Home Social Statul pierde teren in propria ograda

Statul pierde teren in propria ograda

DISTRIBUIŢI

Gheorghe Dumitriu, directorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, a inaintat catre Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea o plangere penala impotriva celor care au condus in anii anteriori institutia. S-a ajuns la aceasta solutie extrema din cauza -marilor nereguli descoperite imediat dupa preluarea mandatului-. ICAS Bucuresti, cel mai mare institut de profil din Romania, risca sa piarda importante suprafete de teren, prin indolenta fostei conduceri, in frunte cu ex- directorul Gheorghe Man. Prin manevre la marginea legii, cateva persoane au devenit sau vor deveni proprietari ai unor terenuri chiar in incinta institutului.

Mostenirea Anei Pavel

Printr-un complex de imprejurari, Ana Pavel a primit, in 1996, din partea Primariei din Voluntari, un titlu de proprietate pentru 5.000 mp de teren si un imobil chiar in incinta ICAS. Instanta a constatat (sentinta civila 995/1998) ca Ana Pavel este proprietara unei suprafete de cinci hectare plus contructia de pe acest teren, de pe Soseaua Stefanesti, comuna Voluntari, fara a indica insa vreo adresa. Juristii ICAS precizeaza ca Ana Pavel avea la acea data reconstituit dreptul de proprietate la SCAI Mogosoaia SA. -Contrar oricaror prevederi legale, Ana Pavel impreuna cu executorul judecatoresc de la Judecatoria Buftea, primarul si comandantul Politiei comunei Voluntari au incheiat procesul-verbal de punere in posesie nr. 385 pentru o suprafata de cinci hectare si imobilul situat in incinta ICAS.-

Ulterior, institutul a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea impotriva executorului judecatoresc Catalin Benescu pentru -infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice-, dar nici pana in prezent n-a primit vreun raspuns.

Politia si Primaria pun umarul la expropriere

Pe 6 iunie 1999, Ana Pavel, in fruntea unui comando inarmat, format din salariatii propriei firme de protectie si paza (-Total Protect-), intra cu forta si ocupa terenul si imobilul din incinta ICAS. Solicitata sa intervina, Politia se declara timorata de telefoanele unor persoane bine pozitionate.

Potrivit datelor ICAS, anterior acestei… improprietariri in forta, Ana Pavel primise cinci hectare, din care 0,5 ha teren fizic si 4,5 ha actiuni, la SCAI Mogosoaia, unde a incheiat contract de locatiune cu Primaria din Voluntari. Nota introdusa in instanta de juristii ICAS precizeaza: -Reclamanta, constienta ca punerea in posesie s-a facut ilegal, ca nu detine nici un titlu de proprietate pe acest teren, mai pacaleste o data instanta de judecata, prin introducerea unei actiuni in revendicare, in care citeaza paratii Prefectura Ilfov si Primaria Voluntari, care nu aveau nici o calitate in acest proces, si obtine o sentinta definitiva si irevocabila de la Tribunalul Bucuresti (nr. 440/17.04.2000), sentinta care este nula, nefiindu-ne opozabila, deoarece ICAS nu a fost parte in acest proces-.

Revendicare, dar si plangere penala

La inceputul acestei luni, conducerea institutului a mai primit din partea Anei Pavel o adresa care solicita retrocedarea a inca trei hectare de teren din incinta ICAS. Referitor la situatia terenurilor revedicate, fiica Anei Pavel, doamna Cristina Cacuci, ne-a declarat: -Pe terenul acela au fost numai balarii. Ce cercetare se facea? A fost proprietatea unchilor mei si a fost luat cu titlu de imprumut, nu nationalizat, in 1950, de catre ?çSovrom Lemn?ê, care in 1956 a plecat si terenul a ramas al nimanui. Trebuia sa intre Primaria, dar ICAS a intrat abuziv. In afara celor cinci hectare pe care le-am luat, mai avem de primit inca opt, dintre care cinci hectare de padure tot de la institut. Fosta conducerea ICAS nu s-a prezentat in instanta, pentru ca nu a avut acte si nici in prezent n-are acte de proprietate. In schimb, eu am asa ceva.-

Directorul ICAS, inginerul Gheorghe Dumitriu, ne-a declarat si el ca -terenul aflat in litigiu si imobilul sunt inscrise in amenajamentul silvic si in cadastrul funciar, fiind proprietatea statului si administrat de ICAS Bucuresti. Potrivit legii, apartine domeniului public, fiind scos din circuitul civil si exceptat de la retrocedare, deci nu face obiectul unui proces-.

Inca doi mostenitori

ICAS s-a trezit de curand ca trebuie sa mai retrocedeze terenuri in favoarea a inca doua persoane – Sdic Marga si Laurean – noua hectare de teren si doua cladiri din incinta institutului din Soseaua Stefanesti nr. 128.

La sfarsitul lunii martie 2001, directorul ICAS a inaintat o plangere penala in care se solicita tragerea la raspundere penala a celor vinovati pentru incalcarea indatoririlor de serviciu. Nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie aberanta daca cei care au fost in fruntea institutului, a Regiei Nationale a Padurilor si Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului n-ar fi stat cu mainile-n san si cu ochii inchisi si ar fi aparat cu adevarat interesele institutiilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.