Home Politic Ministrul justitiei anunta ca se deschid dosarele -pestilor mari-

Ministrul justitiei anunta ca se deschid dosarele -pestilor mari-

DISTRIBUIŢI

La trei luni de cand a preluat portofoliul Justitiei, Rodica Stanoiu nu a scapat de o acuzatie grava din partea Opozitiei: pedeserizarea Justitiei. Ca sa recupereze capitalul de imagine pierdut, doamna Stanoiu anunta ca are in lucru -dosare interesante- pentru pedepsirea marilor infractori. Ministrul justitiei mai are o ambitie: rasturnarea proiectelor de reformare a Justitiei, inclusiv noul Cod penal din legislatura trecuta si pregatirea unui calup de legi noi pe care isi va pune semnatura.

– Doamna ministru, sunteti acuzata ca faceti justitie de partid. Nu credeti ca pedeserizarea in justitie este de doua ori mai periculoasa decat cea din administratie?

– Daca imi da si mie cineva un exemplu de pedeserizare in justitie, atunci putem sa discutam. In masura in care revoc un presedinte de judecatorie si 38 de primari pedeseristi se revolta, explicati-mi si mie unde este pedeserizarea…

– Liberalii au reclamat in cateva randuri, pe baza documentelor din presa, presiunile pe care le-ati facut pentru numirea unor judecatori in anumite functii.

– Liberalii sunt ultimii care ar trebui sa deschida gura despre ceea ce se petrece in justitia din Romania.

– De ce ?

– Apropo de toate.

– Are PDSR o reteta miraculoasa pentru rezolvarea coruptiei? Ce sanse are o femeie in acest domeniu in care barbatii fac jocurile?

-In nici o parte in lume nu exista retete miraculoase pentru eradicarea curuptiei. Din pacate, coruptia este un fenomen in care partenerii pleaca amandoi fericiti. Cel care da obtine ce a vrut, cel care a facut serviciul obtine beneficiul. De aceea este atat de greu de luptat cu coruptia, de patruns ca sa poti sa faci probatorii in coruptie.

– Asta inseamna ca nu aveti nici un plan pentru a incerca sa schimbati situatia ?

– Ba da. Avem un plan, dar nu unul de azi pe maine. Am vazut si Raportul Bancii Mondiale, il studiem cu atentie, studiem si experientele celorlaltor tari, pentru ca unele au trecut prin asemenea experiente si au reusit pana la urma sa mai reduca acest flagel. Eu cred ca, luand sector cu sector, stabilind niste prioritati – ca sa nu ne ocupam de toate, pentru ca este cam multa coruptie in Romania -, vom reusi sa facem ceva.

– Cu ce incepeti? Care e primul obstacol pe care vreti sa-l daramati?

– Primul obstacol pe care si-l propune justitia sa-l darame este obstacolul propriu. In momentul in care solutia va veni de la magistrati – pentru ca numai de acolo trebuie sa vina, nu de la ministrul justitiei -, eu cred ca, din acel moment, lucrurile se pot schimba in mod serios. Mai exista insa un mare pericol: al grupurilor de presiune, cu interese economico-financiare, care fac presiuni asupra justitiei.

– Dati un exemplu.

– S-au plans judecatorii in sedinta de bilant, fara sa nominalizeze. In cazul marilor privatizari s-au exercitat asemenea presiuni. Mai sunt ramasite care actioneaza in continuare.

– Ce culoare poltica au aceste presiuni?

– Am hotarat sa se vorbeasca deschis despre aceste chestiuni. Judecatorii nu trebuie sa se teama, pentru ca nu au de ce si sper sa deblocam putin din aceasta increngatura de interese. Noi am trimis niste dosare spre verificare la parchet. Ziarele nu au scris aceste lucruri, ci sunt interesate numai sa speculeze anumite chestiuni care nu au nici o legatura cu activitatea justutiei si a Ministerului Justitiei, care isi exercita numai prerogativele legale.

– Cand veti da in vileag -pestii mari-?

– Nu e simplu, incercam. Noi,justitia, nu putem sa dam in vileag pestii mari sau mici. Noi putem sa sanctionam numai pestii care ajung in instanta si poate nici pe toti acesti pesti, pentru ca si noi avem probleme. Lucrurile trebuie sa inceapa bine la Politie, apoi la Parchet si sa ajunga la noi dosarele bine facute. Asta e conditia ca pestii mari sa fie scosi la iveala.

– Aveti in lucru vreun astfel de dosar?

– Sunt in lucru dosare interesante.

– Cum ar fi ?

– Nu pot sa dau nici un exemplu in aceasta situatie.

– Ati intrat in atentia opiniei publice in legislatura trecuta prin semnarea proiectului privind violenta in familie. Credeti ca aceasta este marea problema a societatii romanesti ?

– Este una dintre probleme peste tot in lume la acest inceput de secol.

– Desi ati argumentat prin necesitati sociale decizia dumneavoastra, ati dat directive instantelor in procesele de restituire a caselor nationalizate. Sunteti un fan al chiriasilor?

– N-am dat nici un fel de directiva. Nu tin nici cu chiriasii, nici cu proprietarii, este o falsa impartire. Vreau sa va spun ca multi dintre cei evacuati si lasati in strada sunt proprietari si ei. Eu sunt de partea respectarii legii – acesta a fost sensul, sa-i zicem, notei care s-a facut. Nu am avut nici o reactie de protest din partea judecatorilor – am avut, intre timp, Consiliul Superior al Magistraturii unde, daca avea cineva ceva de reprosat, ar fi facut-o. A fost absolut o speculatie a unei judecatoare – as vrea sa trec peste motivele care au determinat-o – si a presei.

– De ce ati retras pachetul -Stoica- privind accelerarea reformei in justitie. Nu este nevoie de o reforma in justitie?

– Proiectul respectiv nu avea nici o legatura cu reforma in justitie. O sa venim cu proiecte de legi cat de curand, care sa arate ca este vorba de o reforma.

– Credeti ca toate mostenirile trecutului sunt nocive, cum ar fi noul Cod penal propus in legislatura precedenta?

– Se va face un nou Cod penal coerent, serios si cu marii profesori care au lipsit la celalalt. Se va face de la cap la coada, pe indelete, cu marii practicieni, nu ce era acolo, un simulacru de reforma.

Interviu realizat de Mirela Iamandi

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.