Vama Arad stabileste taxe de import. Sau, ca sa fim mai expliciti, conducerea Biroului Vamal Arad, fara sa tina cont de cadrul legal in vigoare, aproba importuri subevaluate dupa cum ii dicteaza interesele. Trebuie precizat ca vama -lucreaza- cu firme care nici macar nu figureaza la Registrul Comertului. Deoarece nu stim care sunt exact -relatiile- dintre agentii comerciali implicati si conducerea vamii, nu putem spune in buzunarele cui intra banii cu care a fost usurat bugetul: al firmelor sau al celor din vama. Dar poate ne spune Directia Generala a Vamilor, direct interesata sa afle adevarul, deoarece ilegalitatile sunt comise pe teritoriul ei.
In perioada martie – octombrie 1999, conducerea Biroului Vamal Arad a aprobat vamuirea a peste 100 de transporturi cu produse din carne la niste preturi derizorii. Produsele din carne de pasare respective erau importate din Ungaria si intrau in tara cu facturi subevaluate. Conform Ordinului Circular 5/1998 emis de Directia Generala a Vamilor, anumite produse nu pot fi vamuite la un pret mai mic decat cel stabilit in acest ordin.
Concret, patru agenti comerciali importa produse din carne de pasare din Ungaria, avand facturi la preturi foarte mici. Este vorba despre societatile comerciale Grup Codlea SRL, Agrirom SRL, Codlea Amilex SRL si Marbi Com SRL. Cu aprobarea Biroului Vamal Arad, importatorii introduc produsele in tara prin Vama Nadlac, vamuirea facandu-se la pretul facturat. Astfel, au fost incalcate prevederile OC 5/1998, privind respectarea preturilor minime acceptabile pentru importuri. Din declaratiile vamale de import ale acestor transporturi reiese ca preturile din facturile externe sunt, in mare parte, cu 50-70% mai mici decat pretul minim stabilit de OC 5/1998. Se apreciaza astfel pagube de zeci de miliarde de lei, bani cu care a fost -tepuit- bugetul statului. Nu se stie prin buzunarele cui au ajuns acesti bani -furati- de la buget, dar este sigur ca nu s-au luat nici un fel de masuri pentru recuperarea lor. Ca sa nu mai vorbim despre depistarea vinovatilor si sanctionarea lor: ei isi vad, in continuare, de -afacerile- lor.
Schema banilor -pierduti-
Cele patru firme au efectuat 106 transporturi cu produse din carne de pasare, pui grill, pulpe de pui, aripi de pui, ficat de pui, spate pui. Fiecare transport contine 20 tone de marfa. Pentru un kilogram de marfa din categoria produselor enumerate mai sus, conform OC 5/1998, pretul de vamuire variaza intre 0,5 si 1,37 dolari. Pentru facturile subevaluate, este obligatoriu ca vamuirea sa se faca la pretul maxim. La un calcul simplu, observam ca la vamuirea celor peste 100 transporturi s-au -pierdut- peste 50 miliarde de lei.
Vama Arad -lucreaza- cu firme-fantoma
In urma verificarilor facute la Registrul National al Comertului, am descoperit lucruri interesante. In afara ilegalitatilor comise de catre conducerea Biroului Vamal prin subevaluarea taxelor de import, firmele cu care mafia vamala -lucreaza- nu sunt tocmai -curate-. Doua dintre firme, SC Grup Codlea SRL si SC Codlea Amilex, nu figureaza la Registrul Comertului. Se pare, deci, ca avem de-a face cu doua firme- fantoma.
Celelalte doua par ca sunt in regula. SC Agrirom Grup SA, cod fiscal 9922675, functioneaza in Brasov, avand drept asociati pe: Bassam Sanjaqieh, Letitia Sanjaquieh, Mahmud Abdel-Razeq, Gabriela Abdel-Razeq, Andrei Razvan Radu si Miruna Radu. La rubrica numar mediu de salariati este trecuta o singura persoana.
SC Marbi Com SRL, cod fiscal 2299821, functioneaza in Craiova si apartine familiei Mitrache, Gheorghe si Rodica.
Dat fiind faptul ca aceste importuri s-au facut in timpul anului 1999, ne-au interesat si datele de bilant ale acestor firme in acest an. Astfel, Agrirom Grup SA are o cifra de afaceri de peste 12 miliarde de lei, fara pierderi si cu un profit brut de peste 50 de miliarde. Firma Marbi Com are o cifra de afaceri de peste 650 milioane de lei, fara profit in anul 1999, cu pierderi de aproape 400 milioane de lei.