Home Social Otrava in lapte, cascaval si telemea

Otrava in lapte, cascaval si telemea

DISTRIBUIŢI

Una dintre sarcinile principale ale inspectorilor Directiei Sanitar Veterinare este aceea de a controla nivelul de toxine din carnea animalelor. La sfarsitul anului trecut, inspectorii au prelevat in judetul Botosani peste 3.000 de probe, constatand depasiri importante, de 30-40%, la organoclorurate si organofosforice. Aceste substante chimice sunt de fapt reziduuri ale unor pesticide si erbicide folosite in agricultura. -Depasiri semnificative au fost inregistrate si la telemeaua si cascavalul de vaca. Reziduurile se localizeaza de obicei in masa de grasime a animalului, in lapte ficat si in carne-, ne-a declarat Constantin Ciobanu, purtatorul de cuvant al DSV Botosani. Medicii veterinari sustin ca majoritatea reziduurilor chimice, care au fost puse in evidenta de laboratoarele din Suceava si Iasi, pot proveni si de la DDT (substanta cancerigena si extrem de periculoasa), care era folosita cu ani in urma la tratamentele culturilor agricole. -Singurele judete din tara care se confrunta cu asemenea probleme sunt Botosani si Harghita-, a mai spus Ciobanu. Cele mai expuse sunt carnea de bovina si laptele. In curand, judetul Botosani nu va putea exporta animale. DDT este vandut si in momentul de fata din poarta in poarta, de catre tigani, adus de la combinatele chimice de la Ramnicu-Valcea. Taranii il folosesc pentru a-si stropi cartofii sau pentru a scapa animalele din gospodarii de paduchi.

De Pasti, atentie la vopselele contrafacute!

In afara de miile de kilograme de substante toxice din magaziile fostelor societati din zona industriala, in judet mai exista mii de kilograme de deseuri toxice, care provin de la fostele IAS-uri si CAP-uri. Inspectorii au descoperit peste 6.600 kilograme de substante de uz fitosanitar expirate, 7.900 litri de erbicide, peste 20 metri cubi de ape reziduale si aproximativ 130 de butoaie care au folosit la transportul substantelor periculoase. Cand fostul FPS a hotarat vanzarea societatilor aflate in lichidare trebuia sa ia si o serie de masuri in ceea ce priveste protectia mediului. Foarte putine dintre societatile care se afla in aceasta situatie au intocmit raporturi de mediu. Deocamdata, lichidatorii au fost atentionati de Inspectoratul de Mediu ca tot stocul de coloranti, dar si celelalte substante toxice trebuie vandute. In viitorul apropiat, toti agentii economici care detin in magazii reziduuri toxice vor fi obligati sa suporte costurile de distrugere a acestora.

Romania a fost in anii 80 unul dintre cei mai mari exportatori de DDT, pana in momentul in care un grup de cercetatori au descoperit ca praful este toxic pentru animale, mediu inconjurator si om. Sute de tone de DDT au ramas nefolosite ingropate in rezervoare speciale langa combinatele chimice care il produceau. DDT este un ingredient de baza in unele tipuri de vopsea de oua. Asa ca in preajma Pastelui va aparea si in piete, vandut la pungute. Pana si panza de apa freatica este afectata de DDT. (Dragos V.)

Pericol de moarte

Nu cu multa vreme in urma, ziarul nostru semnala o situatie similara, dar mult mai grava, la Turda. Inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului Cluj, Marian Proorocu, avertizase autoritatile locale si judetene ca 15.000 tone de deseuri chimice sunt depozitate pe raza municipiului Turda, pe ambele maluri ale raului Aries. Substantele toxice provenite de la Uzinele Chimice Turda, ingropate in patru depozite, au permis infiltrarea in sol a unor izomeri cancerigeni, care au penetrat si apele subterane din zona. Este vorba tot despre DDT, care nu se mai fabrica aici de la inceputul anilor 90.

Specialistii spun ca oprirea poluarii produse de cele 15.000 de tone de deseuri chimice se poate face prin distrugerea lor, insa masura nu poate fi luata din lipsa fondurilor. Ei au afirmat ca deseurile sunt prea periculoase pentru a fi deplasate sau distruse prin metode obisnuite si se spera, in viitor, obtinerea unor surse financiare adecvate care sa permita acoperirea lor cu un strat de beton sau tratarea prin procedee chimice.

Cu multa vreme in urma, intre 1990 si 1993, Centrul Medical pentru Serviicii de Sanatate Cluj a efectuat un studiu privind impactul acestor deseuri asupra zonelor din apropierea depozitelor, constatand poluarea solului si faptul ca apa nu corespunde cerintelor de potabilitate. Prezenta izomerilor toxici a fost certificata in apa raului Aries, in pamant si culturi vegetale pe distante de 500-1.000 de metri, in jurul depozitelor. -In amonte de Turda, flora si fauna acvatica sunt grav compromise-, a declarat doctorul Iuliu Munteanu, coordonatorul unui centru de cercetari ecologice din zona. -Pur si simplu nu mai exista o fauna acvatica reprezentativa. Nu mai sunt pesti-. In organism, substantele toxice mentionate pot provoca leziuni severe ale sistemului nervos central, atacand centrii nervosi, dar si, prin cumulare, afectiuni canceroase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.