Home În Lume -Dialogul Petersburg- a incalzit raporturile ruso-germane

-Dialogul Petersburg- a incalzit raporturile ruso-germane

DISTRIBUIŢI


Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, au continuat, ieri, -Dialogul Petersburg-, abordand problemele esentiale ale vizitei oaspetelui german in orasul natal al presedintelui rus. In prima zi, in semn de reconciliere dintre cele doua natiuni, Gerhard Schroder a depus o coroana de flori la monumentul -Mama Rusie-, din cimitirul din Sankt Petersburg. Aici sunt inmormantate cele aproape un milion de victime ale asediului de 900 de zile ale Leningradului. Si Schroder a simtit urmarile razboiului. Nu si-a cunoscut tatal, care si-a pierdut viata ca militar al Wermachtului, in Romania. Putin si Schroder au incheiat ziua cu o plimbare prin oras si cu o halba la restaurantul -Barca-, o intreprindere mixta ruso-germana. Un simbol. S-a vorbit in germana, cancelarul apreciind fluenta ex-KGB-istului Putin si la convorbirile oficiale.

Kosovo – o mica Cecenie a Europei

Pentru Balcani, din tot ce au declarat liderii celor doua mari puteri europene, cel mai important este avertismentul lui Putin, expus televiziunilor germane si ruse – ZDF si RTR. -Extremismul albanez- trebuie combatut -dur-, pentru ca in Kosovo Europa se confrunta cu -o mica Cecenie sau cu un mic Afganistan-. Pericolul nu este numai drogul, desi 60-70 procente din drogurile care ajung in Europa trec prin Kosovo. Pericolul nu este doar traficul de arme si prostitutia. -Principalul pericol, o data cu frontierele permeabile, a caror protectie este, practic, imposibila, este sa nu inceapa pentru Europa o perioada de economie criminala, pe care nimeni nu o va putea controla-, a afirmat presedintele Rusiei. Acesta a prognozat ca primele victime vor fi intreprinderile mici si mijlocii, expuse crimei organizate, si a cerut trecerea la actiune: -Europa va reusi cu greu sa lupte impotriva acestui lucru. Nu cred ca este pregatita. Trebuie sa ne unim fortele pentru a nu lasa fenomenele negative sa se raspandeasca in regiune-

Germania nu face pe intermediarul

-Rusia si Statele Unite trebuie sa-si intretina relatiile. Ele nu au nevoie de intermedieri sau de impulsionari din partea cancelarului german-, a declarat Gerhard Schroder cu acelasi prilej. Schroder a trecut usor pe langa problema raporturilor tensionate ruso-americane, din cauza cazurilor recente de spionaj si de expulzari reciproce de diplomati si a sustinut ca, printr-o -politica inteligenta si rationala, diferendele vor putea fi rezolvate-. Pe aceasta tema, Vladimir Putin nu s-a oprit asupra a ceea ce desparte America de Rusia, ci asupra mesajului sosit de la cel mai inalt nivel – desi nu foarte recent -, din partea presedintelui Bush: Rusia nu este privita ca un inamic. Pe aceasta baza are loc (astazi n.n.) si intalnirea dintre secretarul de stat Colin Powell si ministrul de externe Igor Ivanov si este de sperat ca cei doi vor putea conserva toate elementele pozitive ale raporturilor de pana acum, a afirmat Putin. Schroder a subliniat ca Germania nu este nici intermediarul in elaborarea conceptiei privind rolul de-punte- al Kaliningradului. Acesta a incercat sa menajeze orice suspiciune privind amestecul Berlinului privind rolul de legatura economica, politica si culturala a fostului Konigsberg, intre Europa Occidentala si Rusia.

-Aceasta idee inteligenta apartine Presedintiei suedeze a UE-, a precizat Schroder. In schimb, oferind un interviu pentru -Ecoul Moscovei-, proprietate a concernului Media Most, cancelarul german a dat un sprijin revendicarilor NTV legate de libertatea presei. Schroder a subliniat ca trebuie facuta distinctia dintre -proprietate, pe de-o parte, si jurnalism, pe de alta parte-. Intr-o prima luare de pozitie oficiala, Vladimir Putin a sustinut ca sprijina libertatea presei, dar nu poate interveni in disputa NTV-Gazprom fiind vorba de o chestiune de proprietate si de justitie.

Ieri, a fost ziua decisiva

Relatiile personale bune dintre liderii celor doua tari fac posibil dialogul deschis in multe domenii si la niveluri la care alti politicieni nici nu pot visa, a afirmat presedintele Rusiei, dupa prima zi de convorbiri. Tonul a ramas acelasi cu care Schroder incheiase vizita sa precedenta la Moscova. Greul a venit insa a doua zi si s-a axat pe relatiile economice reciproce, pe problemele legate de Balcani, pe programul NMD si, nu in ultimul rand, pe lichidarea datoriei ancestrale a Rusiei fata de Germania. Schroder plecase la drum hotarat sa nu faca concesii, mizand pe capacitatea de plata a Rusiei si pe dorinta ei de a se comporta ca un partener credibil. Dincolo de acestea, Putin a intrat la convorbiri stiind ca Rusia are de achitat in acest an datorii de peste 30 miliarde de marci, iar pana in 2003 va mai acumula datorii pana la 39 miliarde de marci…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.