Dambovita, cumparatoarea in fapt a actiunilor si actionarul majoritar la Dambovita, SC Bucegi, unde European Drinks are aproape 80% din actiuni.

FPS a vandut pachetul de actiuni, reprezentand 72,2% din capitalul social al SCLF Militari, catre SC Dambovita SA din Targoviste pentru 69,6 miliarde de lei, ultimul termen de plata a actiunilor fiind 5 aprilie 2000.

Observatorul desemnat de SC Dambovita la SCLF Militari, pana la achitarea contravalorii actiunilor este Ion Flori, director al Corpului de Control Grupa Operationala Sud Romania pentru European Drinks si Transilvania General Import-Export.

Societatea Legume-Fructe Militari avea in trecut un patrimoniu impresionant. Din punctul de vedere al magazinelor si spatiilor imense de depozitare, era printre cele mai importante intreprinderi de profil din tara. Dezinteresul manifestat de gestionari si lungul sir de manageri sau directori, in mare masura neputinciosi, au facut ca societatea sa ajunga intr-o stare jalnica, ajungand sa-si vanda din casa pentru a putea plati darile la stat. Chiar si in prezent societatea este considerata -ademenitoare-, astfel incat European Drinks a decis sa o cumpere de la FPS, chiar daca Legea ii interzicea sa participe la procedurile de privatizare. In acest scop, European Drinks s-a ascuns dupa doua firme -paravan-.

Dambovita – Bucegi – European Drinks

La data de 21 decembrie 2000, FPS a vandut pachetul de actiuni reprezentand 72,2% din capitalul social al SCLF Militari, catre SC Dambovita SA din Targoviste, pentru 69,6 miliarde de lei. Sinuosul drum printre actele de la Oficiul National al Registrului Comertului a scos la lumina cine -are puterea- la SC Dambovita. La SC Dambovita din Targoviste, actionar majoritar este SC Bucegi din Ploiesti, care, la randul ei, are ca -majoritar- pe European Drinks. S-ar pune atunci intrebarea de ce ar fi fost nevoie ca European sa se -ascunda- in spatele la de-alde Dambovita, Bucegi sau ce alta societate.-Raspunsul e simplu-, spun cei de la SCLF Militari, -nu le dadea voie legea sa participe la privatizare-. Care lege, mai precis, Ordonanta 222/2000, intrata in vigoare cu o luna inainte de privatizare, stipuleaza: -Agentii economici care beneficiaza de inlesniri la plata obligatiilor bugetare nu pot participa la nici o procedura de privatizare organizata de Fondul Proprietatii de Stat, in vederea cumpararii de actiuni la alte societati comerciale, pe perioada in care beneficiaza de inlesnirile la plata acordate-. Or, dupa cum se stie, atat European, cat si Transilvania se numara printre societatile care beneficiaza in mod legal de inlesniri la plata obligatiilor bugetare. Dar, tot legal, nu au dreptul sa participe la privatizarile organizate de FPS. Dupa cum se vede insa, nici macar o astfel de ordonanta de urgenta, cu articol unic, nu este capabila sa defineasca drepturile si cine are dreptul sa participe la privatizare.

Aici este vorba ori de incompetenta, ori de reaua-vointa a celor care au alcatuit textul legii, deoarece permite incalcarea prevederilor legii. Daca textul legii ar fi prevazut sintagma, altfel uzitata, -direct sau indirect-, in sensul in care o societate care are, de exemplu, reesalonari, nu poate participa la privatizare nici direct, nici prin intermediul unei societati asupra careia detine controlul (societate -paravan-), s-ar fi putut afirma ca privatizarea SCLF Militari este cu siguranta nelegala. Caz in care privatizarea ar fi putut fi anulata, deoarece European Drinks detine controlul, indirect, asupra SC Dambovita. Matematic, European are 70,52% din actiunile de la Dambovita, deoarece SC Bucegi are 88,73% din Dambovita, iar European Drinks detine 79,48% din Bucegi. Altfel, contractul de privatizare a fost semnat, reprezinta -vointa- comuna a partilor, singura posibilitate ca acest contract sa nu mai produca efecte fiind neplata de catre SC Dambovita a restului de 66 miliarde de lei pentru pachetul de actiuni cumparat, pana la termenul-limita: 5 aprilie 2001. Caz in care Dambovita ar pierde garantia de 3,16 miliarde de lei, depusa la data de 8 decembrie 2000.

