Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom va patrunde hotarata pe piata apelor minerale, tripland capacitatea de imbuteliere a societatii Carpatina, printr-o investitie de 3 miliane de marci, care va aduce o cifra lunara de afaceri estimata la 20 miliarde de lei.
Petrom avea deja in obiectul de activitate extractia de resurse minerale, iar recent a fost adusa la cunostinta Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) completarea acestuia cu imbutelierea si comercializarea apelor minerale. Pentru moment, SNP exploateaza un singur izvor, cel de la Tosorog, situat in apropierea orasului Radauti, judetul Suceava. Acesta este exploatat de societatea comerciala Carpatina, la care Petrom a preluat, in luna octombrie a anului trecut, 48% din actiuni.
Purtatorul de cuvant al SNP, Gabriel Nastase, ne-a declarat ca Petrom nu se va limita la acest izvor, ci intentioneaza sa se exinda in domeniul apelor minerale. In prezent, apa minerala Carpatina este comercializata prin statiile proprii, precum si prin retele de supermagazine ca Metro, Billa, Gima sau Carrefour, a mai spus domnul Nastase.
La jumatatea lunii iunie a acestui an, va fi data in functiune o noua linie de imbuteliere a apei minerale de la Tosorog, cu o capacitate de 10.000 de sticle pe ora, fata de 3.000 de sticle in prezent, ne-a spus directorul comercial al societatii Carpatina, Andrei Zaharescu. Cu acest prilej, a mai spus domnul Zaharescu, se va schimba si forma sticlei.
Carpatina intentioneaza sa-si extinda aria de distributie. In prezent, peste 15% din productie se exporta, cu precadere in Emiratele Arabe Unite si Israel. Pietele vizate in continuare sunt Canada, Arabia Saudita, Iordania si Republica Moldova. De asemenea, tratativele pentru exportul in Suedia sunt intr-o faza extrem de avansata, urmand ca primele sticle de apa minerala sa plece in aceasta tara in luna iulie.
Izvorul de la Tosorog prezinta mai multe avantaje din punctul de vedere al exploatarii. Pe langa faptul ca apa tasneste direct din pamant, aici este cea mai mica distanta (400 metri) de la izvor la fabrica, drept care apa minerala nu-si pierde din proprietati. In perspectiva punerii in functiune a noii linii de imbuteliere, societatea Carpatina a trimis deja personal in Germania, la calificare. -Piata apelor minerale este deschisa si vrem sa cucerim o cota cat mai importanta din aceasta, mai ales ca ne triplam capacitatea de imbuteliere chiar in sezonul de vara-, a concluzionat domnul Zaharescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane