A aparut deja un caz concludent care confirma faptul ca, prin abrogarea Ordonantei 297/2000 si tergiversarea adoptarii unui nou act normativ privind protectia actionarilor minoritari, se poate redeschide calea abuzurilor. In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii Automobile Dacia, din 4 aprilie 2001, s-a decis majorarea capitalului social cu suma de 5.800 miliarde de lei, la 8.381,5 miliarde de lei, printr-o emisiune de actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Hotararea a fost luata prin votul actionarului majoritar, Renault, care detine 80,14% din actiunile Dacia, minoritarii prezenti sau reprezentati – posesori a 7,61% din capitalul social – fiind impotriva acestei modalitati de majorare. Siminel Andrei, reprezentantul fondurilor de investitii Broadhurst Investments Ltd., Broadhurst Investment Romania si Lindsell Enterprises, care detin impreuna 7,14% din actiunile Dacia, si un actionar mandatat de mai multe persoane fizice si juridice au propus alte variante de majorare a capitalului social. Dar… -s-a refuzat pana si supunerea la vot a unor propuneri alternative legate de marirea de capital, propuneri care considerau si o majorare prin reevaluarea activelor. Acestea nu au fost reevaluate de sapte ani, timp in care inflatia a fost de peste 1.500 %-, a afirmat Andrei. In Ordonanta 229/2000 era prevazut ca nici o majorare de capital social sa nu se realizeze fara o reactualizare a acestuia, daca inflatia depasea 10% de la ultima evaluare. Acest fapt deosebit de important nu a fost neglijat nici de Autoritatea pentru Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care a elaborat proiectul actului normativ ce urmeaza sa inlocuiasca ordonanta mentionata anterior. In textul APAPS se mentioneaza: Societatile deschise vor proceda la actualizarea valorii tuturor imobilizarilor aflate in patrimoniul lor, anterior efectuarii oricarei majorari de capital, in cazul in care diferenta dintre rata inflatiei la data majorarii capitalului social si rata inflatiei la data ultimei evaluari a patrimoniului depaseste 10%. -Posibilitatea de a fi promovata o noua lege care sa protejeze investitorii a fortat Renault sa devanseze planul de investitii, propus initial pentru urmatorii cinci ani. Iata deci, inca o data, ca protectia investitorilor stimuleaza investitiile straine- – a subliniat Siminel Andrei. El a adaugat ca ridicolul situatiei deriva din materialul de promovare a acestei mariri de capital de 216 milioane de dolari – ce contine cinci pagini, din care prima este coperta, a doua cuprinde structura actionariatului, a treia – delegari de competente catre Consiliul de Administratie, iar ultima pagina reitereaza HG 445/1999. Renault cunoaste in detaliu modul de operare al fondurilor de investitii si faptul ca acestea niciodata nu vor putea sa subscrie zeci de milioane de dolari pe baza unor asemenea informatii – a mai spus Andrei.
Broadhurst, cel mai mare fond de investitii straine din Romania, a introdus in instanta o actiune de anulare a hotararii AGA de la Automobile Dacia, din 2 decembrie 1999, privind majorarea capitalului social cu 69 milioane de dolari prin aport in numerar, actualmente procesul aflandu-se pe rol la Curtea de Apel. De asemenea, Broadhurst a cerut in instanta anularea hotararii AGA din 27 iulie 2000 privind majorarea capitalului social cu 1,191,755 miliarde de lei, tot prin aport in numerar. Probabil, urmeaza o noua actiune in justitie. -Este insa greu de presupus ca instantele din Pitesti vor avea forta sa interpreteze corect nuantele proprietatii, ca urmare a influentelor locale. Daca, acum 70 de ani, Curtea de Casatie anula o adunare generala la care un actionar nu a fost primit pe motiv ca cele doua actiuni pe care le detinea nu ar fi avut cum sa influenteze votul – oare cat ne va lua ca sa fim macar ceea ce am fost ?- – se intreaba administratorul Broadhurst.
Pana una-alta, potrivit unui comunicat al societatii Automobile Dacia, actionarilor inregistrati pana la 28 martie a.c. li se acorda un termen de preemptiune de 30 de zile pentru a subscrie actiuni din noua emisiune, incepand cu data publicarii in -Monitorul Oficial- a hotararii de majorare de capital. Plata actiunilor subscrise se va face in trei transe, 35% din valoarea nominala in momentul subscrierii, 32,5% pana la data de 31 iulie si 32,5% pana la 28 septembrie a.c. La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Dacia au scazut, ieri, cu 3,7%, cotatia de referinta ajungand la 530 lei/actiune.
Home Economic-Financiar Majorarea capitalului la Dacia provoaca furtuna printre actionarii minoritari