Home Economic-Financiar BRD isi propune o crestere de 31% in acest an

BRD isi propune o crestere de 31% in acest an

DISTRIBUIŢI

Unul dintre cei mai importanti bancheri romani, dl Bogdan Balthazar, presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD-GSG), considera, ca si alti analisti economici, ca tinta de inflatie stabilita de Guvern la 25% pentru acest an nu va putea fi atinsa. Potrivit estimarilor sale, nivelul inflatiei se va situa, la sfarsitul anului, la 38%. -Daca pe primele trei luni inflatia a fost de 8,3%, prin extrapolare ajungem la sfarsit de an la o inflatie de peste 30%. Este bine sa ne propunem o tinta de 25%, sa facem eforturi in acest sens si atunci poate ca vom obtine o inflatie de 32%. Daca Guvernul ar fi declarat o tinta de inflatie de 35%, probabil ca inflatia ar fi ajuns, la sfarsitul lunii decembrie, la 50%-, a declarat dl Baltazar.

El a precizat ca in constructia bugetului BRD pe anul in curs s-a avut in vedere o inflatie de 30%. -Acest buget este unul <cuminte>, pedeserist, care va fi realizat insa in orice conditii. Avem in vedere o crestere economica de 3%-, a mai spus Bogdan Balthazar. In opinia sa, procentul de 3% va reprezenta cresterea economica reala la nivelul intregii economii, tinta de 4,5%, propusa de Cabinetul Nastase fiind, de asemenea, un deziderat.

Presedintele BRD a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa la care au participat membri marcanti ai Grupului Societe Generale, ultimele date financiare ale bancii, care au fost dezbatute in ultimele zile in doua sedinte AGA – una ordinara si una extraordinara. La acestea au fost prezenti actionari reprezentand 89,86% din capitalul social al bancii.

Astfel, in anul 2000, resursele atrase de banca au crescut cu 19,3% in termeni reali (dupa eliminarea efectului inflatiei), din care 26% reprezinta cresterea resurselor in valuta. Plasamentele BRD au sporit, in aceeasi perioada, in termeni reali, cu 14,6%, din care cele in valuta cu 18,3%. Din totalul plasamentelor, 47% au fost credite catre economia reala, acordate in proportie covarsitoare catre firmele private performante si catre populatie. Cota de piata in creditarea populatiei a crescut de la 6,9% in 1998 la 29,1% in 2000.

La creditul pentru persoane juridice, cota de piata a BRD-GSG a evoluat de la 9,9% in 1998 la 19,7% anul trecut. In total credite, ponderea celor neperformate a continuat sa scada, situandu-se in prezent la cca 3,2%, fata de o medie de 25% in sistemul bancar romanesc.

Veniturile totale ale bancii au totalizat 25.862,3 miliarde de lei, iar cheltuielile totale 24.254 miliarde de lei, profitul net inregistrat fiind de 1.354,8 miliarde de lei, in crestere cu 76,7% fata de 1999.

Cat priveste principalii indicatori ai activitatii din 2001, actionarii bancii au aprobat venituri totale de 35.883,7 miliarde de lei, cheltuieli de 33.764 miliarde de lei, o cifra de afaceri de 35.413,5 miliarde de lei si un profit net de 1.709,4 miliarde de lei. AGA Extraordinara a aprobat modificarea si completarea Actului Constitutiv a BRD-GSG, in primul rand ca urmare a transformarii acesteia in -societate deschisa- cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

-Cu 47% din plasamente in economia reala romaneasca, BRD-GSG este banca cea mai implicata in acest sector. Depozitele clientilor au crescut cu 73,4% fata de 1999, ceea ce arata increderea crescanda a populatiei in banca noastra-, a specificat dl Balthazar.

Presedintele BRD-GSG a criticat reglementarea BNR referitoare la obligativitatea bancii de a prezenta zilnic lista cu persoanele care au efectuat tranzactii valutare la toate centrele din tara, dar si cea referitoare la obligativitatea bancile comerciale de a constitui la banca centrala o rezerva minima obligatorie de 30%, -nepermis de mare- si retribuita la mai putin de 1/2 fata de certificatele de Trezorerie. Acest fapt determina, in opinia sa, o crestere a costului resurselor si implicit a dobanzilor. Totodata, dl Balthazar a acuzat reglementarea inca greoaie a creditului fiscal acordat lunar de banci Ministerului Finantelor, care este recuperat abia in a doua parte a anului urmator, puternic erodat de inflatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.