Home Economic-Financiar O firma va fi inregistrata numai zece zile

O firma va fi inregistrata numai zece zile

DISTRIBUIŢI

Consiliul Legislativ al Camerei Deputatilor va aviza mAine proiectul legislativ privind simplificarea procedurilor de inregistrare si functionare a societatilor comerciale, urmAnd apoi sa fie supusa dezbaterii si aprobarii plenului. Proiectul a fost redactat de deputatii liberali Eugen Nicolaescu si Napoleon Pop si a fost depus la Registratura Camerei pe 29 martie.

Proiectul de lege abordeaza problematica referitoare la inregistrarea si functionarea societatilor comerciale indiferent de forma de proprietate si structura capitalului, concentrate in jurul catorva aspecte principale.

Proiectul urmareste implementarea unei proceduri simplificate, unice si operative de inregistrare a firmelor, termenul realizarii acestei operatiuni urmand sa se reduca la maximum zece zile. De asemenea, investitorul se va adresa unui singur organism pentru obtinerea documentelor necesare inceperii functionarii societatii. Acesta va purta denumirea de Oficiu de Inregistrare si Functionare a Societatilor Comerciale (OIFSC). Oficiul va acorda asistenta premergatoare solicitarii inregistrarii, va inregistra efectiv si va evidentia modificarile de activitate ale firmelor si va obtine avizele si autorizatiile de functionare necesare unei societati comerciale, ce vor face obiectul unui singur set de acte, numit formular-dosar. Astfel, formularul-dosar va cuprinde avizul PSI, autorizatia sanitara, avizul sanitar-veterinar, autorizatia de mediu, autorizatiile specifice si cea de functionare din punctul de vedere al protectiei muncii. OIFSC va fi obligata ca, in cazul in care firma incepe activitatea cu salariati si persoane incadrate prin conventii civile, sa solicite inregistrarea la Directia de Munca si Solidaritate Sociala si la cabinetele de sanatate teritoriala. In baza aceluiasi proiect de lege, intrarea in functiune a firmei va fi facuta in a sasea zi lucratoare de la data eliberarii de catre OIFSC a certificatului de inmatriculare in Registrul Comertului, a certificatului de inregistrare fiscala si instiintare de platitor de accize si TVA, si a avizelor, autorizatiilor si acordurilor obligatorii pentru functionarea societatilor comerciale.

Crearea unui sistem informational si informatic unitar privind inregistrarea si functionarea unei SC, de la de la avizare pana la inchiderea acesteia, este cel de-al doilea punct important al proiectului de lege. In acest sistem se vor regasi datele si informatiile referitoare la actul constitutiv, administratori, modificari intervenite in societate – structura capitalului, sediul social, puncte de lucru, participari de capital in sucursale sau alte persoane juridice -, situatii financiare in dinamica, verificari financiare si fiscale etc.

Administrarea bazei de date este un alt punct nevralgic al proiectului de lege, deoarece se are in vedere ca aceasta sa fie facuta de Camera de Comert si Industrie a Romaniei – Oficiul Registrului Comertului, in colaborare directa cu Ministerele Finatelor, Muncii, Sanatatii, Apararii, Justitiei si cu primariile. Proiectul urmareste si intarirea responsabilitatii juridice a persoanelor imputernicite sa reprezinte societatea in relatiile cu tertii prin utilizarea declaratiilor pe proprie raspundere, dar si cresterea gradului de sanctionare legala atat a acestora, cat si a persoanelor juridice implicate. In fine, proiectul legislativ mai propune si organizarea la nivelul Registrului Comertului a activitatii de control, cu sprijinul specialistilor din cadrul autoritatilor competente, concomitent cu stabilirea unor tarife care sa incurajeze investitorul.

Indiferent de culoarea politica, deputatii sustin la unison reducerea birocratiei si saluta orice initiativa legislativa pe aceasta tema. Ioan Bivolaru, vicepresedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, este de acord cu orice initiativa legisaltiva care urmareste reducerea birocratiei in procedura de inregistrare si functionare a societatilor comerciale. -Este binevenita aceasta initiativa, indiferent din ce parte a spectrului politic vine aceasta. De altfel, si Guvernul a promis acest lucru in programul de guvernare, adoptarea unei asemenea legi stergand inca o promisiune de pe lista cu masuri avansate in campania electorala-, spune deputatul PDSR Ioan Bivolaru. Senatorul PD Viorel Marian Pana afirma: -Orice actiune care urmareste eliminarea birocratiei merita salutata, iar demersul este necesar. O data cu rezolvarea problemei birocratice, este de presupus ca se va accelera si ritmul investitiilor straine in Romania. Am aproape certitudinea ca acesta va fi efectul-. Deschiderea parlamentarilor fata de acest act normativ demonstreaza clar ca Romania sufera de birocratie si ca se impun masuri imediate de reducere a acesteia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.