Home Social Femeile cu bisturiu

Femeile cu bisturiu

DISTRIBUIŢI

In Iasi exista o singura doctorita neurochirurug si doua care fac chirurgie pediatrica – ortopedia si chirurgia cardiovasculara este numai a barbatilor, in timp ce in ginecologie si oftalmologie predomina sexul frumos.

Depasirea imaginii clasice

Un barbat in halat alb, bine facut, ce inspira forta; aceasta este imaginea clasica a unui chirurg. Cu greu ne putem imagina o femeie in locul barbatului cu bisturiu, mai ales daca aceasta este mica de statura, nu are prea multe kilograme si arata mai degraba ca o mamica decat ca o persoana care umbla zi de zi prin burtile ori creierele pacientilor. Desi este cel mai dificil teritoriu medical pentru femei, in Iasi sunt cateva -exceptii-. Multi ieseni spun ca nu s-ar da nici in ruptul capului pe mainile unei femei chirurg, insa sute dintre ei au fost operati, fara nici o problema, de acestea. Stau ore intregi in salile de operatii, fac garzi cot la cot cu barbatii si renunta, de multe ori, la familie pentru chirurgie. De cele mai multe ori, femeile chirurg intra mana intai in interventiile chirurgicale si iau deciziile cele mai importante. Colegii de breasla spun despre ele, mai in gluma, mai in serios, ca -seamana cu niste barbati, numai ca nu injura-.

-Este un mare curaj pentru o femeie sa-si aleaga aceasta specialitate. Nu pentru ca femeile nu sunt capabile, ci pentru ca specialitatea solicita mult efort fizic si zile intregi de stat in spital. In medicina exista o traditie, ca barbatii sa se faca chirurgi. Cu toate acestea, sunt insa convins ca, peste zece ani, femeile vor predomina si in chirurgia generala sau in neurochirurgie-, este de parere prof. dr. Carol Stanciu, rectorul UMF -Gr. T. Popa-. Acesta recunoaste insa ca, in cazul in care ar trebui sa faca o interventie chirurgicala, ar opta pentru un medic barbat: -Nu stiu de ce, probabil pentru ca am multi prieteni buni chirurgi-.

Neurochirurgia, o disciplina grea

Medicii barbati sunt de parere ca femeile ocolesc chirurgia generala si neurochirurgia, tocmai pentru faptul ca sunt discipline extrem de obositoare si mult mai dure. In schimb, in chirurgia oftalmologica, ORL sau in ginecologie, femeile isi scot -parleala-. Acestea au ajuns sa -feminizeze- specialitatile, astfel incat barbatii au ajuns din ce in ce mai rari in aceste domenii.

Dr. Dana Turliuc, singura femeie neurochirurg din Iasi, sustine ca nu a vrut nici in ruptul capului sa-si aleaga alta specialitate. Din anul II de facultate a fost atrasa de neurochirurgie si spune ca a reusit sa treaca peste conceptia, potrivit careia, femeile nu pot face chirurgie. Iar colectivul de neurochirurgi barbati nu a intimidat-o nicidecum. -Nu am intampinat nici o problema de adaptare, colegii m-au ajutat foarte mult. Oricum, impunerea in fata unui colectiv format numai din barbati se face prin performante-, ne-a declarat dr. Dana Turliuc. Reprezentantul feminin al neurochirurgiei sustine insa ca, pentru a face chirurgie, a fost nevoita sa amane bucuria de a avea un copil: -Cat priveste sotul, am mare noroc, pentru ca este o persoana care ma intelege si ma sustine. Altfel, cred ca nu as fi reusit-. Aceasta spune ca pacientii nu au manifestat retineri in momentul in care au aflat ca vor ajunge pe mainile unei femei chirurg. Unii chiar au fost mai multumiti, deoarece au considerat ca femeile medic sunt mult mai apropiate de pacient decat barbatii. Dr. Turliuc crede ca femeile ar trebui sa-si faca mai mult curaj pentru a -ataca- aceasta specialitate: -Pot spune ca femeile sunt mult mai buni logicieni si au o posibilitate marita de orientare in spatiu, calitati care sunt importante in chirurgie-.

Devotate profesiei

La randul lor, dr. Simona Gavrilescu si dr. Doina Nedelcu, singurele reprezentante feminine ale chirurgiei pediatrice iesene, spun ca nu simt oboseala si stresul profesional. In timp ce dr. Gavrilescu a renuntat demult la ideea de familie, dr. Nedelcu spune ca este casatorita, numai ca nu-si permite, deocamdata, sa aiba un copil. Cele doua doctorite ne-au dezvaluit ca, in concediile de odihna, dupa vreo trei-patru zile de somn si relaxare, incep sa simta lipsa salii de operatie. Dr. Simona Gavrilescu a dorit, inainte de a-si alege medicina, sa fie muzician, sa invete sa cante la un instrument, nu conta care: -Chiar si in facultate, un profesor, care m-a auzit cantand, mi-a spus ca nu trebuia sa ma fac medic, ci muzician-. Dr. Gabriel Aprodu, seful Sectiei II Chirurgie de la Spitalul -Sf. Maria-, unul dintre cei mai apreciati chirurgi – care a lucrat o perioada in echipa cu cele doua doctorite – este de parere ca, in chirurgia pediatrica, femeile sunt mai indemanatice si au un foarte bun simt operator. Acesta spune ca ramura chirurgicala este o specialitate in care trebuie imbinate talentul, cunostintele teoretice si indemanarea. Directorul Spitalului -Sf. Spiridon-, prof. dr. Eugen Tarcoveanu, crede ca femeile fug de chirurgia generala deoarece nu rezista la fel de bine ca barbatii la efortul fizic si la stres. Mai mult decat atat, in situatii critice, barbatii gasesc imediat o cale de iesire, pe cand femeile se pot bloca si pot intra in panica, spune el. Daca, pe ici-pe colo, femeile au inceput sa patrunda, ce-i drept, destul de timid, in chirurgia generala si in neurochirurgie, in chirurgia ortopedica si in cea vasculara, femeile lipsesc cu desavarsire. -Chirurgia nu-i pentru doamne. Mergi la spital luni si te intorci acasa joi. Inchipuiti-va cum este sa stai 16 ore in operatii, dupa care sa te intorci acasa la copii si la barbat. Din pacate, ziua nu-i facuta din 48 de ore, ci numai din 24-, ne-a explicat prof. dr. George Georgescu, seful Centrului de Cardiologie. Acesta este de parere ca femeile sunt cu scaun la cap atunci cand isi aleg specialitatea.

Prof. dr. Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgenta, spune cu convingere ca ortopedia nu-i facuta pentru femei. Ca sa ne lamureasca, acesta ne-a propus sa ne inchipuim cum i-ar sta unei femei care este nevoita sa ia in brate un rugbist de 150 de kilograme, cu o luxatie de sold, pe care trebuie sa o reduca. Si, ca tabloul sa fie intregit, a mai propus imaginea unei doctorite nevoite sa loveasca cu ciocanul in niste tije, atunci cand bolnavul are fractura, tije care trebuie introduse cu mare precizie in tibie sau in femur. In microchirurgie, insa directorul Stamate a recunoscut ca femeile sunt mai meticuloase decat barbatii si, ca atare, pot face fata cu brio. Asa incat microchirurgia este un fel de chinezarie, un domeniu tip broderie care le vine femeilor-chirurg ca o manusa.

1 COMENTARIU

  1. Nu e de mirare.Mai ales daca o fac cu dragoste.Dar in aceste cazuri sufera familia,copii lor,s.a.Si fructiferii se altoiesc ca jumatate sa de-a un soi de fructe si a doua jumatatete-alt soi.În viziunea mea,totusi e mai bine ca copacii fructiferi sa de-a fructe,iar copacii din padure sa elimine oxigen.Multumesc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.