Negociatorii concernului LNM Holdings ISPAT isi vor sustine joi, la prima sedinta de negociere a contractului de privatizare a combinatului SIDEX Galati, oferta de 400 de milioane de dolari pentru actiuniler scoase la vanzare de FPS, ne-au declarat surse apropiate tranzactiei. Investitorii indieni asigura, din aceasta suma, investitii in proiecte de mediu de peste 60 de milioane de dolari si un capital de lucru de cca 100 de milioane de dolari.
Concernul ISPAT a acceptat sa negocieze recuperarea creantelor pe care statul roman le are la Krivoi Rog, este de acord cu cerintele APAPS, de a pastra acelasi numar de angajati, dar vrea sa clarifice situatia datoriilor combinatului. O Hotarare semnata de ex-premierul Isarescu, publicata anul trecut in Monitorul Oficial, obliga statul sa transforme datoriile Sidex catre buget in actiuni ce vor fi puse ulterior in vanzare. ISPAT solicita aplicarea acestei proceduri inainte de privatizare, in caz contrar pozitia sa in structura actionariatului fiind afectata.
Concernul multinational LNM Holdings ISPAT isi va sustine joi, la prima sedinta de negociere a contractului de privatizare, oferta financiara de cca 400 de milioane de dolari pentru SIDEX Galati, ne-au declarat surse apropiate tranzactiei. Din aceasta suma, putin peste 65 de milioane de dolari vor fi investite in proiecte de mediu. Alte 100 de milioane de dolari vor asigura capitalul de lucru, in conditiile in care combinatul nu mai are lichiditati. Oferta pentru o actiune SIDEX este mai mare decat se ofera pe piata de capital, dar suma pe care investitorii indieni sunt dispusi sa o plateasca pentru pachetul de actiuni vandut de APAPS depinde de mai multi factori.
Creante, actiuni, blocaj
-Negociatorii firmei ISPAT sunt de acord sa discute recuperarea creantelor pe care statul roman le are la combinatul ucrainean Krivoi Rog, dar vor sa stie cu precizie ceea ce cumpara-, au declarat sursele citate. Problema este foarte delicata, intrucat exista o Hotarare de Guvern publicata in Monitorul Oficial, prin care s-a aprobat strategia de privatizare a SIDEX, pe care Executivul nu pare prea dornic sa o puna in practica. Conform actului normativ, datoriile ar trebui sa se transforme in actiuni. -Ministerul Finantelor si toti ceilalti creditori bugetari mandateaza Fondul Proprietatii de Stat sa ofere la privatizare actiunile noi rezultate din orice conversie a creantelor in actiuni, referitoare la datoriile Societatii Comerciale SIDEX -SA Galati-, se arata in Hotararea publicata in MO nr 555/8.XI.2000. Dar documentul poarta semnatura ex-premierului Isarescu, procedura conversiei creantelor in actiuni nefiind deloc agreata de guvernarea PDSR. Desi actul normativ ce asigura cadrul legal pentru -curatarea- SIDEX de datorii trebuia respectat, PDSR a blocat orice initiativa in acest sens. Conform legii, ministerele Finantelor, Muncii si Protectiei Sociale si Sanatatii ar fi trebuit sa prezinte FPS, in calitate de actionar majoritar la SIDEX SA Galati, in termen de 45 de zile de la data publicarii actului normaiv in Monitorul Oficial (6 noiembrie 2000, N.R.), propunerea privind conversia creantelor pe care acestea le aveau la SIDEX, in actiuni. Mai mult chiar, se specifica in textul legii, in vederea sporirii atractivitatii societatii SIDEX la privatizare, a fost aprobata scutirea de la plata penalitatilor si majorarilor de intarziere aferente obligatiilor bugetare in cuantumurile existente la data emiterii certificatelor de obligatii bugetare de catre creditorii bugetari, conform legii. Toate acestea, doar pentru a scapa de uriasa gaura neagra in care s-a topit, pana acum, peste un miliard de dolari.
ISPAT vrea sa stie ce cumpara
-Daca statul nu va demara procedura conversiei datoriilor SIDEX in actiuni, negocierile vor fi extrem de dure-, ne-au declarat sursele mai sus citate. Investitorii indieni vor sa stie in detaliu afacerea pe care o cumpara; ei considera inacceptabila o posibila diminuare a cotei detinute in structura actionariatului, in cazul in care Guvernul va pune in practica prevederile Hotararii referitoare la privatizarea combinatului galatean dupa ce ISPAT va prelua SIDEX. -Este posibil ca, ulterior privatizarii, statul sa redevina actionar la SIDEX, prin diminuarea procentajului detinut de ISPAT, in urma conversiei creantelore statului in actiuni. Aceste actiuni ar putea fi vandute din nou, unor alti investitori, dupa ce indienii vor reduce pierderile combinatului. Intarzierea punerii in practica a prevederilor legii poate crea o situatie de neacceptat pentru investitorii straini, oricare ar fi aceia-, au precizat sursele noastre.
Guvernul Nastase ar putea argumenta blocarea Hotararii referitoare la strategia privatizarii combinatului, aprobata de Mugur Isarescu, prin schimbarea denumirii institutiilor ce apar in textul actului normativ. FPS si cele trei ministere care au creante la
SIDEX se numesc altfel astazi, ceea ce creaza confuzie. Investitorii nu vor decat sa se asigure ca nu vor fi pacaliti si, dupa ce vor plati statului roman circa 400 milioane de dolari, obligati sa liciteze pentru actiunile scoase la vanzare dupa conversia datoriilor in actiuni.
Problema debitelor restante nu va putea fi insa ocolita, suma acestora depasind de cateva ori valoarea capitalului social al societatii. In momentul de fata, APAPS, urmasul FPS, detine la SIDEX 74,1 procente, SIF Moldova – 20,2 procente restul fiind impartit intre micii actionari. Daca Hotrarea privand conversia datoriilor combinatului in actiuni si stergerea majorarilor si penalitatilor de intarziere la plata obligatiilor catre bugetele statului ar fi pusa in aplicare, SIDEX ar scapa de plata a circa 15.000 de miliarde de lei. In momentul de fata, combinatul galatean se afla pe unul dintre locurile fruntase in topul datornicilor la buget, totalul sumelor de plata restante depasind 23.000 de miliarde de lei. Conform unor calcule facute de fosta conducere a SIDEX, ca urmare a conversiei datoriilor in actiuni, APAPS ar ajunge sa detina numai 50% din actiunile combinatului. In noua structura a actionariatului, Ministerul Muncii va detine un pachet de 18,42% din actiuni, Ministerul Finantelor – 14,3%, iar Ministerul Sanatatii – 0,15%. Negocierile vor demara in forta saptamana aceasta, APAPS fiind consiliat de firmele LINKLATERS & ALLIANCE, Fieldstone si Deloitte & Touche; consultantii indienilor de la ISPAT sunt Raiffeisen si Musat si Asociatii.