Home Economic-Financiar Statul face scrum 60 milioane de dolari

Statul face scrum 60 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Guvernul a renuntat cu buna stiinta la sume importante din buget, atunci cand a luat decizia majorarii accizelor la tigarete. Conform datelor puse la dispozitie de producatorii internationali de tigari din Romania, consumul se va diminua anul acesta cu circa 25%, pierderile bugetului fiind estimate la circa 1.800 miliarde de lei, prin reducerea sumelor colectate, pe de-o parte, si inflorirea contrabandei, pe de alta. Cifra avansata de producatorii de tigarete nu ia in calcul efectele reducerii investitiilor, ca urmare a celor 18 schimbari de niveluri si sisteme de taxare din ultimii trei ani, ce au produs multinationalelor pierderi considerabile, ne-au declarat reprezentantii acestora.

Nu in ultimul rand, producatorii de tigari care au investit in Romania mai mult de 240 milioane de dolari si asigura 70% din consumul intern nu ascund faptul ca ar putea fi nevoite sa sisteze productia, nemaiputand face fata pierderilor. Numai anul trecut, concernele internationale au pierdut peste 25 milioane de dolari, platindu-si insa la zi obligatiile catre stat.

Producatorii internationali de tigari de pe piata romaneasca au pierdut disputa cu Ministerul Finantelor si s-au vazut pusi in situatia de a se supune cresterii accizelor si taxelor la tigarete. Nevoiti sa-si scumpeasca produsele, producatorii si-au regandit strategiile de afaceri si asteapta sa primeasca cifrele vanzarilor pe prima luna scursa dupa inasprirea regimului fiscal, pentru a-si recalibra politica vanzarilor in actuala conjunctura. In situatia in care se vor adeveri previziunile facute de reprezentantii societatilor multinationale, in sensul scaderii semnificative a consumului de tigarete – cu cel putin 25% – implicit a incasarilor bugetare, este cat se poate de probabil ca, la rectificarea de buget din toamna, Ministerul Finantelor sa fie nevoit sa identifice o alta sursa de finantare a deficitului survenit in contul veniturilor bugetare. Pierderi deloc neglijabile, daca avem in vedere ca se estimeaza o diminuare cu 1.800 miliarde de lei pe an – 60 milioane de dolari – a colectarilor incasate doar de la producatorii internationali de tigarete din Romania, fara a lua in calcul si pierderile ce vor veni pe linia Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR).

La momentul rectificarii, statul va trebui sa suplineasca pierderi bugetare de aproximativ 1.200 miliarde de lei, respectiv 40 milioane de dolari, fapt care ar putea determina Executivul sa adopte o noua masura de inasprire a fiscalitatii pe piata. Miscarea va antrena, la randul ei, un si mai mic nivel al colectarilor bugetare ce se va mentine atat timp cat Ministerul Finantelor nu va constientiza ca reducerea presiunii fiscale determina o crestere a incasarilor bugetare, fapt determinat de majorarea bazei de impozitare. Obiectiv asumat de premierul Nastase si cerut imperios de FMI si deUniunea Europeana.

Decizia Guvernului de a mari nivelul accizelor la tigarete nu va avea efectul scontat, sunt de parere producatorii de tigarete din Romania. -Nu este nevoie sa fii finantist ca sa-ti dai seama ca orice crestere a preturilor are drept consecinta scaderea volumului vanzarilor legale si, pe cale de consecinta, micsorarea bazei de impozitare. Indiferent de motivele invocate de Ministerul Finantelor Publice, nu poti sa impui taxe la nivel occidental, cand veniturile populatiei sunt la nivel estic-, spune Gilda Lazar, corporate affairs director in cadrul companiei JTI – Japan Tobacco International. Ea isi motiveaza afirmatia prin scaderea continua a puterii de cumparare a consumatorilor, ceea ce face ca noile preturi sa devina prohibitive, situatie in care acestia se orienteaza fie spre marci mai ieftine si de calitate indoielnica, in cel mai fericit caz, fie spre produse de contrabanda, a caror provenienta si calitate nu pot fi controlate. Tocmai de aceea nu se poate sustine ca se iau masuri pentru protectia sanatatii populatiei, atunci cand consumatorii sunt dirijati spre produse contrafacute.

