Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica si Studii Economice, productia industriala isi continua trendul ascendent inregistrat in prima luna din acest an. Astfel, in luna februarie a.c., cresterea a fost de 4% in volum absolut si de 10,9% in conditii comparabile, din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare, cu ianuarie 2001. Grupata pe marile domenii economice, productia a crescut in toate sectoarele, daca privim din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare, insa a inregistrat o scadere in volum absolut la bunurile energetice (-6,9%). In conditii comparabile din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare, productia a crescut cu 13,4% in industria prelucratoare, cu 3% in industria extractiva, iar in cea energetica, productia s-a mentinut la nivelul lunii ianuarie 2001. In volum absolut, productia a fost mai mare in industria prelucratoare cu 6,9%, dar a scazut in industria energiei electrice, termice, gaze, apa si cea extractiva cu 9,6%, respectiv 4,8%. Fata de media anului 2000, productia industriala realizata in februarie 2001 a crescut cu 0,9% in volum absolut si cu 8,2% in conditii comparabile din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare.
In perioada 1 ianuarie 2001- 28 februarie 2001, ponderea productiei destinate exportului in total livrari aferente fiecarei categorii economice a fost de 61,8% pentru bunuri de folosinta indelungata, 45,9% pentru ramurile producatoare de bunuri de capital, 39,8% pentru bunuri intermediare, 5,6% pentru bunuri de uz curent si de 5,4% pentru bunurile energetice.
Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a fost mai mica cu 4,2 % in termeni reali in luna ianuarie 2001, fata de ultima luna a anului 2000. S-au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri in industria prelucratoare (-8 %) si cresteri in industria extractiva si energetica cu 7,3%, respectiv 3,3%. Unele ramuri cu ponderi semnificative la export au inregistrat cresteri. Este cazul exporturilor de produse metalurgice (6,6%), al masinilor si aparatelor electrice cu 11,9%.
Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor, motocicletelor si a carburantilor pentru autovehicule) si de reparare a bunurilor personale si gospodaresti a scazut, in luna ianuarie 2001, fata de decembrie 2000, cu 28,4%. Scaderea a fost determinata de reducerea cifrei de afaceri obtinute din vanzarile cu amanuntul atat ale marfurilor alimentare, cat si ale celor nealimentare cu 26,4%, respectiv cu 30,6 procente.
In luna ianuarie 2001, volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de vanzare, intretinere si reparare a autovehiculelor si motocicletelor si de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut cu 6,9% fata de luna decembrie 2000. Aceasta scadere a fost determinata de reducerea cu 18,7% a cifrei de afaceri obtinute din vanzarile cu amanuntul a carburantilor pentru autovehicule. Agentii economici cu capital integral privat si majoritar privat au contribuit in prima luna din acest an cu 94,1% la realizarea volumului total al cifrei de afaceri aferente sectorului de comert cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si a motocicletelor). In sectorul aferent comertului cu autovehicule si carburanti, aportul a fost de 53,1%.
Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei a rezultat, in luna ianuarie 2001, o cifra de afaceri cu 2,3% mai mica decat in luna precedenta. Scaderi semnificative s-au inregistrat la activitati de infrumusetare si coafura (-17,5%) si la hoteluri si restaurante (-10,4%). Intreprinderile cu capital integral privat si majoritar privat au contribuit, in luna ianuarie 2001, cu 67,1% la formarea volumului total al cifrei de afaceri din acest sector.
Castigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost, in luna februarie 2001, de 3,41 milioane de lei, iar cel net – de 2,59 milioane de lei. Comparativ cu ianuarie a.c., castigul salarial mediu nominal brut a scazut cu 5,8%, iar cel net – cu 5,2%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane