Home Economic-Financiar Fuziunea Rasdaq cu Bursa de Valori nu rezolva problema reducerii cheltuielior

Fuziunea Rasdaq cu Bursa de Valori nu rezolva problema reducerii cheltuielior

DISTRIBUIŢI

Adunarea Generala a Actionarilor Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) nu s-a putut desfasura, ieri, din lipsa de cvorum, fiind prezenti doar reprezentantii a 51 de SVM-uri, numarul necesar la prima convocare fiind de 72 (doua treimi din totalul acestora). Prin urmare, modalitatea de restructurare a pietei extrabursiere, in vederea imbunatatirii activitatii acesteia, ramane inca sub semnul incertitudinii. La fel si posibilitatea fuziunii dintre Rasdaq si Bursa de Valori Bucuresti, care, conform recentului vot consultativ, a reiesit ca este cea mai agreata varianta de redresare a pietei, in comunitatea brokerilor. Elena Andrei, presedintele BCR Securities, considera insa ca aceasta varianta nu este fezabila, avand in vedere atat diferentele dintre sistemele de tranzactionare, cat mai ales cele care exista in plan legislativ intre cele doua piete de valori mobiliare, BVB fiind o institutie publica, iar Rasdaq una privata. In opinia presedintelui ANSVM, Vergil Popescu, unificarea nu ar trebui realizata cu Bursa, ci intre Rasdaq SRL (societate al carei unic actionar este ANSVM) si Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD), -pentru ca toate operatiunile sa se faca sub aceeasi caciula-, una dintre probleme fiind si renuntarea la actualul sistem de registre. El considera ca brokerii care cred ca prin fuziunea Rasdaq cu Bursa se rezolva problema reducerii cheltuielilor se insala. Chiar daca nu ar mai exista asociatii distincte, s-ar putea reduce cheltuielile cu cel mult 500 milioane de lei intr-un an, suma care nu este suficienta pentru piata. De altfel, cotizatia SVM-urilor la ANSVM nu s-au mai marit de cinci ani, aceasta fiind de 7,5 milioane de lei pe an. -Este necesara o reducere a costurilor tehnice, nu a celor de organizare. Problema este ca atat la Rasdaq, cat si la Bursa, utilajele – practic computerele – au inceput sa se invecheasca si este nevoie de o investitie de aproximativ 20 miliarde de lei pentru inlocuirea acestora, iar statul ne-a dat pana acum numai un miliard de lei- – ne-a declarat presedintele ANSVM.

Astazi este a doua convocare pentru AGA ANSVM, dar Vergil Popescu considera ca nu se vor lua decizii ferme privind reorganizarea Rasdaq, ci se vor discuta doar propuneri. -Practic, nu se poate pune problema schimbarii statutului, pentru ca ar trebui propus cum va arata alta clauza, si nimeni nu a facut treaba asta- – a spus presedintele ANSVM. Urmeaza ca la o alta AGA sa decidem varianta de restructurare- – a conchis Vergil Popescu.

Anul trecut, pentru prima data din 1997, Rasdaq SRL a inregistrat pierderi. Acestea s-au cifrat la 32,376 milioane de lei, echivalentul a 1.500 de dolari, calculat la cursul mediu din 2000. Surse din piata ne-au declarat ca aceasta situatie a fost determinata de cheltuielile foarte mari cu o parte din personal si cu facturile emise de ANSVM si SNCDD, care au reprezentat circa 80% din totalul de 5,8 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.