Home În Lume Stare de razboi in Orientul Mijlociu

Stare de razboi in Orientul Mijlociu

DISTRIBUIŢI

Tancuri israeliene insotite de buldozere blindate si sprijinite din aer de elicoptere de lupta au patruns ieri noaptea in teritoriile palestiniene din Fasia Gaza. Atacul a fost declansat prin surprindere, a continuat cateva ore si a vizat, in special, zona taberei de refugiati Khan Younis. Focul tunurilor de pe tanc a distrus 15 cladiri palestiniene aflate nu departe de asezarea israeliana Neve Dekalim, iar buldozerele grele ale armatei care le-au succedat au facut una cu pamantul alte 15. In actiune si-au pierdut viata doi palestinieni, alti cativa zeci au fost raniti si alte cateva sute au ramas fara adapost. Totul s-a desfasurat fara avertizare, actiunile au curs in viteza, iar familiile palestiniene din imobilele supuse distrugerii nu au avut timp sa-si salveze bunurile. A fost cea mai ampla actiune militara declansata impotriva teritoriilor palestiniene. A fost prima patrundere masiva a trupelor israeliene in teritorii, dupa declansarea Intifadei, din septembrie 2000.

-Cantecul ce-mi place-

Trupele israeliene au executat, de fapt, o actiune planificata la nivel inalt, care a avut numele de cod -Cantecul ce-mi place-. Printre obiectivele sale s-a aflat asigurarea continuitatii in lovirea -surselor responsabile pentru teroare-, cum a afirmat generalul de brigada Yair Naveh, comandantul fortelor israeliene din Fasia Gaza. Dar -Cantecul ce-mi place- a fost prima misiune coordonata a armatei Tel-Aviv-ului de a indeplini recentele promisiuni ale premierului Sharon, ca va asigura securitatea populatiei israeliene. Pe motivul ca din acele cladiri pe care le-a distrus, palestinienii executau foc asupra lor, armata israeliana a curatat pur si simplu terenul din preajma unei asezari evreiesti. Daca aceasta strategie va continua, in ce se va transforma insula palestiniana – Fasia Gaza -, care are peste 7.000 de asezari evreiesti? -Operatia a fost parte a actiunilor noastre de a departa pericolul de orasele noastre-, a confirmat si generalul Naveh. Ministrul apararii din Israel, Ben-Eliezer, a incercat sa dea caracter singular actiunii: -Ordinul a fost sa se distruga cateva posturi de unde s-au bombardat comunitatile noastre. Acestea sunt puncte unde nu dorim revenirea palestinienilor.- Mai mult, incursiunea armatei a calificat-o drept -un act de aparare clar-. Ministrul de externe, Shimon Peres, care militeaza pe mai departe pentru incetarea violentelor si reluarea dialogului israelo-palestinian, a declarat ca Israelul -categoric nu este interesat in escaladare-. Acesta a precizat totodata ca nu insista ca Statele Unite sa se implice mai mult in negocieri si in incetarea violentelor. -Eu prefer ca negocierile sa se desfasoare direct, fata in fata-. Oficialitatile palestiniene au cerut comunitatii internationale sa intervina in urma patrunderii trupelor israeliene pe teritoriile palestiniene.

Statele Unite sunt rezervate

Administratia Bush, informata de recentele evenimente, continua sa-si conserve strategia adoptata de la bun inceput de a se implica mai putin in problemele Orientului Mijlociu decat a facut-o Administratia Clinton. Presedintele Bush nu si-a modificat pozitia nici dupa intalnirea cu regele Abdullah al Iordaniei, care timp de o saptamana a facut lobbby la Washington pentru ca Statele Unite sa treaca la intermedierea conflictului. Dupa intalnirea cu regele Abdullah, Bush a avut o singura remarca: -Cred ca amandoi suntem decisi sa gasim calea pacii si stabilitatii in partile noastre de lume-. Regele Abdullah a fost a doua personalitate din regiune dupa presedintele egiptean Hosni Mubarak, care a solicitat interventia Washingtonului in detensionare a conflictului israelo-palestinian. In ceea ce priveste partea palestiniana, aceasta considera atacul trupelor israeliene un eveniment extrem de grav, echivalent cu o stare de razboi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.