Fondul Monetar International (FMI) considera ca masurile de reforma destinate reducerii inflatiei trebuie sa reprezinte o prioritate a politicii fiscale implementate de Guvernul de la Bucuresti, aceasta fiind si principala tema a negocierilor, din urmatoarele luni, dintre misiunea FMI si autoritatile romane, a declarat Stephane Cosse, reprezentantul FMI la Bucuresti.
-In Romania este evidenta o crestere economica pentru acest an, insa inflatia a ramas la cote inalte in ultimii ani. Astfel, comparativ cu anul 2000, misiunea FMI considera ca in acest an este nevoie de o politica fiscala restrictiva-, a precizat Cosse.
In privinta cheltuielilor bugetare, Cosse a afirmat ca FMI apreciaza ca subventiile acordate de guvern trebuie sa fie transparente, sustinute si cu o destinatie fixa.
-Prin destinatie fixa inteleg programe sociale care au ca prioritate persoanele cu venituri mici. Fondul nu este impotriva cheltuielilor sociale, mai ales cand acestea pot contribui la reducerea saraciei. Totusi, cheltuielile bugetare trebuie sa aiba la baza o serie de programe, pentru ca sustinerea companiilor de stat cu pierderi nu poate continua la infinit-, a spus Cosse.
Conform lui Cosse, FMI insista ca ligislatia fiscala sa ramana stabila, transparenta si, in principal, recomanda Guvernului evitarea introducerii de facilitati fiscale majore. -In conditiile in care, in acest an, motorul cresterii economice este sectorul privat, nu este nevoie de introducerea de facilitati fiscale. Cea mai importanta sarcina a Guvernului este sustinerea cresterii economice printr-o accelerare a reformei in sectorul public si orientarea activitatii de productie in sensul unei eficientizari a sectorului privat-, a spus Cosse.
Home Economic-Financiar Masurile destinate reducerii inflatiei trebuie sa fie o prioritate a Guvernului