Liberalii au apelat ieri, la dezbaterea pe articole a bugetului de stat, la o forma extrema de protest fata de respingerea pe banda rulanta a propriilor amendamente. Grupurile parlamentare ale PNL au parasit sala pentru ca, la art. 25 din proiectul de buget, PDSR le-a respins propunerea ca -veniturile din privatizare, precum si veniturile din valorificarea activelor bancare neperformante pentru rascumpararea titlurilor de stat in vederea diminuarii datoriei publice interne se utilizeaza exclusiv pentru reducerea datoriei publice-. Liderul liberal Valeriu Stoica a declarat, dupa parasirea dezbaterilor, ca PDSR nu doreste sa estimeze valoarea exacta a acestor sume pentru ca intentioneaza sa subventioneze intreprinderile cu pierderi. Precizand ca sumele care vor veni din privatizare vor fi de 8.000 miliarde de lei, iar cele din recuperarea creantelor bancare – de 2.500 miliarde de lei, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a spus ca neincluderea veniturilor din privatizare in buget nu a fost necesara, intrucat ele figureaza in programele PSAL si RICOP.
Pentru a se gasi o solutie la criza politica, deputatul PD Alexandru Sassu a cerut o pauza de consultari intre liderii de grupuri parlamentare. Inainte de aceasta, deputatul PDSR Florin Georgescu si-a etalat din plin cinismul, spunand ca liberalii oricum intentionau sa plece din sala, invocand orice motiv, inclusiv acela ca nu este suficienta lumina.
Sprijiniti de democrati, liberalii au reclamat insa si inexistenta cvorumului in anumite momente ale votului, provocand nesfarsite discutii pe tema aplicarii Regulamentului sedintelor comune in sensul votarii cu majoritate calificata si nu simpla. Avantul PD si PNL a fost retezat insa de ignorarea solicitarilor acestor partide de catre PDSR. De altfel, presedintele de sedinta, senatorul Nicolae Vacaroiu, a avut o reactie dura la cererea democratului Bogdan Niculescu-Duvaz de a se numara voturile pentru, impotriva si abtinerile: -Vreti sa va amintesc cum ati condus sedintele Parlamentului timp de patru ani?-.
Dupa votarea articolului 25, in forma cuprinsa in proiect, liberalii au revenit in sala. Majoritatea a mai respins un amendament al liberalilor, propus de Radu F. Alexandru. Acesta a cerut ca regiile autonome, companiile nationale si societatile cu capital majoritar de stat sa nu poata folosi fondul de salarii pentru acordarea de prime sau majorari salariale, daca ele inregistreaza pierderi sau au datorii bugetare mai vechi de sase luni.
PDSR recunoaste ca a incalcat legea
La intalnirea semiprivata dintre emisarii tuturor partidelor parlamentare – desfasurata dupa boicotul PNL -, reprezentantii puterii au recunoscut ca au incalcat Regulamentul sedintelor comune. Deputatul liberal Eugen Nicolaescu si vicepresedintele Calin Popescu-Tariceanu au dezvaluit acest lucru la sfarsitul intrunirii transate prin angajamentul PDSR de a intra in legalitate la dezbaterea celorlaltor articole. Amendamentul PNL privind scoaterea la lumina a veniturilor din privatizare a cazut sub ghilotina votului majoritatii, care s-a exprimat in absenta cvorumului – dupa cum sustin liberalii. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar – maestru in materie de regulamente, a invocat un text din -legea- Camerei, care spune ca cvorumul nu este necesar la dezbaterile pe articole, ci doar la votul final. Viceliderul deputatilor PNL, Titus Gheorghiof, reclama un text explicit din Regulamentul sedintelor comune care impune cvorumul la Legea bugetului. Subiectul a ramas neelucidat in cazul articolului de conflict, dar liberalii au revenit in sala pentru a sustine restul listei de amendamente.