Home Social Ministrul Agathon instraineaza patrimoniul tineretului

Ministrul Agathon instraineaza patrimoniul tineretului

DISTRIBUIŢI

-Patrimoniul BTT nu va mai ajunge la tineret, ci va fi privatizat in totalitate. Ce sa faca ministrul Gingaras cu el? Ii dau 73 de contracte litigioase. Ce poate face? Pentru tineri, am un program de facilitati pe care le voi demara in viitor-, a declarat ministrul turismului, Dan Matei Agathon. Afirmatia demnitarului PDSR readuce in atentie bazele de tineret care au apartinut Biroului de Turism si Tineret inainte de 1989. Ministrul turismului vrea sa privatizeze bucata cu bucata tot ce a mai ramas din acest patrimoniu, pana la sfarsitul anului. Nu vor mai exista locuri de vacanta accesibile tinerilor la preturi rezonabile.

Privatizare impotriva celor cu bani putini

Arestarea, in urma cu doua zile, a fostului presedinte al Consiliului de Administratie al BTT, Liviu Vaclea, atrage atentia asupra jafului din aceasta societate. Prin 1995-1996, Ministerul Tineretului si Sportului a initiat un proiect de lege prin care patrimoniul fostului BTT sa treaca in administrarea ministerului. Actul normativ, aprobat de ambele camere ale Parlamentului, a picat la votul final din lipsa de cvorum.

Vremea a trecut si conducerea BTT si-a vazut nestingherita de treaba. Ordonanta de Urgenta nr. 7, privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de privatizare a societatilor comerciale din turism, trece Biroul de Turism si Tranzactii (BTT) de la fostului FPS la Ministerul Turismului. Practic, 78,9 % din actiunile statului, prin FPS, la BTT au ajuns la Ministerul Turismului si vor fi scoate la vanzare.

Decizia ministrului Agathon spulbera ultimele sperante ale tinerilor de a-si petrece vacantele la preturi accesibile in ce a mai ramas din bazele fostului BTT. Goana dupa bani, mascata de lozinca privatizarii transparente, va face ca statiunile destinate tinerilor sa devina inaccesibile celor cu bani putini.

Scurta istorie a jafului

In prezent, capitalul social al BTT este evaluat la 77, 5 miliarde de lei, ceea ce inseamna mai putin de trei milioane de dolari. Inainte de 1989, valoarea intregului patrimoniu al BTT era evaluat la circa 42 milioane de dolari. La sfarsitul anului 1995 si inceputul lui 1996, Curtea de Conturi a efectuat un control la BTT, unde a constatat o multime de nereguli ale conducerii de la ceea vreme, in frunte cu presedintele Consiliului de Administratie, Aurel Borsan. Dar cei din fruntea Ministerului Finantelor au musamalizat raportul Curtii de Conturi si totul a fost dat uitarii.

Nici pe ministrul Agathon nu-l intereseaza ce a facut Aurel Borsan cat s-a aflat la conducerea BTT. Dupa instalarea in fruntea BTT a lui Liviu Vaclea, activele acestuia au inceput sa-si schimbe stapanii cu o viteza uimitoare. Ministrul turismului sustine ca, in 1996, BTT avea in patrimoniu 11 baze turistice in Bucuresti si-n teritoriu, 28 de agentii de turism si detinea actiuni la 28 de societati comerciale, dintre care la cinci detinea capitalul majoritar. Astazi, BTT mai are doar zece agentii de turism, sediul central si un hotel la Sibiu.

Pana la aceasta data, asociatii in circa 50 de contracte au introdus actiuni in justitie pentru a obliga BTT sa vanda la preturi prestabilite in baza Legii 133/1999, pentru care au obtinut sentinte civile irevocabile si s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare. Pentru alte 23 de contracte exista cereri de chemare in judecata. Ministrul turismului a declarat ca va incerca sa recupereze ce se mai poate si, daca va fi cazul, va solicita procurorului general un recurs in anulare.

Tinerii, la mana lui Agathon

Actuala conducerea a Ministerului Tineretului si Sportului ar dori ca patrimoniul BTT sa revina tinerilor, dar, deocamdata, Ministerul Turismului este stapan. -Sigur ca am vrea ca patrimoniul BTT sa apartina ministerului, doar a fost al tineretului. Dar daca ministrul turismului vrea sa-l privatizeze in intregime, atunci poate ca banii rezultati sa fie alocati MTS pentru dezvoltarea centrelor de tineret si construirea de noi baze-, ne-a declarat Georgiu Gingaras, ministrul tineretului si sportului. Ministrul Gingaras nu se pronunta ferm in aceasta chestiune, ci afirma vag ca va lua o decizie in acest sens in sedinta de colegiu a ministerului de saptamana viitoare. Deocamdata, demnitarul din fruntea MTS isi petrece in Austria o spatamana de concediu. O fi obosit dupa trei de luni de mandat?

Alexandru Mironov, fostul ministru al tineretului si sportului in perioada 1993-1996, ne-a declarat ca acest patrimoniu trebuie sa apartina MTS. -Suntem prea saraci ca sa ne permitem aventuri cu privatizari dubioase, din care e clar ca tinerii vor fi exclusi, cu exceptia, fireste, a copiilor de bogatasi si de ministri-. La sfarsitul anului 2001, vom vedea daca, prin bunavointa ministrului Agathon, vor mai exista baze pentru tineret.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.