Bucuria venirii primaverii este mult estompata de problemele pe care le aduce acest anotimp. Asteniei de primavara, care reuseste sa ne dea peste cap intregul organism, i se asociaza si schimbarea orei, care, cel putin pentru cateva zile, ne face sa dormim mai putin. Aparent banala, schimbarea este perceputa de creier ca o agresiune.
Gandim mai greu cand avem carente de somn
S-a constatat ca lipsa a doua ore din somnul normal, de noapte, are un efect serios asupra rapiditatii cu care gandim a doua zi. Privarea creierului de cantitatea de somn de care are nevoie scade gradul de vigilenta si capacitatea de reactie a individului. Medicii spun ca nu este absolut necesar un anumit numar de ore de somn. O persoana se poate scula foarte odihnita dupa patru-cinci ore de somn, iar alta nici dupa opt ore nu se poate considera apta de a incepe activitatea zilnica. Analizand simptomele care apar atunci cand creierul este privat de somn, specialistii au constatat ca persoana in cauza are o judecata inceata, memoria ii joaca feste, are dificultati in a lua o decizie, timpul de reactie este mai mare decat de obicei, nu se poate concentra, are o privire fixa si o pronuntata stare de proasta dispozitie. -Este cunoscut faptul ca functiile fiziologice ale organismului uman se desfasoara cu o anumita periodicitate, pe parcursul a 24 de ore. Cu alte cuvinte, urmeaza un ciclu circadian. Principalele puncte de reper ale acestui ciclu sunt: lumina, asociata cu programul de lucru, si noaptea, asociata perioadei de odihna. Acestea alcatuiesc orologiul circadian. Tocmai de aceea, atunci cand se trece de la un orar de lucru de zi la unul de noapte este necesara o perioada de adaptare a organismului la noul program-, a explicat prof. dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul de Recuperare. O gena implicata in ciclul biologic circadian – cel care regleaza somnul – la om a fost identificata in premiera de o echipa de cercetatori de la Institutul Medical Howard Hughes. Cercetatorii au descoperit ca o mutatie a genei hPer2 a condus la aparitia unei afectiuni speciale la anumiti membri ai unei familii: lor li se facea somn la ora 19.00 si se trezeau automat la ora 2.00 dimineata. Ritmul circadian se intinde pe 24 de ore si permite fiintelor vii sa se adapteze la diferite momente ale zilei si noptii.
Efectele oboselii asupra atentiei
Pe de alta parte, specialistii sustin ca o viata sanatoasa exclude turele de noapte. Numeroase studii care au avut drept scop monitorizarea activitatii cerebrale a persoanelor care lucreaza in schimbul de noapte au pus in evidenta faptul ca patru din cinci atipesc macar o data pe durata programului de lucru. Uneori, acestia nici nu constientizeaza acest lucru. Numai ca, in aceasta fractiune de secunda, ei pot avea accidente sau pot rani pe altii. In acel moment, creierul nostru se afla in aceeasi situatie ca si atunci cand am conduce in stare de ebrietate.
Pe de alta parte, oboseala acumulata dupa mai mult de 17 ore de nesomn duce la o scadere a atentiei echivalenta celei provocate de o alcoolemie usoara, se arata intr-un studiu aparut in revista -Occupational Environmental Medicine-. Doi medici, unul australian si celalalt neo-zeelandez, au comparat efectele oboselii cu cele ale consumului de alcool pentru un esantion format din 39 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani, care lucreaza fie in armata australiana, fie in industria grea. Jumatate dintre -cobai- au consumat alcool la intervale regulate, fiind supusi unei serii de teste destinate aprecierii timpului lor de reactie, vitezei de decizie, motricitatii, atentiei si coordonarii. Cealalta parte a voluntarilor, supusa unei privari de somn, a trecut prin aceleasi teste. Asa cum era de prevazut, consumul de alcool a diminuat performantele voluntarilor. In grupul celor privati de somn nu s-a intamplat nimic inainte de 19 ore de veghe. Pe masura ce timpul de cand nu mai dormisera crestea, cei care apartineau acestui grup obtineau rezultate din ce in ce mai slabe la testele de atentie. Dupa 17-19 ore de veghe – adica o zi muncita din plin -, atentia era tot atat de dificil de concentrat ca la un om, care avea o alcoolemie de 0,5 grame pe litru.
Cei care lucreaza in ture sunt anxiosi si depresivi
Alte elemente care faciliteaza aparitia oboselii sunt: semiobscuritatea, lipsa unui orizont vizual, caldura si zgomotele intense. La acestea se mai adauga o munca monotona, repetitiva, de rutina, dificila sau plictisitoare. -S-a mai observat ca, adesea, persoanele care lucreaza noaptea se simt obosite si dezorientate, dorm mai putin decat au nevoie si dorm prost, avand sentimentul de permanenta oboseala; de asemenea, ele au obiceiuri alimentare nesanatoase (la pranz, adica atunci cand se scoala din somn, mananca in viteza o tartina in loc sa manance o ciorba sau orice fel de mancare calda), prezinta tulburari gastrointestinale (dureri de stomac) si au probleme cu digestia, sufera de anxietate si sunt nemultumite de munca lor-, este de parere dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru la Ambulatorul Spitalului -Sf. Spiridon-.
Specialistii au constatat ca la cei care lucreaza noaptea li se schimba bioritmul si, din acest motiv, organismul se adapteaza mai greu la noile conditii. Cei care lucreaza ani de zile in ture ajung la performanta sa-si -comande- cand sa doarma si cand sa stea in stare de veghe, dar pentru cei mai multi este un stil de viata stresant si nu putini sunt cei care ajung la psihiatru.