Observatorul desemnat de Dambovita este director la European Drinks

Dovezi colaterale referitoare la prezenta European Drinks in spatele SC Dambovita sunt cu duiumul si la societate le stie toata lumea, numai FPS nu. La data de 8 ianuarie 2001, George Vodislav a trimis o adresa catre SCLF Militari, in care specifica: -De la semnarea contractului de vanzare – cumparare si pana la intrarea in drepturi, cumparatorul are dreptul sa-si numeasca un observator in societatea dumneavoastra-. Ca observator s-a prezentat, in urmatoarele zile, Ion Flori, care pana la primirea (din data de 5 martie) de la SC Dambovita a nominalizarii ca observator s-a prezentat si a fost cunoscut de catre conducere ca fiind director Corp Control Grupa Operationala Sud Romania pentru European Drinks si Transilvania General Import-Export, dupa cum s-a prezentat prin cartea sa de vizita. Si societatea MOL Romania, care are construita o benzinarie in vecinatatea sediului SC Militari, a mentionat, intr-o adresa catre directorul SCLF Militari: -Cerem acest lucru (n.r. – demolarea unui gard de plasa) in conformitate cu cele discutate cu dumneavoastra la intalnirea care a avut loc la sediul dumneavoastra impreuna cu dl. Ion Flori, reprezentantul firmei European Drinks. La aceasta intalnire, dl. Ion Flori si-a dat acceptul…-. Ion Flori a refuzat sa ne raspunda la intrebarea daca, concomitent cu calitatea sa de observator al SC Dambovita, este si angajat al respectivei societati.

Leasing pagubos

Anterior privatizarii, la data de 16 octombrie 2000, SCLF Militari a semnat un contract de leasing cu SC Transilvania General Import-Export SRL (care are, in fapt, cam aceiasi actionari cu European Drinks) pentru un depozit din comuna Chiajna. Potrivit acestuia, la o valoare totala de 39,9 miliarde de lei, avansul trebuia sa fie de 7,98 miliarde de lei (20%), redeventa (rata lunara) urmand sa fie de 1.246.875.000 lei, pentru o perioada de 24 de luni, actualizat in functie de inflatie. Ei bine, din toata aceasta suma, Transilvania General Import-Export a achitat doar 496,2 milioane de lei, din prima factura, cea de avans (in valoare totala de 9,4962 miliarde de lei). De atunci, Transilvania General Import-Export nu a achitat nici cele noua miliarde ramase restante, nici urmatoarele facturi corespunzatoare ratelor lunare, facturi pentru care SCLF Militari a platit la buget peste doua miliarde de lei reprezentand TVA. Atat fostul, cat si actualul director al SCLF Militari au atentionat pe SC Transilvania, in repetate randuri, ca este in intarziere de plati, pentru ca, in cele din urma, la expirarea termenului de 30 de zile pentru punerea in intarziere, sa solicite societatii Transilvania rezilierea contractului pe cale amiabila. Nici la aceasta SCLF Militari nu a primit vreun raspuns, astfel incat, la jumatatea lunii februarie, SCLF Militari a cerut in justitie rezilierea contractului de leasing si plata, totodata, a sumei de 12, 9 miliarde de lei, cu tot cu penalitatile in valoare de 690 milioane de lei. Procesul a fost amanat pentru 30 aprilie, dupa ce expira termenul de plata al SC Dambovita pentru actiunile SCLF Militari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.