Autoritatile chineze au admis o a doua intalnire intre oficialitati americane si echipajul avionului EP-3E Ariel II, retinut pe insula Hainan, la sase zile dupa aterizarea fortata. Atasatul militar american, Neal Sealock, a participat si el la intalnire. Ambasadorul american la Beijing, Joseph Prueher, a apreciat gestul autoritatilor chineze ca un semn al destinderii, cu atat mai mult, cu cat o alta intalnire este planificata azi. Practic, este vorba de aspecte de natura consulara, precum stabilirea drepturilor pentru echipaj de a avea avocat si de a asigura documente de transport pentru familiile acestora. Ambasadorul american stie sa citeasca, fara indoiala, semnalele discrete ale autoritatilor chineze, dar, la nivel inalt, schimbarea este insesizabila.
-Perdon- sau -excuse me-
Presedintele chinez Jiang Zemin a facut apel, joi, la pastrarea intereselor superioare ale relatiilor dintre Beijing si Washington. -As vrea sa subliniez ca liderii chinezi, dar si cei americani trebuie sa se ocupe de aceasta problema, tinand cont de interesele superioare ale relatiilor bilaterale, pentru a gasi o solutie adecvata la aceasta problema-, a afirmat Jiang, aflat in vizita la Santiago de Chile. Presedintele chinez nu a facut nici o propunere concreta in vederea atingerii dezideratului de care a vorbit. Acesta a dat doar garantii asupra corectitudinii autoritatilor chineze. -Pana in prezent, avionul american se afla pe un aeroport al provinciei Hainan si cei 24 de membri ai echipajului sunt nevatamati-, a precizat acesta. Este semnificativ ca presedintele Jiang nu a facut absolut nici o referire la regretele exprimate de insusi presedinte Bush, cu cateva ore in urma. -Intentia mea este de a avea bune relatii cu China, insa trebuie ca partea chineza sa actioneze si sper ca o va face rapid-… -Regret ca un pilot chinez a fost dat disparut. Imi pare rau ca au pierdut un avion-, afirmase Bush. Acesta repetase aproape identic regretele lui Powell, exprimate cu o zi inainte si care au fost considerate insuficiente de Beijing. Si, pentru a completa tabloul, presedintele american a conchis: -Relatiile noastre cu China sunt foarte importante si trebuie sa realizeze ca e timpul ca membrii echipajului sa se poata intoarce acasa-. Singurul lucru pe care il poate intelege China din aceste tipuri de regrete ale presedintelui american si ale secretarului de stat este ca SUA nu vor, la aceasta ora, sa-si prezinte scuzele oficiale si asumarea, tot oficiala, a raspunderii pentru producerea coliziunii. Desigur, o asemenea atitudine politica are ratiunile ei. Poate, in baza acelorasi ratiuni, China asteapta pe mai departe scuze. Oricum, necomentand in nici un fel mesajul lui Bush, Jiang a dat de inteles ca nu a auzit inca ceea ce ar vrea sa auda toata China. Si, pentru a fi si mai clar, a afirmat: -Am vizitat multe tari si am constatat ca este normal ca, atunci cand doua persoane se ciocnesc pe drum, sa-si ceara scuze si sa spuna ?çperdon?ê sau ?çexcuse me?ê-… -In prezent, avioanele americane vin la limita granitelor tarii noastre, dar nu-si cer nici o scuza. Este acceptabila aceasta atitudine?-. Intr-adevar, in cursul zilei de joi, aviatia militara chineza a interceptat nu mai putin de cinci avioane-spion americane in preajma granitelor Chinei. Anumite surse indica faptul ca in jur de 950 de avioane de cercetare americane tin sub supraveghere teritoriul chinez.
De fapt, cine-i vinovatul?
Nu se stie din ce cauza, nici partea chineza si nici partea blamata americana nu dau prea multe explicatii asupra cauzelor producerii coliziunii. Partea chineza a acuzat o singura data public echipajul avionului american pentru ca ar fi virat brusc la stanga si in jos, ceea ce ar fi dus la lovirea avionului de vanatoare J-8 chinez. Partea americana nu a dezmintit si, semnificativ, in cursul unei saptamani intregi, nu a adus niciodata ca argument pentru aterizarea fortata a avionului sau agresivitatea sau manevra gresita a vanatorului chinez. Ceva-ceva s-a petrecut, acolo sus, care incrimineaza EP-3E Ariel II nu numai pentru actiuni de spionaj – e drept inafara spatiului aerian chinez -, ci si pentru provocarea coliziunii, care a dus la prabusirea aparatului chinez. Interesant, printre restrictiile pe care autoritatile aericane le-au transmis echipajului figureaza si cea a nedivulgarii identitatii comandantului lui EP-3E. Pentru autoritatile chineze, echipajul este infractor din mai multe cauze. Daca scandalul nu se stinge pe cale diplomatica, urmeaza actionari in judecata. restrictiile transmise isi au rostul lor…
Un cadavru, care ar putea fi cel al pilotului chinez, a fost reperat in Marea Chinei de Sud. Salvatorii chinezi au gasit, joi seara, ceea ce pare a fi cadavrul lui Wang Wei, in varsta de 33 de ani, care s-a catapultat din avion dupa incidentul petrecut in largul coastelor Chinei. Conditiile nefavorabile de pe mare au impiedicat insa echipele de salvare sa se apropie de cadavru si sa-l recupereze. Marina militara chineza a mobilizat 74 de avioane, 42 de nave si peste 10.000 de persoane in cautarea lui Wang.