Nu in ultimul rand, masura de majorare a cuantumului accizelor loveste in societatile multinationale care produc in Romania. Pe de o parte, din cauza mediului legislativ instabil si impredictibil, multinationalele sunt puse in imposibilitatea de a-si construi strategii de afaceri pe termen lung, in situatia in care acestea au desfasurat investitii productive in Romania de peste 240 milioane de dolari. Cele 18 schimbari de niveluri si sisteme de taxare, doar in ultimii trei ani, au produs societatilor multinationale pierderi considerabile, ceea ce le-a dus la eforturi extraordinare de a-si plati taxele la timp: -La noi, incurajarea investitorilor straini inseamna tratament discriminatoriu si inrobitor-, mai mentioneaza reprezentantul JTI.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- care benficiaza de sprijinul partizan al Ministerului Finantelor. Chiar daca astfel s-au incalcat recomandarile FMI, SNTR a beneficiat, de-a lungul timpului, de tot soiul de facilitati – reducere din acciza totala sub diverse pretexte, anulari de datorii, reesalonari – legea aplicandu-se pana acum doar pentru -ceilalti-, adica pentru bun-platnici. -In cazul in care legea s-ar aplica la fel pentru toata lumea, actualul nivel al accizelor ar omori SNTR, care are de platit si datoriile vechi, si noile taxe marite. Probabil insa ca Guvernul va mai gasi o portita prin care fosta regie sa se strecoare si de aceasta data. Atat timp cat statul e si proprietar al SNTR, si cel care stabileste regulile jocului, piata va ramane distorsionata-, ne-a declarat Gilda Lazar.

Afirmatia referitoare la incapacitatea SNTR ne-a fost confirmata si de surse confidentiale din -Tutunul Romanesc-. Cele circa 2.300 miliarde de lei datorii reesalonate la buget (cu tot cu penalitati) plus cele aproape 15 milioane de dolari reprezentand restul datoriei ramase de achitat in contul unui credit extern pentru retehnologizare, credit garantat de stat, duc la o -sarcina- lunara de 50 miliarde de lei. Or, rata medie a profitului pentru tigaretele -Carpati- pe total SNTR a fost de circa 15% (300 lei/pachet), la o productie medie lunara de 1.200 de tone pentru toate sortimentele. Suma actuala a contractelor de distributie prevede o productie lunara de 1.500 de tone. Presupunand ca SNTR ar produce numai -Carpati- si l-ar si vinde in totalitate ar insemna un profit lunar de doar 22,5 miliarde de lei. Dupa cum lesne se poate observa, realitatea seaca a cifrelor demonstreaza fara echivoc ca Ministerul Finantelor nu va putea recupera de la SNTR decat o parte infima din datoriile reesalonate, prioritara fiind rambursarea creditului extern.

Vineri, 30 martie, a avut loc concursul pentru postul de director general al SNTR, castigatorul urmand a fi anuntat in cursul zilei de astazi. Oricare dintre candidati ar castiga, ii va fi practic imposibil sa mentina societatea pe linia de plutire. In aceste conditii, singura solutie pentru salvarea societatii este privatizarea rapida, dat fiind ca experienta ultimilor ani a demonstrat ca incercarile de realizare a unui management eficient au fost sortite esecului.

(caseta la atac)

Pierderi peste pierderi

Fata de consecintele impunerii noului sistem de accizare, reprezentantii concernelor internationale care desfasoara activitati productive in Romania au sesizat Guvernul ca ar putea fi nevoiti sa suspende productia de tigarete. Potrivit expertilor JTI, o incetare a productiei pe timp de doua luni ar insemna, in conditiile fostului sistem de accizare (2 euro/1.000 tigarete plus 25% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul), o pierdere la buget de mai mult de 441,8 miliarde de lei. Concret, numai in cazul Japan Tobacco International, prin sistarea productiei, -s-ar pierde- 50 milioane de pachete, pentru care la buget ar fi incasate accize in valoare de 286 miliarde de lei si 112 ,6 miliarde de lei TVA, aferent livrarilor (la acesta se adauga si TVA aplicat diferentei dintre pretul de vanzare cu amanuntul si pretul de livrare). Alte 17,8 miliarde de lei pierdute la buget corespund taxelor vamale pentru materii prime si materiale, reprezentand 3% din vanzari, pierderea Fondului special pentru sanatatea publica (circa 2% din vanzari) fiind de 11,86 miliarde de lei, iar valoarea timbrelor de marcaj atinge cota de 13,57 miliarde de lei. Despre impozitul pe profit se va putea vorbi doar cand productia de tigarete in Romania va deveni rentabila.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.