Luni, in zori, avioane de lupta israeliane au executat trei raiduri succesive asupra unei statii de radiolocatie si asupra pozitiilor armatei siriene de langa aceasta, situate pe o inaltime din apropierea autostrazii Damasc- Beirut, langa localitatea Daher el-Bayder. De aici si pana la capitala Libanului, Beirut, sunt aproximativ 32 de kilometri. Cele sase rachete aer-sol lansate de pilotii israelieni au distrus complet statia de radiolocatie, deosebit de importanta, destinata supravegherii litoralului Libanului si Vaii Bekaa. Au fost ucisi doi militari sirieni si au fost raniti grav alti patru, afirma surse oficiale siriene. Raidul israelian a fost intampinat de focul armamentului antiaerian al trupelor siriene, dar fara nici un efect semnificativ. Atacul in forta al aviatiei israeliene din adancimea teritoriului Libanului este primul de acest fel de dupa 1966, cand avioane israeliene au distrus o baterie de mitraliere antiaeriene din Beirut, provocand moartea unui militar sirian si ranirea altor sapte.
Riposta la incurajarea terorismului
Armata israeliana a difuzat, luni, un comunicat oficial in care se afirma: -Avioane de lupta israeliene au atacat tinte de radiolocatie ale armatei siriene la nord de autostrada Damasc – Beirut ca riposta la recentele atacuri teroriste-. Comunicatul explica si motivul pentru care raidul a avut drept tinta obiective ale armatei siriene, care are in Liban un contingent de peste 30.000 de militari. -Siria continua sa incurajeze teroristii impotriva Israelului, iar armata israeliana nu poate tolera continuarea atacurilor Hezbollah, care opereaza cu sponsorizarea guvernului sirian-. Comunicatul conchide ca armata Israelului va folosi -toate mijloacele aflate la dispozitie- pentru a proteja rezidentii din nordul Israelului. Riposta armata a Tel-Aviv-ului a fost prevestita cu o zi in urma cand Israelul a avertizat Siria si Libanul ca nu va mai tolera atacurile gherilelor Hezbollah. Avertismentul s-a suprapus cu un bombardament de artilerie executat asupra a doua localitati din Libanul de Sud, care se afla sub controlul gherilelor Hezbollah. Si acest atac israelian de sambata a fost, la randul sau, o riposta. In prealabil, in zona denumita Fermele Shebaa, situata la picioarele inaltimilor Golan, intre granitele dintre Israel, Liban si Siria, gherilele Hezbollah au lansat o racheta antitanc dirijata asupra unui blindat israelian, ucigand un militar. Hezbollah revendica pentru Liban aceasta zona. Libanul de asemenea. Israelul, sprijinit de ONU, sustine ca Fermele Shebaa ii apartin si dupa retragerea de anul trecut, din Libanul de Sud.
O grava agresiune impotriva Libanului si Siriei
Premierul libanez, Rafikal-Hariri, a denuntat raidurile israeliene drept -o grava agresiune impotriva Libanului si Siriei- si a avertizat Israelul sa nu ia nici o decizie care sa duca la extinderea conflictului. Hariri a facut apel la comunitatea internationala sa intervina de urgenta pentru ca tensiunile din zona sa nu ia dimensiuni periculoase. Pozitia Beirutului si a Damascului fata de actiunile gherilelor Hezbollah a fost mereu toleranta, ambele capitale considerandu-le legitime, in conditiile in care nu exista nici un acord de pace intre Liban si Siria, pe de-o parte, si Israelul, pe de alta parte. Damascul sprijina inarmarea Hezbollah. Atacul gherilelor asupra blindatului israelian a fost condamnat de catre reprezentantul special a secretarului general al ONU pentru Libanul de Sud, Staffan de Mistura, care l-a apreciat drept o violare a rezolutiilor ONU privind retragerea israeliana din zona. Presedintele Libanului, Emile Lahoud, a declarat ca Israelul este -responsabil de consecintele grave ale agresiunii, care nu va descuraja Libanul sa continue toti pasii si toate masurile pentru eliberarea Fermelor Shebaa si pentru revenirea palestinienilor pe pamanturile lor si pentru readucerea tuturor prizonierilor din inchisorile israeliene-. Dupa o convorbire telefonica cu presedintele Siriei, Bashar al-Assad, acesta a avertizat ca loviturile israeliene ar putea duce la -o confruntare generala-. Damascul a recationat relativ tarziu la uciderea militarilor sai si la distrugerea uneia dintre cele mai complexe statii de radiolocatie ale armatei sale. Un inalt reprezentant al Siriei a calificat atacul -o escladare periculoasa- si afirmat ca Siria isi rezerva dreptul de a se apara.
Cu mana pe tragaci, Israelul isi apara imunitatea
Un singur element al politicii noului premier israelian, Ariel Sharon, nu lasa nici un dubiu: mana forte in apararea imunitatii Israelului. Sharon nu lucreaza la planuri de pace, nu este preocupat de subtilitatea negocierilor. Este adevarat ca el vrea incetarea violentelor, pentru ca lupta de uzura, in timp indelungat, se poate solda cu consecinte imprevizibile. Dar Sharon nu este dispus ca Israelul sa plateasca vreun pret negociat pentru incetarea lor. Este gata, insa, sa plateasca un pret militar, care sa impuna un nou status quo. Armata israeliana este prea puternica pentru a nu putea apara cu forte armelor, fara menajamente, securitatea israelienilor din si din vecinatatea teritoriilor palestiniene. Si poate reprima cu aceeasi duritate orice amenintare externa impotriva Israelului. Sharon vrea sa se faca inteles ca lucrurile s-au schimbat radical, ca Israelul are pretentii la imunitate. Ripostele armatei sale sunt dure, dar limitate. Ele vor ajunge la escaladare, in masura in care escaladeaza si amenintarile. Israelul preda si preda aceeasi lectie. Daca ne loviti, ripostam mai dur decat ne-ati lovit. Strategia premierului de a determina inamicii Tel-Aviv-ului sa intelega ca Israelul se vrea imun si inexpugnabil, si prin aceasta sa induca descurajarea, este sustinuta de cabinetul sau. Raidurile de riposta au fost aprobate de toti membrii guvernului, cu exceptia lui Simon Peres si a lui Ephraim Sneh. Dar pana si acesta din urma a declarat ca Siria a fost avertizata de mai multe ori: -Ei trebuie sa afle care este pretul de a nu ne asculta-.