Desi a trecut putin timp de la adoptarea ordonantei Guvernului privind cresterea nivelului accizelor la tigari, semnalele privind intensificarea activitatii de contrabanda sunt tot mai numeroase, afirma Peter Imre, director general al companiei Philip Morris Romania. Cu exceptia Ungariei, unde pretul tigarilor este putin mai ridicat decat in Romania, celelalte state vecine – Bulgaria, Moldova, Iugoslavia si Ucraina – practica preturi mai mici, iar contrabanda pe aceste relatii devine tot mai atractiva.
In opinia dlui Imre, majorarea accizelor si taxelor la tigarete va afecta atat consumatorii, cat si politica de investitii a companiilor si bugetul statului. Consumatorii vor plati mai mult, fara ca puterea lor de cumparare sa creasca, iar in aceste conditii, ei vor opta pentru marci mai ieftine si mai slabe calitativ si pentru produsele de contrabanda. Pe de alta parte, companiile vor renunta la planurile de investitii stabilite anterior, fapt in masura sa afecteze si imaginea investitorilor asupra mediului de afaceri romanesc.
-Desi Executivul a motivat masura cresterii accizelor la tigari prin dorinta de a proteja sanatatea populatiei, practica arata ca acest fapt nu este posibil. Nici un guvern din nici o tara nu intervine prin majorarea fiscalitatii pentru a determina cetateanul sa renunte la fumat. Masura vine in contradictie cu declaratiile anterioare ale premierului Adrian Nastase referitoare la politica de stimulare a consumului-, considera Peter Imre.
Philip Morris si-a facut public nu o data punctul de vedere critic fata de majorarea accizelor si taxelor la tigarete, afirma directorul corporate affairs Peter Imre. -Noi credem ca decizia adoptata de Ministerul Finantelor este de trei ori gresita si va afecta consumatorul, politica de investitii si bugetul statului-, ne-a declarat reprezentantul Philip Morris. In opinia sa, consumatorul este primul pagubit pentru ca, o data cu inasprirea fiscala, acesta va plati un pret mai mare pe produs, fara ca puterea de cumparare sa fie mai mare. Marirea pretului tigarilor va determina consumatorul sa se indrepte catre produsele mai ieftine, marci mai ieftine si catre produsele de contrabanda. Aceasta este prima consecinta negativa a cresterii accizelor la tigarete, spune Peter Imre.
Cunoscuta ca o piata instabila legislativ, in ciuda investitiilor mari, de peste 240 de milioane de dolari, industria tigaretelor a fost supusa in ultimii ani la nu mai putin de 18 schimbari legislative si tot atatea modificari ale taxelor si accizelor. Din aceasta cauza, spune reprezentantul Philip Morris, este mai mult decat greu de realizat un plan de afaceri, ceea ce face ca eventualele investitii avute in vedere de compania internationala sa nu poata fi realizate. De aici apar pierderi atat de ordin economic, cat si din punct de vedere al perceptiei mediului de afaceri romanesc de catre investitorii straini. Acesta este al doilea aspect negativ derivat direct din marirea taxelor si accizelor la tigarete.
A treia componenta afectata grav de cresterea fiscalitatii tine de incasarile bugetare. Peter Imre este de parere ca nivelul colectarilor bugetare va scadea cu cel putin 60 milioane de dolari anual. -Cat timp taxele au o componenta procentuala mare, care se adauga la pretul de vanzare cu amanuntul, incasarile vor scadea, micsorandu-se automat si incasarile la buget-, argumenteaza acesta. Previziunile facute de reprezentantii Philip Morris arata ca cei care vor avea cu adevarat de castigat vor fi contrabandistii. -In afara de Ungaria, care are preturile la tigari ceva mai mari decat la noi, celelalte state vecine, Bulgaria, Moldova, Iugoslavia si Ucraina, produc tigari mai ieftine decat noi, iar contrabanda devine foarte atractiva pe aceste relatii. Deja avem semnale ca aceasta activitate s-a intensificat-, mai spune Peter Imre. Acesta considera ca Philip Morris este principala companie afectata de contrabanda, dar se arata dispusi sa colaboreze cu autoritatile romane pentru stavilirea fenomenului, desi considera ca infractionalitatea economica este o problema de resortul Guvernului, Ministerului de Interne si al Directiei Generale a Vamii.
In timpul negocierilor ce au precedat adoptarea masurii de crestere a accizelor, reprezentantii Ministerului Finantelor au indus ideea ca masura vizeaza reducerea consumului de tigari, pentru protejarea sanatatii populatiei. Insa, remarca Peter Imre, aceasta actiune vine in contradictie cu declaratiile facute de premierul Adrian Nastase, care spune ca Executivul va stimula consumul. -In programul de guvernare se spunea ca se va incuraja consumul si se va reduce presiunea fiscala. Or, aceasta masura nu reduce fiscalitatea si nici nu creste consumul. In alta ordine de idei, nici un Guvern din nici o tara nu intervine prin majorarea fiscalitatii pentru a determina cetateanul sa renunte la fumat-, mai spune Peter Imre.
Daca pe piata ar fi doar companii private, atunci Guvernul si-ar pierde interesul fata de protectia unei companii in detrimentul alteia. -Atunci ar putea umbla la partea vazuta a taxelor, pentru ca piata este predictibila, cererea fiind in general constanta. In Romania se consuma 37 miliarde de tigarete anual si sunt aproximativ opt milioane de consumatori. Neintervenind pe piata, Guvernul ar trebui doar sa urmareasca colectarea taxelor si nu sa regleze piata prin masuri protectioniste, fata de o marca sau alta. Si constructia bugetara ar fi mai usor de facut, pentru ca se stie clar cat se consuma-, concluzioneaza reprezentantul Philip Morris.