Greu de crezut, dar Guvernul Nastase se apropie deja de aniversarea a 100 de zile de la investitura. Echipa de la Palatul Victoria nu se pregateste insa de petrecere, pentru ca un bilant rapid al acestor trei luni este un dus rece pentru ministrii lui Nastase, care nu se pot lauda cu mari realizari in acest interval de timp.
Geoana – preocupat mai mult de cariera sa decat de relatiile externe ale Romaniei
Ministrul de externe, Mircea Geoana, este cel mai -plimbaret- demnitar al Executivului. El a profitat din plin de functia de presedinte in exercitiu al OSCE, lasata mostenire de Petre Roman, si a inceput sa-si croiasca hainele pentru o pozitie diplomatica internationala. In paralel, relatiile externe ale Romaniei au trecut intr-un plan secund , fapt ce nu a ramas fara repercusiuni. Nu a trecut mai mult de o luna de la oficializarea Cabinetului, si PDSR s-a confruntat cu -cea mai spectaculoasa operatiune diplomatica-, ajunsa publica pe tot globul cu ajutorul Agentiei France Presse, vizita la Bagdad a cinci parlamentari romani. Desi sefii PDSR au incercat sa minimalizeze aceasta vizita, trecand-o la capitolul -plimbari umanitare-, presa internationala a interpretat tocmai invers, apreciind ca Romania da un semn de sprijin regimului de la Bagdad. Tot in responsabilitatea lui Geoana cade si rechemarea a nu mai putin de 13 ambasadori, printre acestia inscriindu-se si intelectuali aflati asupra oricarei banuieli de partizanat politic. Theodor Baconsky, artizanul vizitei Papei in Romania, a cazut si el victima epurarii practicate de Geoana, care propune acum in postul de la Vatican un tanar de doar 28 de ani, specialist in islam?!
De asemenea, disensiunile dintre Geoana si presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, Adrian Severin, au ajuns deja de notorietate publica, seful diplomatiei romane omitand sa-l invite pe Severin tocmai la discutii privind implicarea OSCE in conflictul din Balcani.
Octav Cozmanca – maestrul pedeserizarilor
Ministrului administratiei publice, Octav Cozmanca, i-a revenit responsabilitatea pedeserizarii. Obisnuit cu asemenea actiuni inca de pe vremea Guvernului Vacaroiu, Cozmanca a reusit sa-si duca racina la bun-sfarsit. Astfel, functionarii din Guvern, din aparatul prezidential si din ministere au cazut sub tavalugul lui Cozmanca, fiind inlocuiti cu persoane credincioase partidului. O data finalizat procesul la nivel central, fenomenul pedeserizarii s-a extins si in teritoriu, pentru a asigura la maximum indeplinirea obiectivelor PDSR.
Sefa integrarii, Hildegard Puwak, nu are stabilit un termen pentru integrarea in UE
Integrarea in structurile euro-atlantice continua sa ramana un deziderat si pentru guvernarea PDSR.
Chiar daca Guvernul s-a grabit sa trimita la Bruxelles, inca din luna ianuarie, raspunsurile la chestionarul UE privind vizele, o buna parte dintre masurile asumate spre a fi rezolvate pana la sfarsitul lui martie 2001 se afla inca la stadiul de proiecte. Astfel, Legea privind regimul strainilor din Romania, desi a fost adoptata de Parlament, a fost trimisa inapoi de catre presedintele Iliescu, care i-a adus critici de fond si a cerut sa fie reanalizata. Intr-un stadiu similar se afla si hotararea de guvern privind integrarea refugiatilor. Nici noul centru pentru refugiati, pe care Guvernul l-a promis gata pana la 31 martie, nu a fost finalizat, constructorii intarziind termenul de predare a lucrarii. Chiar daca Ministerul Integrarii nu este responsabil direct cu nerealizarea acestor sarcini, nici nu se poate lauda ca a monitorizat evolutia masurilor, cerand realizarea lor conform graficului trimis la Bruxelles.
In timp ce demnitarii ministerului au fost preocupati cu inaugurarea noului sediu, prevazut cu usi automate si mobila Neoset, semnalele care ne vin dinspre Bruxelles nu sunt deloc optimiste. Si, ca o ironie a sortii, la ultimele negocieri avute cu oficialii UE, Romania nu a reusit sa deschida decat un singur capitol de negociere, in timp ce alte tari precum Lituania si Letonia s-au grabit sa deschida peste opt capitole de negociere. Negociatorul-sef pentru UE, Vasile Puscas, a declarat, la intoarcerea in tara, ca aceasta nu e o tragedie, pentru ca noi nu suntem in competitie cu aceste tari. Ce-i drept, dupa ultimele declaratii facute de Verheugen, Romania concureaza la coada plutonului cu Bulgaria si Turcia.
Ministerul de Interne – zguduit de scandalurile dintre generali
La nici trei luni de la preluarea mandatului, ministrul de interne, Ioan Rus, s-a confruntat cu scandaluri intens mediatizate, ai caror protagonisti au fost generalii aflati in subordinea sa. Acuzatiile de trafic cu droguri si implicare in afaceri de coruptie au tinut multe zile paginile ziarelor, gratie mai ales sefului Corpului de Control al Guvernului, care a dat publicitatii un raport ce aducea acuze grave de coruptie mai multor membri ai Cabinetului si generalilor din Ministerul de Interne. Scandalul s-a lasat pana la urma cu demiterea lui Ovidiu Grecea si cu initierea unei anchete asupra acuzatiilor aduse adjunctului ministrului de interne, Toma Zaharia.
Ioan Rus a fost, de asemenea, protagonistul scandalului iscat de celebra Ordonanta 29, care largea atributiile UM 0962 si in domeniul sigurantei nationale. Textul ordonantei, pregatit in laboratoarele ministerului condus de Rus, a fost aspru criticat, inclusiv de catre presedintele Iliescu, care a cerut si un aviz al CSAT. Toate aceste divergente au sifonat destul de mult imaginea institutiei si a conducatorului ei, pus in situatia de a da explicatii peste explicatii pentru a acoperi gafele subordonatilor sai.
Mafia a ajuns la varfurile ministerului condus de Ilie Sarbu
Ultimul scandal izbucnit la Guvern s-a petrecut in ograda Ministerului Agriculturii, pastorita de teologul Ilie Sarbu. Acolo, vreo doi secretari de stat mai zelosi au schimbat doua hotarari de guvern, dand liber clientelei politice sa importe nelimitat porumb si sa exporte icre negre de sturion. Actiunea s-a lasat cu un control al Procuraturii, iar cateva scaune din minister se clatina puternic, chiar daca unul dintre invinuiti, Ovidiu Natea, are relatii stranse de prietenie cu premierul Nastase. Celalalt acuzat, Gheorghe Lupu, a avut -norocul- sa fie destituit cu cateva zile inaintea declansarii scandalului si, prin urmare, nu este exclus ca el sa devina -acarul Paun- in toata aceasta afacere.