Vanzarile la tigarete s-au prabusit, in urma majorarii nivelului accizelor si a taxelor la tigarete, masura operata de Ministerul Finantelor la inceputul acestei luni. Din datele preliminare centralizate de distribuitorii acestor produse reiese ca, pe totalul pietei, scaderea volumului de desfacere este de aproximativ 25%. Virgil Dragoi, administratorul uneia dintre cele mai puternice retele de distributie, Total Distribution Group, unic distribuitor pentru Japan Tobacco International si cel mai mare in cazul SNTR, spune ca TDG a constatat diminuarea consumului pe piata la mai putin de 75% din nivelul desfacerii anterioare majorarii accizelor. Daca la tigaretele produse de JTI consumul a scazut cu aproximativ 15%, in cazul SNTR, scaderea este mult mai drastica, respectiv de aproape 50%.
Un exemplu edificator ne-a fost furnizat de producatorul international de tigarete JTI, care a evidentiat pe aceasta companie o scadere a vanzarilor de tigarete cu aproximativ 42%, in decursul a patru luni si dupa trei ridicari succesive a nivelului de accizare. Coroborate, toate aceste date arata clar ca masura adoptata de Executiv se va solda cu pierderi importante pentru bugetul de stat si pentru intregul lant producator-distribuitor-detailist, pierdere care va fi suportata in final de consumator.
Ceea ce au anticipat si au declarat reprezentantii societatilor multinationale referitor la scaderea vanzarilor de tigarete si, implicit, a diminuarii veniturilor la bugetul de stat se confirma in prezent pe piata. Distribuitorii de tigarete se confrunta, in prezent, cu o scadere drastica a consumului in urma cresterii pretului de vanzare maxim cu amanuntul, scumpire cauzata de masura Guvernului de a majora accizele la tigarete, atat taxa specifica, de la 2 la 2,2 euro/1.000 de tigarete, cat si cea procentuala, de la 25% la 30% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul. -Ne confruntam deja cu o scadere cu 25% a volumului de desfacere de tigarete-, ne-a declarat Virgil Dragoi, administratorul Total Distribution Group, unic distribuitor al tigaretelor produse in Romania de Japan Tobacco International – JTI.
Urmare a majorarii preturilor la cote prohibitive pe fondul scaderii semnificative a puterii de cumparare a populatiei, reprezentantii TDG au constatat diminuarea consumului pe piata la mai putin de 75% din nivelul desfacerii anterior majorarii accizelor. -Pierderile la buget nu provin numai din scaderea incasarilor din accize si TVA, rezultate din diminuarea bazei de impozitare, ci si din nivelul mai redus al impozitelor pe salarii si CAS, rezultat din disponibilizarile pe care am fost deja nevoiti sa le facem-, a afirmat Virgil Dragoi. Situatia este cu atat mai critica, din punct de vedere al diminuarii profitului, cu cat, spune administratorul TDG, societatea are 40.000 de clienti activi, facturand zilnic marfa cu plata la termen in valoare de peste 150 miliarde de lei: -Am fost nevoiti sa punem pe drumuri aproape 10% din cei 3.000 de angajati ai nostri si cred ca, in actuala conjunctura, societatile multinationale vor fi nevoite sa adopte masuri similare-.
Desi reprezentantii multinationalelor au acuzat Ministerul Finantelor ca au manifestat o atitudine de partizanat vizavi de SNTR, masura de majorare a accizelor a lovit si in desfacerea tigarilor produse de -Tutunul Romanesc-. Pe langa calitatea de unic distribuitor al JTI, Total Distribution Group este si principal distribuitor al SNTR. -Aici consumul a scazut cu 50%-, spune reprezentantul TDG. In principal din doua cauze. Prima dintre ele este impactul pe care majorarea preturilor l-a avut asupra consumatorilor (in general cei cu venituri mici), al caror numar nu s-a micsorat, dar au fost nevoiti sa-si reduca la jumatate consumul. Cea de-a doua este mai vechea practica de a se vinde mari cantitati din fabrici inaintea scumpirii tigaretelor, comerciantii de pe intreg lantul de distributie asigurandu-se cu stocuri substantiale.
Daca in cazul concernelor internationale principalele fenomene cu care se confrunta pe piata sunt cel de down-trading – renuntarea consumatorilor de a mai cumpara tigarete premium in favoarea celor medii – si cel al contrabandei nespecifice in sensul orientarii contrabandistilor spre acelasi segment de tigarete medii, in cazul SNTR, cea mai grava amenintare este cea a tigaretelor false confectionate in Romania de producatori clandestini. -Acestea au inceput sa apara pe piata din luna octombrie 2000, mai intai fiind falsificate cele produse la Targu Jiu, urmate de cele de la Bucuresti, Sfantu Gheorghe, Timisoara si Iasi. Ca urmare, volumul vanzarilor pe piata a scazut in luna noiembrie 2000 cu 20%, de la 1.250 la 1.000 de tone. Am sesizat organele de control, dar acestea s-au multumit sa se napusteasca doar asupra angrosistilor, nu au mers mai departe-, a conchis Virgil Dragoi, administratorul Total Distribution Group, unicul distribuitor al tigaretelor produse in Romania de JTI si cel mai mare distribuitor al tigaretelor produse de SNTR.