Carnea de miel este greu digerabila si mai toxica decat alte produse, motiv pentru care oamenii trebuie sa consume prudent alimente cu acest continut, mai ales ca la masa de Pasti vor fi asociate multe mancaruri bogate in grasimi, dulciuri, maioneze si bauturi alcoolice, a declarat Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar Bucuresti.
Pentru ca sarbatorile sa nu devina un chin, fiecare persoana trebuie sa stie cat si cum sa manance, a mai spus Tivadar. Astfel, un om sanatos va consuma, cu siguranta, in aceste zile, alimentele traditionale fara nici o retinere. Totusi, pentru a evita o supraalimentatie inutila, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, a mai spus specialistul nutritionist. De asemenea, vor fi consumate cel mult doua oua, evitandu-se maionezele si sosurile grase. La masa festiva nu vor fi consumate carnaciori sau mititei, pe langa alimentele traditionale Sarbatorilor de Pasti, precum drobul si friptura de miel, pentru ca digestia va fi mult ingreunata.
Persoanele suferinde vor continua regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac va manca nesarat, dar va asocia alimentelor legume si zarzavaturi cu lamaie, persoanele cu afectiuni renale vor manca prudent oua si carne, iar diabeticii vor evita zaharul, mai ales ca in magazine exista dulciuri pregatite special pentru ei, a adaugat Tivadar.
O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, acesta din urma fiind chiar dietetic, toate fiind mai usor digerabile.
Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun cu lapte sau ceai.
Bauturile alcoolice trebuie asortate felului de mancare, in general traditia de Pasti spune ca va fi baut vin rosu. Indiferent de starea de sanatate, si bauturile trebuie consumate cu prudenta.
Medicii recomanda, de asemenea, intre mese, plimbari scurte pe jos si sustin ca orice om trebuie sa aiba in casa medicamente care ajuta la digestie, precum colebil, triferment sau digestal.
Cei care dupa masa acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane, care nu cedeaza dupa ingerarea digestivelor, se vor prezenta urgent la camera de garda a oricarui spital, a mai spus Tivadar.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane