Persoanele care nu vor intra in posesia carnetelor de asigurat vor fi obligate, incepand cu 1 iunie 2001, sa isi achite contravaloarea consultatiilor medicale. Decizia a fost luata de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, institutie care nu aloca insa nici un ban pentru ca distribuirea sa se finalizeze in bune conditii. In cazul unui esec, responsabilitatea financiara revine in totalitate medicilor de familie si asiguratilor. Primii vor suporta sanctiunile depasirii termenului de distribuire, iar asiguratii – cei mai multi dintre ei vinovati doar pentru faptul ca nu au stiut de existenta documentului care confirma plata contributiei la sanatate – vor plati integral toate serviciile medicale acordate. Lipsa unei campanii mediatice coerente, menita sa-i avertizeze pe oameni asupra obligatiilor ce le revin in calitate asigurati, dovedeste ca incompetenta manageriala instalata la CNAS a prins radacini adanci.
Carti postale, pe cheltuiala medicilor de familie
La nivel national, au fost distribuite, pana in prezent, doar 80% din totalul carnetelor. Cu o luna inainte de termenul-limita, medicii de familie sunt de parere ca data de 31 mai – ultima zi de distribuire – este imposibil de respectat.
Presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie, Doina Mihaila, ne-a precizat ca, in cazul in care nu vor distribui toate carnetele, medicii vor fi penalizati potrivit legislatiei in vigoare. Ea a adaugat ca, pentru a-i convinge pe asigurati sa-si ridice carnetele, medicii au trimis, pe cheltuiala lor, carti postale celor inscrisi pe lista, dar in cele mai multe cazuri acest demers a ramas fara nici un rezultat. Exista si situatii in care medicii de familie nu au primit toate carnetele de asigurat pentru ca oamenii inscrisi pe lista si-au schimbat domiciliul sau chiar numele. Presedintele PNMF a apreciat ca actiunea nu se va putea incheia pana la 1 iunie.
La randul sau, directorul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Robert Serban, este, ca de obicei, ingrijorator de linistit. Potrivit afirmatiilor sale, in Capitala ar mai fi de distribuit aproximativ 300.000 de carnete de asigurat si estimeaza ca respectivele documente vor ajunge la doctori in temenul stabilit. Mentionam ca, de-a lungul unui an, doar 65% dintre bucuresteni s-au inscris pe lista unui medic de familie, iar numarul de inscrisi in ultimele doua luni este total nesemnificativ, motiv pentru care ne exprimam neincrederea in realizarea unei distributii eficiente intr-un timp extrem de scurt.
Medicii clujeni cer respectarea legii
Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Cluj a trimis medicilor de familie adresa cu numarul 3.732, in care se specifica faptul ca, incepand cu raportarile pe care medicii le vor face in aprilie, plata -per capita- (in functie de numarul de pacienti inscrisi pe liste) se va face in functie de numarul de persoane care si-au ridicat carnetele de asigurat. -Acest lucru este o ilegalitate, avand in vedere faptul ca in Contractul-cadru se prevede obligativitatea medicilor de familie de a demonstra calitatea de asigurat a pacientului inscris pe lista. Plata ?çper capita?ê se face in functie de numarul de asigurati si nu in functie de cei care au facut gestul de a-si ridica documentul respectiv-, declara dr. Sanda Popsa, vicepresedinte al sindicatului Camera Federativa a Medicilor Cluj. Ea precizeaza ca nu este normal ca pacientii care platesc asigurarile de sanatate, dar care, din diferite motive, nu si-au ridicat carnetele, sa nu mai beneficieze de asistenta medicala. -Pentru pacientii care ni se sterg de pe liste nu mai putem sa prescriem medicamente sau sa ii trimitem la investigatii, desi la inscriere acestia si-au dovedit calitatea de asigurat-, spune dr. Popsa.
Potrivit datelor oferite de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Cluj, populatia inscrisa pe listele medicilor de familie, la data de 1 martie 2001, era de 594.877 de persoane, la un total al populatiei judetului de 724.605 de persoane. Pana la aceasta ora, carnetele de asigurat au fost ridicate de catre clujeni, de la medicul de familie, doar in proportie de 74%.
(Adina Urcan)
Ignoranta si la Alba
Desi inscrierea pe listele unui medic de familie este, la aceasta ora, primul pas pentru obtinerea asistentei medicale gratuite, foarte multi albaiulieni nu si-au ales medicul pe listele caruia sa se inscrie. Potrivit datelor oferite de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Alba, populatia inscrisa pe listele medicilor de familie, la data de 1 martie 2001, era de 359.085 de persoane, la un total al populatiei judetului de 398.724 de persoane.
CAS Alba a inceput, inca de anul trecut, distribuirea carnetelor de asigurat, populatia trebuind sa ridice aceste acte de la medicul de familie pana la data de 15 aprilie 2001. Pentru a putea obtine carnetul de asigurat, act care dovedeste faptul ca o persoana a platit asigurarile de sanatate, fiecare asigurat trebuie sa aiba un medic de familie – lucru inca necunoscut pentru multi dintre locuitori. Pana la aceasta ora, carnetele de asigurat au fost ridicate de la medicul de familie in proportie de 80%.
In Alba, exista 237 de medici de familie care au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. Multi dintre ei nu au listele de pacienti complete.(M.D.A.)